Elvis Jackson in Prismojeni profesorji bluesa na Ljubljanskem gradu

Zmajev festival (VIR: Organizator dogodka, Ljubljanski grad)

Tudi 7.9. bo na Ljubljanskem gradu pestro. Sobotno dogajanje bo odprl spektakularni ples kitajskega zmaja, za katerega verjamejo, da odganja zle duhove in prinaša srečo in blaginjo. V pestrem dogajanju, ki bo sledilo, ne bo manjkalo dobre glasbe in plesa; priča bomo nastopu mojstrov iz Shaolin templja, številnim predstavam, plesu kitajskega leva in številnim drugim. Ko pa se bo začelo mračiti, vas čaka poseben posladek – ples čarovnic ob polni luni, kakršnemu še niste bili priča. Za vse ljubitelje dobre glasbe pa bodo ta večer skrbeli Prismojeni profesorji bluesa & Elvis Jackson na Grajskem dvorišču.

A koncertno dogajanje se bo začelo že prej. V Obrambnem jarku vas bodo že ob 16. uri  razvajali Kiwi Flash – zmagovalci Špil lige 2019, za njimi pa bodo ob 17.30 nastopili
Los Venitlos. Da ne boste česa zamudili, si lahko celoten spored dogajanja ogledate na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Elvis Jackson (FOTO: Luka Radman)

Elvis Jackson, ob 22.00

Zasedbo Elvis Jackson so mnogi kritiki označili kot skupino, ki s svojo neposrednostjo, energijo, tehnično dovršenostjo in simpatičnostjo poslušalca prevzame v trenutku. V domačem in širšem okolju izstopajo iz klasičnih oziroma ustaljenih okvirov, nastopajo na največjih koncertnih odrih doma in v tujini, za svoje dosežke so bili v Sloveniji že večkrat nagrajeni. Na koncertni turneji – praznovanju 20-letnice delovanja – se bodo ustavili tudi na Ljubljanskem gradu. Novi in stari hiti bodo zazveneli v sklopu posebne izvedbe: pol elektrika & pol akustika. Na odru se bo eni najpopularnejših domačih ska-punk-rock zasedb pridružila tudi pihalna sekcija. Pridružite se praznovanju v okviru Zmajevega festivala.

Zasedba:
David Kovšca – Buda – vokal
Boštjan Beltram – Berto – kitara
Marko Soršak – Soki – bobni
Erik Makuc – Slavc – basovska kitara

Predskupina: Prismojeni Profesorji Bluesa, ob 20.30

Neka slovenska glasbena skupina se je do svojega četrtega leta obstoja imenovala The Džipsiz in v tem času razvila vse kvalifikacije, da se preimenuje v skupino Prismojeni profesorji bluesa. To je pomenilo malo jedače, veliko pijače ter ogromno zlomljenih src in polomljenih palic, krvavih strun ter pretrganih razmerij, od plesnivih kitar do pogoltnjenih orglic … na petek ali svetek. Valjali so se po blatu in pločnikih, hodili po ulicah klečeč in proseč, naj jim tisti dan vendarle pustijo odigrati še tretji koncert v Ljubljani. Za skromen honorar – za elektriko in nekaj pekočega za na zob.

Mnogi so menili, nekateri to mnenje delijo še dandanes, da je bila menjava imena gromozanska napaka: »Preimenovali ste se iz bleščeče zvenečega imena v tribesedno spakedranko, ki je ne more pravilno izgovoriti nihče z govorno napako!« Prismojeni profesorji bluesa res niso nikoli ubirali bližnjic. To je med drugim botrovalo temu, da so šele po desetletju igranja sklenili, da je čas za prvo zgoščenko (reč, ki je tako arhaična, kot je arhaično njeno ime) – naslovili so jo Family. To je bil najboljši način, kako izkazati zahvalo tistim, ki so jih podpirali že od prvega dne. (Prodali so vse, zato so se odločili, da posnamejo še eno …) Štirje jezdeci glasbene apokalipse z ramo ob rami živahno jezdijo na neukrotljivih oslih proti obzorju.

Zasedba:
Miha Erič – ustna harmonika, lap steel kitara, glas
Julijan Erič – električna kitara, glas
Zlatko Djogić – bobni, glas
Miha Ribarić – basovska kitara, glas