Elektro pop heroji Metronomy material z albuma nadgradili z barvnim šovom!

Metronomy 13-3-2022 Kino Šiška (Foto: Aleš Žnidaršič)

Koncerti so nazaj in prvi izmed večjih se je zgodil kje drugje, kot pa v Kinu Šiška – oder so stresli Metronomy! Elektro pop heroji veljajo za eno najbolj cenjenih sodobnih britanskih zasedb, po naslovnicah uglednih glasbenih publikacij, razprodanih koncertnih dvoranah in najznamenitejših festivalih po svetu pa so se končno oglasili tudi pri nas. Ob prvem obisku Šiške so nam poleg starih uspešnic predstavili tudi najnovejši album ‘Small World’.

Prvo, kar se sliši in opazi, ko prideš na koncert zasedbe Metronomy – v živo gre za čisto drugo zver kot predvajanje preko spleta. Na platformah so res pop, v izi in zelo v ozadju. V živo pa je raven energije izredno visoka! Elektronska podlaga ga šopa in basi pribijajo, v ozadju pa močne barvne kombinacije, ki kar sekajo ven skupaj z glasbo. Šov je od začetka do konca nabit pod hitrim ritmom in zibajočimi se melodijami. V živo so veliko, velikoooo boljši!


Tekom 23-letne kariere se je danes petčlanska zasedba Metronomy pod vodstvom ustanovitelja Josepha Mounta uveljavila kot ena najbolj zanimivih in spoštovanih zasedb iz Velike Britanije.

Naslovnice so jim posvetile glasbene revije, kot so Loud & Quiet, NME, DIY in Crack, razprodali so koncerte na znamenitih prizoriščih, kot so Royal Albert Hall, Brixton Academy in Alexandra Palace, ter nastopili na svetovno znanih festivalih, kot so Glastonbury, Primavera Sound in SXSW.

Ogrevali so občinstva na turnejah ColdplayBloc Party in Justice, leta 2012 bili nominirani za nagrado Mercury Music Prize za svoj tretji album The English Riviera in med drugim sodelovali tudi s filmarjem Michelom Gondryjem ter modno ikono Karlom Lagerfeldom. [Kino Šiška]


Foto: Aleš Žnidaršič

Vse se je začelo leta 1999, do zdaj pa so izdali že sedem albumov avtorskega materiala; ‘Pip Paine (Pay The £5000 You Owe)’, ‘Nights Out’, ‘The English Riviera’, ‘Love Letters’, ‘Summer 08’, ‘Metronomy Forever’ in ‘Small World’, ki je izšel februarja letos. Kot najstnik je Joseph Mount zasedbo Metronomy začel kot projekt iz lastne spalnice, medtem ko je živel še pri starših v Devonu. Takrat je bobnal pri nekaj bendih, ki so kasneje razpadli. Potem je dobil računalnik, preko katerega se je učil ustvarjati zvoke. Pod vplivom Autechre in Funkstorung so nastali Metronomy.

Foto: Aleš Žnidaršič

Leta 2002 se je preselil v Brighton za študij, med mnogimi službami pa je začel delo v glasbeni produkciji. Ustvarjal je glasbene podlage za animirane filme, vse bolj pa se je začel zanimati tudi za elektronsko glasbo in je nastopal kot DJ. Tam se mu je približal moški, ki mu je ponudil izdajo albuma.

Foto: Aleš Žnidaršič

Leta 2005 so Metronomy izdali prvi album ‘Pip Paine (Pay The £5000 You Owe)’, ki ga je predstavljal singel ‘You Could Easily Have Me’. Največ promocije so naredili prav s koncerti – na začetku kot laptop/DJ set, kasneje pa se je zasedba razširila na polno postavo v obliki tria.

Naslednja tri leta so nabirali izkušnje in iskali priložnosti z drugimi izvajalci, za katere so ustvarjali remixe. Dobili so tudi novo založbo. Čeprav so bili trio, je Mount glasbo ustvarjal še samostojno. Leta 2008 je na prodajne police prišel njihov drugi album ‘Night Out’, ki je požel več uspeha, je pa zato bend zamenjal člana. Od takrat naprej so nanizali nekaj uspešnih albumov, začenši z ‘The English Riviera’ (ki je prvič gostil basista Olugbenga Adelekana in bobnarko Anno Prior). Takrat so postali kvartet.

Foto: Aleš Žnidaršič

Njihov četrti album ‘Love Letter’ je prišel ven leta 2014, ko je bil bend na vrhuncu. Zasedli so 7. mesto na lestvici UK Albums. Dve leti kasneje je prišla še plošča ‘Summer of 08’, nato pa še ‘Metronomy Forever’. Slednjo so napovedali z udarnim singlom ‘Salted Caramel Ice Cream’ in kar 17 novimi skladbami, ki neizogibne hitiče prepletajo s čudovitimi ambientalnimi skladbami.

Recenzenti so hitro kopičili slavospeve albumu, tako kot so navdušeno sprejeli najnovejšega ‘Small World’, a kot rečeno – največja kvaliteta tega benda je ravno nastop v živo! Če boste imeli priložnost, v bodoče kupite vstopnico za njihovo predstavo!