Editors in njihov neumorni štanc indie rock v Zagrebu

Editors, 8.2.2020 - Dom Sportova (Foto: Karmen Nagode)

“Uredniki”, ki so Tom Smith, Russell Leetch, Edward Lay, Justin Lockey in Elliott Williams, naravnost obožujejo hrvaški glasbeni trg. Tudi pri nas so se ustavili lansko leto, ampak publika v Domu Sportova, tako kot lansko leto – pa da norega koncerta v Tvornici Kulture sploh ne omenjamo – je čisto druga. Hrvati obožujejo njih. Obojestranska ljubezen je. Zato nič čudnega, da so pred sicer malo manjšo množico, recimo temu 1500 glav, zaigrali kar 24 skladb! Setlista je ponudila praktično vse, mogoče so manjkali le ‘No Sound But the Wind, ‘All the Kings’, ‘Black Gold’ in ekstremno čustveni ‘The Phone Book’. Nekaj pač morajo pustiti za naslednji koncerti, ki upam, da bo kmalu.

Angleški rock band, formiran leta 2002 v Birminghamu, je naravnost fantastičen. Njihov dodelan in močan zvok, celotna zvočna podoba pravzaprav, orgazmično flikajoči light show, od katerega bi človek lahko dobil še epileptični napad, pa hipnotično baletno gibanje frontmana, ki z vokalom ne zna zgrešiti tona … eden najbolj prepričljivih pevcev v poslu trenutno, o tem ni dvoma. Črviči se na odru, zvija in lomi, vse za čutno odpeto besedilo. Še nasmeh na obrazu basista Leetcha je neprecenljiv. Celoten koncert je kot deček, ki ne more verjeti, da je v tako dobrem bandu. Njihovim oboževalcem pa se lahko smeji, ker očitno še niso dovolj priljubljeni, da bi igrali na tistih največjih odrih, kar pomeni, da jih imamo up and close, nekaj metrov stran v popolnih koncertnih pogojih. Naj tako ostane.

Editors, 8.2.2020 – Dom Sportova (Foto: Karmen Nagode)

Skupno so izdali šest albumov z več milijonsko prodajo. Njihov najnovejši, Violence (2018), je prišel na svet 9. marca dve leti nazaj pri PIAS Recordings. Band je album produciral kar sam, v sodelovanju z Leom Abrahamsom in pa Benjaminom Johnom Powerjem, drugače znanim tudi kot Blanck Mass. Zato tudi The Blanck Mass Sessions, serija alternativnih posnetkov skladb z albuma Violence, ki je prav tako vredna poslušanja.

Ko ga začne pokati, se ne konča. V osnovi so indie / alternativni rock (spominjajo na Echo & the Bunnymen, Joy Division, Interpol ali The Chameleons), ampak v bistvu gre za elektronski rock. Najbolj rokerski techno in najbolj techno rock. Med skladbami ni veliko govora; mogoče so spregovorili stavek ali dva, drugače pa je glasba vedno na prvem mestu. Pri nekaterih skupinah je to napaka, pri njih je povsem na mestu. Če imaš setlisto, sestavljeno iz 24 brutalno sočnih štanc indie rock komadov, nima smisla izgubljati časa za odvečne besede.

Editors, setlista, 8.2.2020, Mala Dvorana v Dom Sportova

An End Has a Start
Bullets
Bones
Escape the Nest
Magazine
Sugar
Upside Down
Violence
Frankenstein
Papillon
Ocean of Night
The Weight of the World (Tom solo acoustic)
Spiders
A Ton of Love
Formaldehyde
Eat Raw Meat = Blood Drool
Blood
Fingers in the Factories
Walk the Fleet Road
You Are Fading
Distance
The Racing Rats
Munich
Smokers Outside the Hospital Doors

Editors stresli Zagreb ???? 24 komadov, 1h45min čistega užitka ?? Hvala, Koncerti.net za prevoz in aranžma ?

Objavil/a Rocker.si dne Sobota, 08. februar 2020

Editors, 8.2.2020, Zagreb

Baby, we're nothing but violenceDesperate, so desperate and fearlessDesperate and fearlessOh, violence

Objavil/a Rocker.si dne Ponedeljek, 10. februar 2020