Echo Collective z neoklasično priredbami Radioheadov

Echo Collective (Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška)

Ljubezenski otrok Neila Lieterja in Margaret Hermant, Echo Collective, se je oglasil v veliki dvorani Kina Šiške

Neoklasična priredba Radioheadov je prišla tudi v Ljubljano, kar je hvalevredno, kajti februarja v Evropi igrajo samo na treh lokacijah (Palac Akropolis, Praga; A38, Budimpešta; Kino Šiška, Ljubljana). Naš je bil zadnji koncert trojice dogodkov.

Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška

Belgijska zasedba Echo Collective nam je ob prvem obisku Šiške predstavila svoje videnje slovite plošče Amnesiac Radioheadov. Neoklasični instrumentalni aranžmaji znamenitih komadov, kot sta “Pyramid Song” in “I Might Be Wrong”, so osupnili kritike, ki so album razglasili za “veličasten hommage” izvirniku. Težko se je lotiti predrugačenja znane in priljubljene glasbe, ampak njim je uspelo. Belgijskemu ansamblu tovrstni izzivi niso tuji.

Orkester v malem, ki je nastal okoli Neila Leiterja in Margaret Hermant, rednih sodelavcev zasedb A Winged Victory For The Sullen in Stars Of The Lid ter skladateljev Dustina O’Hallorana in Jóhanna Jóhannssona, je navdušil že s priredbo plošče zloglasnega Burzuma. Ni trajalo dolgo, da je programski šef glavnega bruseljskega koncertnega prizorišča Ancienne Belgique pri tako rekoč hišnem bendu naročil še predelavo albuma Amnesiac.

Rezultat je presegel vsa pričakovanja. Ena najboljših plošč vseh časov, aranžirana za godalni trio, harfo, piano, fagot/kontrafagot, klarinet/bas klarinet/baritonski saksofon in orkestralna tolkala, je zaživela v novi obliki.

Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška
Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška
Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška