DVAJSET DVAJSET: ‘Glasbo konzumiramo kot hrano za dušo’

Dvajset Dvajset 2 (Foto Matevž Kocjan)

2020 (Dvajset Dvajset) je živ glasbeni organizem, ki se je pod taktirko treh izkušenih glasbenikov (Damir Lisica, Leon Kolenc in Marco Cali) rodil v času epidemije Covid-19. Samoizolacija je spodbudila vzpostavitev domačega glasbenega studia in s presežkom ustvarjalne energije so melodije in besedila spontano privrele na dan.

Nase je trio opozoril že marca letos. Takrat s prvo, družbenokritično skladbo ‘Zemlja’, ki so jo predstavili tudi v video obliki (TUKAJ). Tako, kot je v njihovi zgodbi začrtano, so že takrat za glasbeno produkcijo in videospot fantje poskrbeli kar sami, saj so imeli dodelano idejo v glavi in niso želeli vpletati tretje osebe v samo ustvarjanje. Večino dogajanja je postavljeno v stranišče. “V času lanskoletne spomladanske karantene, ko je skladba nastala, je za mnoge družine, stranišče dejansko edini prostor v stanovanju ali hiši, kjer je lahko član družine, preživel čas sam s sabo in imel tistih nekaj minut le zase.”

Damir Lisica je o skladbi povedal: “Mogoče deluje malce čudaško, a jaz sem lansko obdobje karantene tako kot v začetkih svoje glasbene poti pred 20 leti, veliko skladb napisal dejansko prav na stranišču. Ta občutek sem obudil med karanteno in glavna melodija za Zemljo je prav tako nastala. V videospotu sem želel to v obliki parodije tudi prikazati.”


Po lepem odzivu so fantje v domačem produkcijskem okolju nadaljevali s snovanjem idej za svoj prvenec in se nam pred kratkim predstavili z novim videospotom za skladbo ‘Življenjska’. Aktualna svetovna tematika, ko se po letu številnih omejitev, dejansko začnemo zavedati, kaj nam pomeni svoboda in kako pomembna vrednota je le-ta. Občutek svobode, da lahko s svojim življenjskim sopotnikom ali sopotnico dobesedno ‘objameš svet’, je nepopisno lep, kar namiguje tudi verz v refrenu: »… Odpeljem te v svet, tukaj sva zares doma.«

Glasbeno produkcijo skladbe so tudi tokrat fantje prevzeli v svoje roke, pri scenariju videospota in sami tehnični izvedbi pa jim je pomagal prijatelj, Matevž Kocjan. Dogajanje je postavljeno v skrit kotiček naše obale, Sredozemski slani travnik, v Ankaranu. Gre za travnik, ki je izpostavljen preplavljanju s slano vodo. Je obrežni močvirski ekosistem.

Avtorja besedila: Damir Lisica, Leon Kolenc
Avtorji glasbe in aranžmaja: Dvajset Dvajset 
Glasbena produkcija: Dvajset Dvajset 
Miksanje: Leon Kolenc, Damir Lisica
Mastering: Tine Janžek  


ROCKER.SI: Drži, da je zasedba Dvajset Dvajset nastala ob rojstvu tvoje hčerke, Damir?

DAMIR LISICA: Nekako tako (smeh). Lansko leto se je rodila moja hčerka, in ker je Marco družinski prijatelj, je prišel nič hudega sluteč na obisk. Tisti dan sem mu pokazal studio, ki ga imam doma. Vse sem imel pripravljeno, bobne, kitare in material, ki sva ga z Leonom ustvarjala v tistem času. Marco se je usedel za bobne in zaigral, kot zna le on. Res sem bil navdušen, zato sem poklical Leona in dva dni kasneje smo že snemali. Zelo po naključju se je zgodilo.

LEON KOLENC: To je bilo prvič, da smo se zbrali po štirih letih. Mogoče “fun fact”, ampak prvič, ko smo igrali skupaj, je bilo na fantovščini Marca, ki smo mu jo organizirali na reki Kolpi. Takrat smo s seboj prinesli njegove bobne, bas in kitare ter smo igrali. Potem pa več let nič! Do zdaj!

DAMIR LISICA: Posneli smo skladbo in res je dobro zvenelo. Ko se je Marco ponovno najavil, da pride v času božiča – namreč takrat je še živel v Firencah, zdaj se je preselil v Slovenijo – sva z Leonom začela pripravljati nov material, da bi v drugo posneli čim več skladb. Veliko opreme sva si izposodila. Vse je torej nastalo pri meni v kleti, kjer imam improvizirani studio.

LEON KOLENC: Ampak zveni res dobro. Sploh v akustiki.

ROCKER.SI: Vsi ste zaposleni, kako ste torej organizirani znotraj benda? Ustvarjate po projektih?

DAMIR LISICA: Trenutno še ne razmišljamo o koncertih, pač pa gradimo avtorski material. Snemamo ideje, ki nastanejo in stremimo k dobremu izdelku, naj bo to EP ali dolgometražni album. Želimo si izdelka, ki bi ga podarili ljudem, preden začnemo s koncerti. Ne bi šli na oder zgolj z dvema singloma in desetimi priredbami. Nismo kot klasična zasedba, kjer vsak igra svoj inštrument, pač pa smo bolj kot trije producenti, ki želijo ustvariti dober glasbeni izdelek.

LEON KOLENC: Podajamo si inštrumente.

DAMIR LISICA: Poudarek je na snemanju, kar si tudi lažje privoščimo, ker imamo dober prostor.

LEON KOLENC: Veliko znamo sami, ker smo se naučili v zadnjih letih.

Dvajset Dvajset – ‘Življenjska’ (Foto: YouTube)

ROCKER.SI: Za prvi singel ‘Zemlja’ ste se odpravili v The Cosmosonics Studios?

DAMIR LISICA: Tudi tistega smo posneli sami, le miks je opravil Matej Gobec iz omenjenega studia, ki je delal po najini navodilih in željah, glede na to, kako sva čutila skladbo. Za drugo pesem pa je Leon tako zelo napredoval v miksanju in snemanju, da niti nismo potrebovali dodatnega ušesa.

LEON KOLENC: Drugače sem po poklicu tonski mojster, ampak se držim večinoma znotraj broadcasta. Produciram glasbo, a mi manjka kilometrine. V tem primeru je bilo vredno poskusiti, ker sva točno vedela, kakšen zvok si želiva. Mislim, da nam je vsem skupaj uspelo.

DAMIR LISICA: Ugotovila sva, da ne potrebujeva avdio inženirja, ki bi pilil zvok. Posneli smo točno tak izdelek, kot smo si ga želeli.

ROCKER.SI: Sodeč po slišanih dveh izdanih singlih, iščete organski zvok, podobna pa je tudi tematika? Je to filozofija, ki vas bo spremljala tudi v prihodnosti? 

LEON KOLENC: Vsi smo pristaši organskega zvoka.

ROCKER.SI: Kaj pa besedila?

LEON KOLENC: Čeprav sva z Damirjem sodelovala že pri Anavrin, nikoli nisva skupaj pisala besedil. Tokrat se je zgodila ta sprememba. Podobno kot sedimo v tem trenutku, le da ne ob kavi, pač pa ob kozarcu vina, sva začela pogovor o besedilih.

DAMIR LISICA: Ob kozarcu viskija (smeh).

LEON KOLENC: Ali ob kozarcu viskija (smeh). Najin proces je videti kot pogovor, ampak ne toliko o skladbah, pač pa o tem, kako bi pojasnila idejo.

Dvajset Dvajset – ‘Življenjska’ (Foto: YouTube)

ROCKER.SI: Glasbo prilagajata besedam?

LEON KOLENC: Ne, ne, tukaj pa vseeno gre za ustaljen postopek dela, da je melodija postavljena.

DAMIR LISICA: Navdih praviloma pride z melodijo, čemur sledi tekst, ampak tukaj ni pravil. Lahko se zgodi tudi obrano. Vedno se sprašujeva, kaj želiva sporočiti z melodijo. Sprašujeva se, katerih tematik se želiva dotakniti in na podlagi tega ustvarjava.

ROCKER.SI: Glede na to, da je zasedba nastala v letu velikih družbenih sprememb, je nekako logično, v katero smer ste zavili. Bo rdeča nit ostala?

DAMIR LISICA: Verjetno ne, ker je zasedba nastala predvsem iz gradiva samega. Šele ko smo imeli skladbe, se je rodila ideja o zasedbi. Ko je prišel Marco, smo naredili trio, ki ni zgolj projekt. Delamo skupaj. Vsi smo producenti in ni pomembno, kdo igra kateri inštrument.

LEON KOLENC: Kot rečeno, nimamo dodeljenih vlog. Nazadnje sem jaz snemal bas kitaro in klavir. Pojemo, ploskamo, vse delamo sami!

DAMIR LISICA: Vsak se lahko preizkusi v novi vlogi. Pri tem komadu, ki ga bomo izdali naslednjega, sva z Leonom oba igrala bas. Jaz sem odigral kitico, on pa refren (smeh).

ROCKER.SI: Zakaj pa na ta način?

DAMIR LISICA: Ne vem, kitica je zvenela dobro, pri refrenu pa sem opazil, da ga on odigra bolje, pa se mu podal bas, češ ‘na, tukaj imaš, ti odigraj‘. Skladbe bodo sledile tej filozofiji, da je vsak izmed nas producent, ne zgolj inštrumentalist.

LEON KOLENC: Skladba ‘Življenjska’ se je že malo odmaknila.

ROCKER.SI: Razen tega, da želite svet rešiti z wc-ja, kot pravi besedilo.

LEON KOLENC: To je že stalna slovenska praksa (smeh).

Dvajset Dvajset – ‘Življenjska’ (Foto: YouTube)

ROCKER.SI: Izstopa še verz: “Odpeljem te v svet, tukaj sva zares doma.”

LEON KOLENC: Gledali smo širše. Naš doma ni zgolj Slovenija, temveč tudi ostali del sveta.

DAMIR LISICA: Smo državljani sveta.

LEON KOLENC: Pred štirimi leti bi lahko napisal isti tekst.

ROCKER.SI: Marco, zdaj ko si se preselil v Slovenijo, boš imel več časa za glasbo? Kako sta se prepričala, da se pridružiš zasedbi Dvajset Dvajset?

MARCO CALI: Zgodilo se je zelo naravno. Po pomoti, ampak na dober način (smeh). Ko sem se preselil, nisem načrtoval, da bom v zasedbi, tako se je pač zgodili. Rad bi nadaljeval kot profesionalni glasbenik, saj mi je v zadnjih letih manjkalo ravno to, da sem v originalni zasedbi. Sodeloval sem pri projektih, ki mi niso bili tako blizu, kot bi si želel. Zato sem bil vesel povabila. Rad sem vključen v proces ustvarjanja in zelo osvežujoče je, da vlagamo vsak po tretjino. Še nikoli nisem deloval na ta način.

ROCKER.SI: Damir mi je povedal, da imaš drugačen pristop do glasbe od njega. Kaj je mislil s tem?

MARCO CALI:  Kaj pa vem, to bo on povedal (smeh).

DAMIR LISICA: Že to, da sem prvič videl bobnarja delati aranžma za celoten orkester, pove veliko. Navdušen sem bil nad njegovim znanjem. Marco je študiran glasbenik.

MARCO CALI: Dolga leta sem igral klavir, šele kasneje, pri osemnajstih letih, sem se usedel za bobne. Različna ozadja imam, tako iz latino glasbe kot iz jazza, zato ne razmišljam toliko o žanru.

Dvajset Dvajset – ‘Življenjska’ (Foto: YouTube)

ROCKER.SI: Boš deloval tudi v drugih zasedbah?

MARCO CALI: Rad bi igral čim več. Čeprav mi je všeč, kar ustvarjamo, z njima težko igramo salso (smeh).

ROCKER.SI: Torej iščeš zasedbo za salso?

MARCO CALI: Tudi to (smeh).

DAMIR LISICA: Midva mu bova pomagala razširiti mrežo glasbenikov, ker je iskreno eden najboljših bobnarjev, kar sem jih slišal.

MARCO CALI: Ni res.

DAMIR LISICA in LEON KOLENC: Je res!

DAMIR LISICA: Ne zato, ker smo prijatelji, ampak čisto objektivno.

LEON KOLENC: Le skromen je. Preveri njegov Instagram.

ROCKER.SI: Je skladba ‘Življenjska’ nastala pred kratkim?

DAMIR LISICA: V resnici je res najbolj sveža. Začutili smo, da mora biti drugi singel. Besedilo je nastalo v nekaj tednih, potem pa je sledilo snemanje videospota. Marco je že decembra v naprej posnel skladbe.

ROCKER.SI: Tako dober je, da je skladbe posnel, še preden so nastale?

DAMIR LISICA: Tako dober, da je v enem dnevu vse posnel, spisal note in zdaj igra na pamet.

ROCKER.SI: Kako ste prišli do Tineta Janžka, ki je delal mastering?

DAMIR LISICA: Za snemanje in miks je poskrbel Leon, za mastering pa smo iskali osebo, ki bi obdelala zvok. Tineta poznam že dvajset let, praktično pol življenja, zato ni bilo pomislekov. Totalna faca in izjemen model. Rad sodeluje z bendi in gre v smer, ki jo začrtajo, on le izpopolni njihovo idejo. Tudi z drugimi projekti smo že sodelovali in vedno smo bili zadovoljni s končnim produktom. Dobra ušesa ima!

LEON KOLENC: Že prva verzija, ki jo je poslal nazaj, je bila odlična, kar se malokrat zgodi.

Dvajset Dvajset – ‘Življenjska’ (Foto: YouTube)

ROCKER.SI: Kako ste izbirali lokacijo za videospot? Tudi sam sem poleti hodil po Ankaranu, čez slani travnik, tako da sem že po prvih kadrih vedel, kje se nahajate.

LEON KOLENC: Tako kot ti sem tudi jaz hodil po tem travniku. Večkrat sem že bil tam, ker se pogosto sprehajamo z družino. Od nekdaj sem si predstavljal, da bi tam snemali videospot. Že za skladbo ‘Zemlja’ smo imeli načrte, a nam jo je zagodla karantena. Res seksi lokacija se mi zdi (smeh). Fantoma sem pokazal posnetke in vložil predlog.

DAMIR LISICA: Prvi predlog in v trenutku je bila sprejet.

LEON KOLENC: Nobenih težav nismo imeli, saj smo že v naprej zaprosili za občinsko dovoljenje. Celo sami so izkazali interes, če lahko pri snemanju omenimo lokacijo in s tem naredimo malo promocije.

DAMIR LISICA: Iskali smo poletne vibracije. Nismo želeli snemati v studiu brez naravne svetlobe.

ROCKER.SI: Koliko časa ste imeli zvečer v iskanju naravne svetlobe in sončnega zahoda?

DAMIR LISICA: Dve uri.

ROCKER.SI: Drugače pa naslednji večer?

DAMIR LISICA: Naslednji večer ni bil opcija (smeh). Dve uri smo imeli za celotno snemanje (smeh).

LEON KOLENC: Smo bili kar pod stresom, ker smo zamujali glede določenih prizorov, ampak smo projekt vendarle izpeljali. To je pomembno.

DAMIR LISICA: Dobro smo se pripravili. Izpostavil bi izjemnega Matevža Kocjana, ki je tehnično vrhunsko izpeljal snemanje, montiral in skrbel za barvno korekcijo. Skupaj smo ustvarili scenarij, in ko imaš ob sebi človeka, ki točno ve, kaj dela, gre veliko hitreje.

ROCKER.SI: Spregovorimo še o delu glasbe, ki je najbolj nehvaležen – to je promocija. Imate dober produkt, ki ga mora spraviti do poslušalcev. Vsi imate izkušnje, torej veste, kako zahtevna naloga je pred vami. Kakšen je načrt, da vašo glasbo sliši čim več ljudi?

DAMIR LISICA: Po tem intervjuju bomo imeli sestanek (smeh). Zavedamo se, da je to enako ključen del kot ustvarjanje glasbe in da ne gre na silo. Nismo več najstniki, vsak z bazo podivjanih sošolk, ki bi prišle na naše koncerte. Zdaj imamo drugačno izhodišče.

ROCKER.SI: Podprli vas bode žene z otroki.

DAMIR LISICA: In naše mame (smeh)! Razmišljamo o tem, da bi najeli še nekoga, ki bi nam pomagal pri promociji, večino dela pa bomo opravili sami. Računamo na to, da dobro sporočilo hitreje pride naokoli. Iskrenost hitreje pride do viralnosti. Če bomo imeli dobro pojavnost na terenu, potem bomo avtomatsko dobili več sledilcev. Ljudje se bodo odzvali, to vem iz izkušenj z drugimi zasedbami. Trenutno pa se promoviramo zgolj digitalno.

Dvajset Dvajset – ‘Življenjska’ (Foto: YouTube)

ROCKER.SI: Računate na podporo radijskih postaj?

DAMIR LISICA: Nacionalni radio nas je že podprl.

LEON KOLENC: Videotrak vsak dan vrti naš videospot.

DAMIR LISICA: Pozitivno smo presenečeni nad odzivom.

ROCKER.SI: Pomaga tudi, da niste novinci.

DAMIR LISICA: Izkoristili bomo vse priložnosti, ki se nam ponudijo.

ROCKER.SI: Bo Marco poskrbel za kakšen koncert v Italiji?

DAMIR LISICA: Tudi to je v načrtu (smeh).

ROCKER.SI: Če se ozremo v prihodnost in držimo pesti, da ne bo novih zastojev, kakšne so vaše želje za naslednje leto? Nihče si ne želi ostati v letu 2020, čeprav nosite ime Dvajset Dvajset. Glasba in bend se bosta razvijala. Kaj za vas vključuje popoln scenarij?

LEON KOLENC: V prvi polovici leta bi radi začeli s koncerti. To se nam zdi izvedljivo. Imeli bomo pripravljenih približno šest skladb, s katerimi bi lahko sestavii krajšo setlisto in bi nastopali kot predskupina.

DAMIR LISICA: Radi bi naredili korak naprej pri promociji. Družbena omrežja niso še na pravem nivoju.

ROCKER.SI: Povabi ju na eno izmed svojih predavanj, glede na to, da si strokovnjak na področju seminarjev o prodaji in promociji.

DAMIR LISICA: Delam na tem (smeh). Zdaj je drugače kot pred dvajsetimi leti, ko smo imeli drugačen zagon. Zdaj smo zrelejši. Glasbo konzumiramo kot hrano za dušo. Vseeno pa bomo iskali vse možne načine, ko priti do ljudi in jih spraviti na naše koncerte. Oni se bodo odločili, če jim je všeč ali ne. Nismo pa obremenjeni s tem, niti ne čutimo pritiska, da zasedba mora uspeti. Morda bomo zanimivi ravno zaradi omenjenega pristopa.

Dvajset Dvajset – ‘Življenjska’ (Foto: YouTube)

ROCKER.SI: Za naslednji singel pa ste izbrali balado, kajne?

DAMIR LISICA: Posneli bomo balado z naslovom ‘Srce’, ki bo vključevala orkester. Marco je naredil aranžma in ga poslal v Firence, kjer bodo orkestrski del posneli v živo, tako da bo skladba pripravljena na izid proti koncu leta. Upamo, da decembra, ker je po občutku božična.

LEON KOLENC: Naslednje leto bi radi skladbo odigrali v živo z orkestrom. Prav tako ena od naših želja.

DAMIR LISICA: Gre za počasen komad. Marco, se spomniš, kaj si rekel, ko si snemal bobne?

MARCO CALI: Da gre za najpočasnejši komad, kar sem jih snemal (smeh).

DAMIR LISICA: Res je počasen ritem. Ravno zato, da ne bi bila uspavanka, smo dodali mogočen aranžma – spremljavo orkestra. Marco je odlično opravil svoje delo.

LEON KOLENC: Skladba se lepo razvije.

DAMIR LISICA: Ta pesem ne bo šla v kitarsko zgodbo, kot je ‘Življenjska’. Ko je Marco prvič slišal osnutek, je dobil idejo za violino in čelo, potem pa so kar sledili po vrsti: pozavna, klarinet, trobenta .. vse! Naredil je celoten aranžma in ga poslal kolegom v Firence. Veselimo se tega komada, ker bo šel v drugo smer, kot ste vajeni od nas.

ROCKER.SI: Upam, da bo sledil tudi božični videospot! Srečno!