Duo Sintropija s prvim singlom ‘Jezdec’

Duo Sintropija (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Duo Sintropija (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Dvojec Luka Kuhar in Marko Petriček se je pri ustvarjanju avtorske glasbe prvič združil v letošnjem letu pri pripravi skladbe ‘Jezdec‘.

Želita preseči običajne žanrske omejitve

S prvim skupnim singlom ‘Jezdec‘ sta želela preseči običajne žanrske omejitve. Težita k ‘organski’ glasbi, ki ne sledi brezpogojno vsem novodobnim popularnim smernicam, kar ustreza tudi vsebini prve pesmi.

Angažirana pesem namreč kliče k človečnosti v današnjih nestabilnih, razdružujočih časih, govori pa o samotnem jezdecu, borcu za človekove pravice, ki se počuti izgnanega iz družbe. Čeprav njegove resnice mnogi ne razumejo in je ne sprejmejo, ne obupa. Svoje sporočilo, s katerim bi rad presegel vsakršne delitve, želi predati naprej in s tem povzročiti ‘revolucijo zavesti, ne (le) mesa’: ‘Hočemo živet’ mal’ bolj človeško, ljubezen vračamo nazaj na prvo mesto!’

Pesem ‘Jezdec’ je prvi singel obsežnejšega glasbenega projekta, ki sta ga njegova avtorja poimenovala Sintropija. Njene zakonitosti je med prvimi na svetu raziskoval dr. Andrej Detela, slovenski fizik, izumitelj in filozof. Sintropijo je označil kot naravno težnjo sistemov, tudi družbenih, po večji urejenosti, sozvočju in harmoniji. Sintropijski zakon je nasproten entropiji in spreminja pogled znanosti na usodo vesolja. Vesolje ne drsi v vedno večji kaos in propad, saj je sintropija princip, ki drži ravnotežje med redom in neredom v naravi in družbi.

 

Kdo sta Marko in Luka?

Marko in Luka sta poznavalcem glasbe že dolgo znana. Luka Kuhar je kot bobnar, tolkalist, so-/avtor in aranžer glasbe sodeloval v mnogih zasedbah različnih glasbenih zvrsti in tudi pri več izdanih ploščah, Marko Petriček pa predvsem pod psevdonimom Nomad pri različnih projektih.