DREVORED: ‘Na Zahod’ (2017)

Drevored - Na Zahod (Foto: PROMO)

Domača skupina Drevored iz Novega Mesta je na glasbeni sceni prisotna že od konca 70. let, vendar je šele leta 2010 izdala svoj prvenec z naslovom Dekade. Sedem let kasneje je sledil še drugi album Na zahod (album v celoti lahko poslušate TUKAJ), ki je vsebinsko vezan na še kako aktualno temo preseljevanja mladih čez mejo v boljši, lepši svet (četudi se pogosto izkaže, da je v tujini stanje nič boljše oz. še slabše). Toda velja opozoriti, da album ni toliko družbenokritičen kot refleksiven, saj spregovori o intimnih občutkih samote, tesnobe, strahu in samospoznavanju, s katerim se spopada vsak popotnik v njem neznani svet.

Na zahod je na nek način konceptualna plošča, ki sledi določeni zgodbi večje skupine posameznikov (npr. v pesmi Nasvidenje v naslednji vojni je govora o vojakih, ki se v tujini prebijajo iz bitke v bitko brez jasnega cilja), ki se na tak ali drugačen način znajdejo v tujini in pripravljeni na bitko za vsakdanji kruh. Sicer pogosto turobno in melanholično naravo besedil skuša “omehčati” ušesom prijazna akustična pop rock glasba z močnim vokalom.

Na Zahod je plošček, ob katerem si boste spočili ušesa, ne pa tudi uma, saj vas bo vsaj za nekaj trenutkov v mislih ponesel med posameznike, ki tam zunaj iščejo svoj prostor pod soncem.