Dokumentarni film: MICHAEL JACKSON: ‘Leaving Neverland’ (2019)

Izsek iz filma 'Leaving Neverland'. (FOTO: HBO)
Izsek iz filma 'Leaving Neverland'. (FOTO: HBO)

Četudi je glasbena ikona in ‘kralj popa’ Michael Jackson umrl pred dobrimi desetimi leti, ugibanja o njegovem zasebnem življenju in nenavadnih odnosih z otroci kar ne želijo potihniti. Jackson je bil resda oproščen vseh obtožb o domnevnih zlorabah otrok, toda madež na njegovi karieri je ostal in letos se je HBO-jev dokumentarec ‘Leaving Neverland’ odločil obuditi to nikoli docela pojasnjeno plat Jacksonovega življenja.

O dokumentarnem filmu Leaving Neverland

Več kot štiri ure trajajoči dokumentarec v ospredje postavlja izpovedi Wada Robsona in Jamesa Safechucka, ki trdita, da ju je pokojni glasbenik več let zapored spolno zlorabljal in posledično vplival na konflikte in razpade njunih družin. Film je do Jacksona precej neprizanesljiv in ga prikaže kot manipulativnega in sebičnega zvezdnika, ki je svojo slavo in denar izkoričal za manipulacije z otroci in njihovimi družinami, čeprav se po drugi strani lahko upravičeno vprašamo, zakaj so bili starši otrok tako naivni, da so sedemletnika brezskrbno prepuščali v varstvo človeka, ki so ga zgolj bežno poznali.

Še bolj vprašljivo je dejstvo, da sta tako Robson kot Safechuck na sodnih procesih zanikala zlorabe, nekaj let kasneje pa sta jih nenadoma obrnila na glavo. A prednost filma je v tem, da se zaveda nelogičnosti ter mnogih spornih odločitev osrednjih intervjujancev, zato se poglobi v njuno psiho in jedro problematike spolnih zlorab, ki na posamezniku pustijo hude posledice, hkrati pa opozori gledalca na brezglavo malikovanje zvezdnikov, katere branijo zgolj zato, ker jim je všeč njihovo delo.

‘Leaving Neverland’ je film, ki v okviru svojega žanra ne predstavlja novosti in je zmontiran dokaj klasično, toda po drugi strani je dovolj zanimiv in skrivnosten, da gledalec vsaj enkrat pomisli na to, da je ta del Jacksonovega življenja vse prej kot raziščen.