Dokumentarec o projektu, ki je postavil Slovenijo na svetovni zemljevid

The Smile Nation (Foto foto Marko Delbello Ocepek)

Organizatorji festivala SMILE predstavljajo dokumentarec o največjem slovenskem enodnevnem športno-zabavnem dogodku, ki je z nastopi vodilnih elektronskih, pop in hip hop zvezd postavil Ljubljano na svetovni festivalski zemljevid.

5 neverjetnih let, več kot 50.000 pričaranih nasmehov in nepozabnih trenutkov, veselje in solze, neprespane noči, ovire in uspehi … Vse to je “Zgodba o Tuševem teku barv”, največjem športno-zabavnem dogodku, ki pa se je v letošnjem letu transformiral v nekaj še boljšega in še večjega – Smile Nation.

Pravemu obsegu razvoja festivala boste lahko priča šele v prihodnjem letu, ko bomo korono (upamo) pustili za sabo, že zdaj pa vas vabimo k ogledu dokumentarca, ki odstira ozadje tega velikega spektakla, razkriva številne izzive in radosti, s katerimi se srečujejo organizatorji in gledalca popelje v samo drobovje Tuševega teka barv.

Jure Kvas & Jernej Ocvirk: “Najina želja je, da postanemo globalna znamka. Da Ljubljano in Slovenijo še bolje pozicioniramo na svetovni festivalski zemljevid ter stopimo še nekaj stopničk višje.”
V dokumentarcu boste spoznali soustanovitelja in organizatorja Tuševega teka barv – Jureta Kvasa in Jerneja Ocvirka, ki sta sledila svojim sanjam in jih tudi uresničila. Več let požrtvovalnega dela, neprespanih dni in noči, krvavega truda, odrekanja – tudi kakšnega obiska bolnišnice zaradi izčrpanosti – raziskovanja festivalske scene, kakor tudi podpore podjetja Tuš ter drugih partnerjev, so ju je pripeljali do točke, o kateri sta na začetku lahko le sanjala.

Iz ideje o dogodku, ki bi Slovenijo popeljal na seznam festivalskih držav, jima je uspelo ustvariti največji športno-zabavni spektakel pri nas, o katerem se govori tudi izven slovenskih meja. Tušev tek barv je v petih letih poskrbel za nasmehe več kot 50.000 ljubiteljev dobre glasbe in zabave ter se zapisal v zgodovino slovenske popkulture kot igrišče tako najvplivnejših, kot tudi vročih novih svetovnih glasbenih zvezd, kot so Steve Aoki, Lost Frequencies, Alan Walker, Lil Jon, Redfoo, Vini Vici, R3hab, Martin Jensen, Juicy M, Mattn, Alex Adair, Sick Individuals, Mari Ferrari, Zonderling, Saphie Francis, Roland Leesker …

Ob njih v filmu nastopajo tudi poznavalci scene ter najvidnejši domači in regionalni ustvarjalci, posledično pa ponuja ta film tudi odličen vpogled v to koliko ljudi je vpletenih v zasnovo in izvedbo takega projekta pa tudi kakšni so njegovi vplivi v lokalnem ter širšem kulturnem, gospodaskem in socialnem okolju.

A, kot rečeno, to je šele začetek – najboljše šele prihaja! Sprehodite se po preteklosti in obudite spomine na nepozabnih pet let ter se pripravite na prihodnost, ki je neizmerno svetla. In pisana.