Ditka v čevljih Johna Lennona pela pred štirimi predsedniki

Ditka (Foto: PROMO)

Po tem, ko je razprodala koncerta ob 3. in 4. samostojnem albumu uglasbene poezije in prihajajoči koncert v Cankarjevem domu, je svojo energijo, čas in znanje usmerila v ustvarjanje videospota z naslovom Naša pesem.

Gre za poezijo, ki jo je Ditka uglasbila ob 100. obletnici rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha, čigar leto obeležujemo. Ker gre za podobno idejo “boriti se proti zlu”, je premiera videospota potekala na prireditvi ob dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Prav poseben čar je tokratni prireditvi v Kinu Šiška dodala kantavtorica in skladateljica Ditka, ki je poleg glasbene interpretacije pesmi Srečka Kosovela – Tiha pesem in Cirila Zlobca – Čakam te na odru prvič odpela tudi skladbo Pomisli – slovensko priredbo Johna Lennona Imagine, po  prevodu pesnika Milana Dekleve. S svojim čustvenim nastopom je Ditka ob spremljavi očeta Gorazda naslikala živo podobo časa, v katerem je poezija nastajala in ob poslušanju se nam je na trenutke zazdelo, da z njo pojejo množice, ki še niso izgubile upanja.

Zaključek, a hkrati vrhunec prireditve je bila premiera videospota za skladbo Naša pesem. Ta je med drugim ustvarjen s pomočjo umetne inteligence, ki je iz besedila pesmi izluščila vizualne podobe.

V zgodbi, ki je bila posneta v znamenitem Fridrihovem rovu rudnika Mežica, sta se v glavnih vlogah Ditki pridružila še Teja Sedovšek, ki je diplomo iz muzikala in gledališča opravila na Mednarodni šoli za glasbeno gledališče – ICMT v Londonu ter ljubiteljski igralec Gabor Sekereš. Pomembno vlogo je odigral tudi Pihalni orkester Rudnika Mežica, ki simbolno predstavlja mlade kulturnike, ki se preko glasbe borijo za boljši jutri.

Iz prve vrste polne dvorane so z bučnim aplavzom nastop pospremili najvišji politični predstavniki naše države, med njimi bivša predsednika Danilo Turk in Borut Pahor, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in slavnostna govorka prireditve, ministrica za pravosodje, Dominika Švarc Pipan.