DIRTSWITCH: ‘Phoenix Down’ (2011)

Naslovnica albuma 'Phoenix Down'.

Redki so trenutki, ko kateri izmed slovenskih bandov preseneti, a prav zagovotovo je skupina Dirtswitch ena izmed njih! Kontaktiral me je kitarist in me vprašal, če bi bila pripravljena spisati recenzijo.

Priznam, skupino sem poznala bolj slabo, slišala sem le dve njihovi skladbi. O njih samih sem vedela bolj malo, a nekaj mi je dalo vedeti, da je album poslušljiv in, da je skupina Dirtswitch ena izmed svetlih točk slovenske rock glasbe …

Fantje iz Naklega pri Kranju so s svojim ustvarjanjem pričeli šele leta 2009, a že septembra letos so izdali izradno kvaliteten prvenec z naslovom ‘Phoenix Down‘.

Skupina Dirtswitch je prava svežina na domači glasbeni sceni, v svojo glasbo pa vključujejo predvsem elemente grunga in post-grunga. Že po prvem poslušanju albuma se vidi, nad katerimi skupinami so fantje navdušeni in kje črpajo svoje ideje …

Dotaknimo se torej njihovega prvenca ‘Phoenix Down‘ …

Prav brez kompromisno začenjo že s prvo skladbo ‘Restraints‘, ki daje nekako občutek, da skupina ve kaj dela, da glasbo čuti in to počne z neizmerno ljubeznijo.

Z udarnimi kitarski riffi, neverjetno melodičnostjo ter nadvse prijetnim vokalom, mi je bilo v trenutku jasno, da se fantje ne bojijo medijske kritike! Težki, a melodični riffi, udareni refreni ter prijeten vokal naredijo skladbe res izjemne, do izraza pride celo kitarske solaže, ki so v skladbo vložene več kot le odlično.

V udarnem slogu nadaljujejo s celotnim albumom. Izjemna melodičnost s težkimi kitarski riffi, ki je pri slovenskih zasedbah nismo ravno vajeni samo dokazujejo, da so pravi pionirji grunge glasbe v Sloveniji. Morda je grung v tem trenutku res nekoliko manj popularen, a Slovenija je potrebovala takšno skupino!

Skupino z jajci, skupino z melodičnostjo, skupino s podkovanim vokalom, skupino z brezkompromisno glasbo, vse to našteto pa Dirtswitch prav zagotovo so! So samosvoji, edinstveni in prava svežina v poplavi domačih zasedb!

A fantje na albumu poskrbijo tudi za nekaj prekrasnih, a še vedno precej udarnih balad med katere spadajo ‘Another breath‘, ‘Looking back‘, ‘Innocence‘, ‘Forever‘ ter ‘Today‘.

Fantje v svojo glasbo prav lepo in pretočno vključujejo vse elemente od heavy metala pa vse tja do indie rocka, ki se lepo in melodično preliva iz skladbe v skladbo.

Seattlski zvok jim je uspelo spraviti v nekakšno celoto, ki je na domačih tleh nismo vajeni, kar je prav zagotovo zagotovljena formula za uspeh! To, kar so bili Pearl Jam v Seattlu, to kar so bili Live v Pennsylvaniji, to kar so (bili) Alter Bridge v Orlando … To so Dirtswitch v Sloveniji!

Glasba, ki jo pišejo je do popolnosti aranžirana, prav nobenih elementov ni preveč ali premalo, vsak izmed njih točno ve kam mora vložit svoj delček, da bo skladba zvenela popolno, edinstveno ter brezkompromisno!

Fantje zagotovo imajo tisto žilico za estetiko aranžmajev v prav vsaki posamezni skladbi. Lepo se sprehajajo od težkih, skoraj neustavljivih ritmov pa vse tja do mirnih balad.

Poleg odlične melodičnosti pa ima zasedba Dirtswitch v rokah še enega močnega aduta, in to je pevec Luka Lamut . S prijetno barvo vokala in izrednim občutkom za petje naredi skladbe še bolj popolne kot v resnici so.

Pohvalit pa gre tudi njegovo izgovorjavo angleščine! S prvencem so nam Dirtswitch ponudili več kot petdeset minut odlične glasbe, ki se je ne naveličaš!

12 skladb, vse posnete v angleškem jeziku pa samo napovedujejo dejstvo, da so fantje bolj kot za domača tla zreli za tuje, velike odre.

Album združuje torej motive padcev ter ponovnih vzponov, na nekakšen način fantje samo predsatvijo svoje življenjeske zgode. Vse to pa zapakirajo s popolnim aranžmajom ter preprostimi, a povsem realnimi teksti v angleščini – in že imamo tu odlično zasedbe Dirtswitch.

Če ste torej ljubitelji dobrega grunga, potem boste zagotovo dali priložnost našim domačim Dirtswitchom! Na albumu zvenijo res neustavljivo in brezkompromisno, zagotovo pa bo potrebno fante videti tudi na (velikih) koncertnih odrih!

Seznam skladb na albumu:
1. Restraints
2. Too Much
3. Sulfur
4. Another Breath
5. Looking Back
6. Comatose
7. Over & Over
8. Innocence
9. My Story
10. Overhang
11. Forever
12. Today

Glasbeniki:
Luka Lamut – vokal
Jani Nendl – kitara, spremljevalni vokal
Rok Seifert – bas
Uroš Markič – bobni
Produkcija: Tine Janžek & Dirtswitch
Leto izdaje: 2011
Založba: samozaložba