Deset nenavadnih dejstev o Freddiju Mercuryju

Freddie Mercury je umrl 24. novembra 1991 pri starosti 45 let. Večino skrivnosti je vzel s seboj v grob, vseeno pa si poglejmo deset nenavadnih dejstev o privatnem in introvertiranem človeku, ki je imel vpliv na praktično vsakogar, ki ga je srečal. Da ne omenjamo, kako je zaznamoval glasbeno sceno. 

1. Delal je kot človeški model na šolo za umetnost

Kot študent na šoli za umetnost v Ealingu je Freddie delal kot živi model za razred, ki se je treniral v skiciranju. “Dali so nam brisačo, da si pokrijemo skromnost,” se je spominjal znani pevec. “Ampak velikokrat pomislim na tista stara dekleta, ki so takrat risala napol golega Freddeja Mercuryja.”

2. Bil je “roadie” Davida Bowieja

Aprila 1969 je takrat neznani pevec David Bowie jedel kosilo na Ealing šoli za umetnost. Freddie mu je pomagal nositi ojačevalce in mu zgraditi oder. Mercury nikoli ni omenjal tega prvega srečanja z Bowiejem leta kasneje, ko je z umentikom tudi sodeloval.

3. Imel je več zob kot običajni pevec glasbene skupine

Freddie ni bil običajen, to že vemo. Njegovi zobje so bili posledica dodatnih zob, ki jih je imel zadaj in so potiskali naprej. V strahu, da bi mu poseg uničil vokalni razpon (štiri oktave), je ohranil videz in si jih nikoli ni dal popraviti.

4. Odgovoren je bil za skupino Sex Pistols

Decembra leta 1976 na bi Queeni zaigrali na televizijski oddaji Tonight With Bill Grundy. Nastop so odpovedali, ker je imel Freddie prvič po 15 leti zobozdravniški pregled. Njihova nadomestitev na oddaji je bila skupina Sex Pistols. Vsi vemo, kaj se je zgodilo kasneje.

5. Bohemian Rhapsody je začel pisati že kot študent

Prijatelji iz šolskih dni so povedali, da je Freddie že kot študent velikokrat prepeval uvodno kitico njihove največje uspešnice. “Takrat jo je imel ‘Cowboy Song’, ampak nikoli ni prišel dlje od ‘Mamma, just killed a man …'” Za dokončanje je potreboval pet let.

6. Med kitarskim solo vložki Briana Mayja mu je postalo dolgčas

Kakšni kitarski solo vložki kitarista Briana Mayja so se lahko zavlekli do deset minut. Freddie je nekoč rekel: “For God’s sake, let’s go shopping, get me out of here!”

7. Imel je ženske vzdevke za svoje člane in prijatelje

Mercury je uporablja ženske vzdevke tako zase kot za prijatelje, razen za Johna Deacona, ki je bil “preveč moški”. Freddie je bil ‘Melina’, Brian May ‘Maggie’, Roger Taylor ‘Liz’, Elton John ‘Sharon’ in Rod Stewart +Phyllis’. Mary Austin je postala ‘Steve’ po Steveu Austinu (The Six Million Dollar Man).

8. Izzval je fizični obračun s Francisom Rossijem od Status Quo

Bilo je v zakulisju Live Aida. Mercury in Rossi sta se hecala, dokler ni Francis izustil malce preveč predrzen komentar glede seksulanosti Freddieja. Mercury ga je prijel v primež. “Če bi me hotel poškodovati, bi me lahko. Nisem se mogel premakniti,” se je spominjal Rossi.

9. Eltonu Johnu je poslal rojstnodnevno darilo še po svoji smrti

Na božič lea 1991, mesec dni po Freddiejevi smrti, je njegova prijatelj Elton “Sharon” John prejel paket, ki je bil ovit v prevleko za blazine. Vseboval je sliko Henryja Scotta Tukea, enega izmed priljubljenih umetnikov Eltona, zraven pa je pisalo: “Dear Sharon, thought you’d like this. Love Melina.”

10. Ni si mislil, da se bo postaral

“Tako dolgočasno bi bilo biti star sedemdeset let,” je rekel Freddie leta 1987. “Živel sem polno življenje in prav nič mi ni mar, če umrem jutri.”