DEEP PURPLE: ‚Whoosh!’ (2020)

Čeprav so si Deep Purple že v davni preteklosti izborili svoje mesto pod soncem, zasedba ne miruje. Navkljub najavi počasnega slovesa gospodje še zmeraj ustvarjajo novo glasbo. Tri leta po Infinite (2017) in koronskemu zamiku je avgusta le izšel njihov 21. studijski album. In če je verjeti nedavnim izjavam, ta morda ne bo zadnji, saj je producent Bob Ezrin pri skupini prebudil ustvarjalno slo. Če v enačbo vstavimo še aktualni koncertni predah, se zdijo načrti kar verjetni.

Dobro ali slabo, novi Deep Purple so zmeraj deležni moje pozornosti. O dejanskih pričakovanjih morda kdaj drugič, a njihova nenehna studijska aktivnost, si zasluži pohvalo že sama po sebi. S tolikšnim studijskim katalogom bi lahko Deep Purple brez težav postali dostojen nostalgičen akt, a karavana gre naprej. In če nam nova plošča navrže še kakšno dobro skladbo, kar se zgodi na skoraj vsaki, namenjeni čas ni bil zapravljen.

Napisano velja tudi za aktualni izdelek. Sploh za njegovo melodično plat, saj skupina deluje izjemno uigrano. Kot koherentna celota, kjer vsaka enota opravlja svoje zadolžitve. Ravno tako sama besedila, kjer nam Gillan navrže kar nekaj žgečkljivih in premetenih verzov; le njegove uporabe vesoljskih učinkov bi lahko bilo manj. To pa je tudi vse. Prijetno razvedrilo, ki ga lahko brez večjih preskakovanj poslušate znova in znova. Si je pa ob vsem treba priznati tudi to, da gre za izdelek, ki bo izidu morebitnega naslednika, in prihajajočem slovesu verjetno deležen manj pozornosti.

Soliden izdelek, ki bi lahko bil precej slabši.

Ocena: 3/5