Dave Matthews Band razvnel s Slovenci napolnjeno dvorano Gran Teatro Geox

Dave Matthews Band (Foto: Karmen Nagode)

Takšna kvaliteta ne pride pogosto blizu, ampak Dave Matthews se je vseeno odločil za še eno manjšo, “klubsko” turnejo po Evropi (v Padovi je nastopil že leta 2015, ampak v drugi areni), kjer je občutno manj priljubljen kot v Združenih državah Amerike. Tam ga naravnost obožujejo, zato ni čudno, da razproda še tako velik stadion ali veliko koncertno dvorano. Od devetih studijskih albumov jih je kar sedem končalo na prvem mestu tamkajšnje glasbene lestvice, kar je nepremagljiv rekord. Kot da ne more zgrešiti. Pri nas ni tako poznan, a je še vedno izredno pomembna glasbena figura.

Skupaj s skupino samih vrhunskih inštrumentalistov, ki v debelih dveh urah glasbene mojstrovine navdušijo prav vsi po vrsti, se je zaustavil v italijanskem Gran Teatru Geox, v fantastični manjši dvorani, ki sprejme nekaj tisoč poslušalcev, njena lepota pa je v tem, da vsak vidi in sliši vse. Ravno dovolj velika za čudovito vzdušje in ravno prav majhna, da nihče ni predaleč od odra. Na koncert smo prišli tri sekunde pred začetkom (long story short, ves čas od prihoda v Padovo smo se “veselili” in prepevali pred avtobusom s Koncerti.net – imeli smo še lastnega kitarista), pa smo še vedno brez težav dobili mesto nedaleč od odra. V dvorani Slovencev ni manjkalo.

DMB, ki so bili ustanovljeni leta 1991 v Charlottesvilleu v Virginiji sestoji iz:  Dave Matthews, Carter Beauford, Stefan Lessard, Tim Reynolds, Rashawn Ross, Jeff Coffin in Buddy Strong. Kaj reči o njihovem nastopu? Ni sploh pomembno, če vam glasba Davea Matthewsa odgovarja (označena je na najrazličnejše načine; rock, jam, jazz fusion, folk rock, funk, soft rock in alternativni rock), takšen nastop je potrebno ujeti v živo. Udar na vsa čutila od začetka do konca. Niti za sekundo ne popustijo. In to ni festivalska skupina – daleč od tega – zato je edini način, da jih na vsake toliko let, če je sreča, ujamete na podobni priložnosti. Enostavno preveč eksperimentirajo, improvizirajo in nažigajo, da bi bili primerni za na veliki oder glasbenega festivala. Gospod Matthews je izjemno prepričljiv v vlogi frontmana. Zvija se in s čutnimi grimasami poplesuje ob sočnih ritmih, melodičnem rocku in brutalnih solažah, ki delujejo povsem spontano, ampak mašinerija DMB teče kot namazana. Njihov nastop je naštudiran v nulo, hkrati pa se nenehno transformirajo. Prostora za napake pač ni, ampak iskreno povedano napak pri obsežni setlisti triindvajsetih skladb res ni bilo. Igrani material sicer spreminjajo od koncerta do koncerta, ampak osnova, ki je čez glavo dobra alternativna rock žurka, ostaja. Do naslednjič, Dave.

Foto: Karmen Nagode

Dave Matthews diskografija (Vir: Wikipedia)

Več o skupini

Skupina Dave Matthews Band je nastala v Charlottesvilleu v Virginii leta 1991, ko je vodja in pevec Dave Matthews delal še kot natakar. Demo posnetek svojih pesmi je dal Mooru, ki mu je bilo všeč, kar je slišal in je k sodelovanju povabil še prijatelja in kolega iz džezovskih krogov, bobnarja Carterja Beauforda. Skupina je meje lokalnih okvirov presegla z albumom Under the Table and Dreaming, leta 1997 pa so za pesem So Much to Say z albuma Crash dobili grammyja. Med njihove uspešnice spadajo še What Would You Say, Crash Into Me in Satellite.

Skupina Dave Matthews Band je v Združenih državah zelo popularna, do tega statusa pa je prišla predvsem z neumornim koncertiranjem. Na sceni je od leta 1991, ko je pevec in kitarist Dave Matthews okoli sebe zbral odlične glasbenike in tri leta kasneje so izdali prvo ploščo. Poleg uradnih albumov pa Dave Matthews Band redno izdaja tudi zapise s koncertov, imenovane Live Trax.

Foto: Karmen Nagode

Setlista, Dave Matthews, 30. marec 2019, Padova

 1. Squirm
 2. Stand Up (For It)
 3. Stay or Leave (Dave Matthews song)
 4. Do You Remember
 5. So Much to Say
 6. Anyone Seen the Bridge
 7. Too Much
 8. Again and Again
 9. Louisiana Bayou
 10. Lover Lay Down
 11. Sledgehammer (Peter Gabriel cover)
 12. Gravedigger (Dave Matthews song)
 13. Kill the Preacher
 14. Why I Am
 15. Crash Into Me
 16. #41
 17. Everyday
 18. Pantala Naga Pampa
 19. Rapunzel
 20. You & Me
 21. Ants Marching
 22. What Would You Say
 23. Stay (Wasting Time)