Danski producent Trentemøller obiskal Ljubljano

Trentemøller, 9.10.2023, Kino Šiška (Foto Jakob Kastelec)

Danski producent Trentemøller, ki se je v Slovenijo vrnil prvič po svojem odmevnem razprodanem koncertu leta 2017, nam je priredil spektakularen nastop v živo s štiričlanskim bendom v sklopu predstavitve svoje zadnje izdaje Memoria, ustvarjene prav za koncertne odre.

Anders Trentemøller iz Kopenhagna je že dolgo spoštovan kot ustvarjalec nepozabnih melodij in bujnih zvočnih pokrajin, v zadnjem desetletju pa so zapoznelega priznanja deležne tudi njegove producentske veščine, ki so jim le redki kos. Odkar je leta 2007 zbral svojo prvo koncertno zasedbo, se je podal na več svetovnih turnej, pri čemer je redno razprodajal prizorišča – vključno z našim leta 2017. Poleg svojih studijskih izdaj je danski glasbenik remiksiral tudi glasbo Trickyja, Savages, A Place To Bury Strangers, The Soft Moon, UNKLE, Depeche Mode, Pet Shop Boys, The Knife, Franza Ferdinanda in mnogih drugih, pri čemer njegovo delo vedno slovi po izvirnosti in mojstrski obdelavi.

V začetku leta 2022, 15 let po tem, ko je Trentemøller izdal svoj prelomni debitantski album The Last Resort, je izdal svoj hvaljeni novi album Memoria. V popolnem nasprotju s prejšnjim studijskim albumom Obverse (2019) je Memoria namenjen oz. tako rekoč zahteva predstavitev na prizoriščih v živo in na festivalih, po katerih smo vsi hrepeneli zadnja leta.

Poleg vznemirljivega sodelovanja pri oblikovanju odra in luči z legendarnim oblikovalcem Leroyem Bennettom (ki je sodeloval z Nine Inch Nails, Princeom, Lady Gaga, Paulom McCartneyjem idr.), se je Trentemøllerju na odru pridružila povsem nova zasedba, sestavljena iz štirih skrbno izbranih glasbenikov, ki mu pomagajo uresničiti njegovo hipnotično glasbeno vizijo. [Kino Šiška]

Foto: Jakob Kastelec