Danes v Orto baru Mizar, Phantasmagoria in Bogunov

Skupina Mizar (FOTO: Aleksandar Ristovski)
Skupina Mizar (FOTO: Aleksandar Ristovski)

Mizar se vračajo v Ljubljano, Reko in Zagreb, kjer bodo predstavili šesti studijski album! Vstopnice lahko kupite TUKAJ.

O skupini Mizar

Mizar je kultna makedonska gothic rock skupina, nastali so davnega leta 1981 v Skopju ter so nedvomno pionirji, ki so mračne, dark zvoke pripeljali v naše prostore bivše skupne države. Ime je zasedba dobila po zvezdi Mizar iz ozvezdja Velikega medveda, zvezdi vodnici, ki je že pokazala pot mnogim popotnikom.

Mizar so edinstveni tudi zaradi dejstva, ker v glasbi uporabljajo izključno materni jezik – makedonščino, ter predvsem zaradi vnašanja makedonske etno in bizantinske glasbene tradicije v njihov prepoznaven, temačen zvok z globokimi, moškimi vokali, zasnovanimi na cerkvenem ortodoksnem petju. Zaradi edinstvenega avantgardnega zvoka in podobe, njihovi naklonjenosti pravoslavnim krščanskim tradicijam ter makedonski neodvisnosti, jih je bivši socialistični režim imel na črni listi. Klub vsemu je skupina tudi v bivši skupni državi dobila veliko medijske pozornosti ter več nastopov na nacionalnih televizijah širom bivše skupne države.

Status kultnega benda so si dokončno pridobili ob izidu istoimenskega album prvenca ‘MIZAR‘, ki je izšel leta 1988. Na albumu je bil objavljen nepozaben hit ‘Devojka od bronza‘, poleg avtorskih pesmi pa so objavili zelo opaženo pesem ‘Zlatno sonce‘, ki je priredba makedonske narodne pesmi ‘Zajdi, zajdi‘.
Album je bil istega leta proglašen najboljši jugoslovanski glasbeni izid tistega leta, skupina Mizar pa je postala koncertna senzacija ter lokalni odgovor na svetovni gothic rock trend.

Drugi album so poimenovali ‘Svjat Dreams 1761 – 1991‘, ali krajše ‘Svjat Dreams’ (vsak izid albuma člani zasedbe Mizar poimenujejo ukazanje, prikazovanje op.p), naslovna pesem je zanimiva priredba skupine Eurythmics, ‘Sweet Dreams’, priredbi so dodali vokalno ortodoksno interpretacijo, podprto z etno tradicijo, ki jo spremja slovanska glasbena podloga. Na albumu izstopajo tudi pesmi ‘1762‘, priredba makedonske pesmi ‘Dom‘ ter pesem ‘Dumanje‘.

Tekom drugega tisočletja so Mizar objavili še tri albume (tri ukazanja): 2004- ‘Kobna ubavina‘, 2007. – ‘Pogled kon cvetnata gradina‘ in leta 2010. – ‘Deteto i beloto more‘ v izvedbi skupine Mizar ter bizantinskega moškega crkvenega zbora (Harmosin), ki je prevzel vlogo glavnega vokala na albumu. Peti album (peto ukazanje) obeležuje glasba, ki se precej razlikuje od vseh prethodnih albumov skupine. Sakralni moment v glasbi je še bolj poudarjen, ambientalnost je še bolj izstopajoča v naklonjenosti do makedonske etno glasbe.

Šesto ukazanje so najavili že leta 2020 s singlom ‘Galeb‘, to je bil tudi pričetek sodelovanja zasedbe s cenjenim makedonskim pesnikom in književnikom Tihomirjem Jančovskim. Jančovski je napisal vsa besedila za prihajajoči, šesti album zasedbe, izšlo pa je že nekaj singlov, poleg Galeba še : ‘A Day Is Coming / Доаѓа Ден‘, ‘Luzna / Scar‘, in ‘Messengers Of The Downfall‘ (Glasnici na padot)’.

Zadnji objavljeni singel je ‘1903‘, ki je nastala po besedilu makedonskega književnika Petra M. Andreevskog, ki je nastalo pred petdesetimi leti.
Vse od nastanka skupine pa do danes je edina konstanta zasedbe skladatelj, kitarist ter ideološki vodja skupine, Goran Čapovski, ki v mesecu juniju najavlja predstavitev šestega studijskega albuma v mestih Zagreb, Reka ter Ljubljana.

O skupini Phantasmagoria

Zagrebška dark rock skupina Phantasmagoria je nastala leta 1988 iz pepela rock skupine Eksodus. Takoj so bili označeni za mračno in provokativno skupino, pogosto so jih primerljali s svetovno znanimi zasedbami kot so: The Sisters Of Mercy, Killing Joke, The Fields Of Nephilim …, Pantasmagoria je hitro dobila kultni status na underground sceni. Skupina je leta 1990 nastopila na festivalu YURM ter bila tam proglašena za najboljši alter band, dvakrat so nastopili na največjem Gothic festival na svetu , ‘Wave & Gothic Treffen’ v Leipzigu, na festival ‘Dark Nation Days’ na Dunaju, ‘Viva Ja Pola!’ festival u Puli, exit festival v Novom Sadu, ‘Metalcamp’ festival v Tolminu ter INmusic festivalu v Zagrebu. V četrtek 2. junija zagotovo ne bodo razočarali ljubiteljev Mizar glasbe!

O skupini Bogunov

Bogunov (FOTO: Klemen Udovć - Clementino)
Bogunov (FOTO: Klemen Udovć – Clementino)

Bogunov vsakič znova presenetijo z neverjetno iskreno in čustveno močno liriko, ki jo ustvarja pevec in avtor Ognjen Zeljić v obliki zgodb, med katerimi vsak najde kakšno, s katero se lahko poistoveti. Vzdušje se spreminja iz pesmi v pesem, od temačnih, nasilnih in surovih pa do čustvenih, melanholičnih in optimističnih, ljubezenskih in celo primernih za ples. Pri ljubljanskem ŠKUC-u so zapisali: ‘Pri pesmih zasedbe Bogunov gre v prvi vrsti za sporočilnost, oziroma za posameznikovo doživljanje sveta, ki ga obdaja in manj za preprosto zabavo publike, kar pa ne pomeni, da je užitek ob poslušanju manjši, zagotovo nasprotno.’
Njihova glasba je raznolika, hkrati pa smiselno povezana, energična in odločna, hkrati pa nežna in melanholična.