Dan žena v soju ženskega rocka

5. dan rock žena. (FOTO: Jože Bojec)
5. dan rock žena. (FOTO: Jože Bojec)

Veliki oder Orto bara so dodobra napolnile in razgibale nastopajoče na peti izvedbi festivala Dan rock žena. Domače Hellcats, srbske Nemesis in Krasue iz Italije so predstavile široko paleto glasbe od tršega rocka do tršega metala.

FOTO: Jože Bojec

Ženske in rock ‘n’ roll je popolna kombinacija

Organizatorki, Saša in Sonja Zagorc sta bili po koncertu izredno zadovoljni saj festival raste in je kljub strahu in nepredvidljivim razmeram zaradi koronavirusa, ki so vladale v soboto, prišlo zelo veliko ljudi. Pri Hellcats je ponovno nastopila odlična kitaristka Aleksandra Stamenković iz Beograda, kot gostja pa se je obiskovalcem predstavila mlada kitarska virtuozinja Staša Zadravec, pevka Karmen Klinc je dala vsemu skupaj piko na i in punce so izpadle kot dobro utečen rokerski stroj, ki melje.

Mlele so tudi Nemesis, ki s svojo tršo različico metalske glasbe navdušujejo v Srbiji in širše, saj so na koncert prišle skoraj direktno iz Malte kjer so koncertirale, bile pa so tudi gostje največjega bulgarskega rock festival Hills of Rock.

Krasue iz Italije so ponudile nenavaden toda poslušljiv in melodičen punk rock, ki ga sicer poimenujejo no genre, no skills, bad temper in poskrbele za primeren uvod v festivalski večer.

FOTO: Jože Bojec

Namen festivala je že od samega začetka enak in na prvem mestu je iskanje in spodbujanje kvalitetnih ustvarjalk v rock glasbi širšega spektra in jim nuditi referenčno prizorišče za svoj udarni nastop pred zahtevno ljubljansko publiko.

Do sedaj so se predstavile tako uveljavljene kot neuveljavljene skupine, ki jim je nastop na dnevu rock žena pomenil pomembno etapo v nadaljnji karieri. Sicer je za festival vedno več prijav in zanimanja za nastope, na različnih nivojih pa se je razvila tudi konstruktivna debata o položaju žensk v glasbi. Po svetu je takih dogodkov vedno več in organizatorke so na ta zemljevid umestile tudi Slovenijo, vse skupaj pa odlično povezuje misel letošnje oskarjevke za glasbo v filmu Joker, Hildur Guðnadóttir: ‘Vse ženske, dekleta, mame, hčerke, sestre: če slišite brbotati glasbo v sebi, prosim, spregovorite – slišati moramo vaše glasove!’