Dalmatinski večer pod zvezdami

Dalmatinski večer (Foto: Agencija Koncerti)

27. junija bo na Škofjeloškem gradu že tradicionalno pričarana »Dalmacija v malem«.

Zazvenela bo dalmatinska glasba, zadišalo bo po sveže pečenih sardelicah, za piko na i pa boste lahko nazdravili tudi s kozarčkom plavca iz Šibenika. Letošnji nastopajoči, Klapa Šufit s posebnimi gosti Fanti s Praprotna in Klapa Solaris in Klapa Capris, bodo s svojimi mnogimi hiti zagotovo poskrbeli, da boste z mislimi odplavali vse tja do obale Jadranskega morja. Se vidimo na najbolj dalmatinskem večeru pod zvezdami v Sloveniji!

Vstopnice lahko kupite na vseh prodajnih mestih mojekarte.si po Sloveniji (OMW, Petrol, 3DVA trafike, Alpetour, Kiosk Delo prodaja, Kompas, M Holidays).

*Klapa Šufit*
Njihov nastanek sega v leto 1992, ko je Tomislav Veršić zbral skupino nadarjenih srednješolcev na podstrešju gimnazije, kjer so začeli s klapskim petjem. Istega leta so tudi prvič javno nastopili v splitski cerkvi Gospe od zdravlja. Sčasoma je klapa iz gimnazijske klape prerasla v pravo dalmatinsko klapo, ki je nastopila na številnim festivalih, obvezno pa so sodelovali na Omiškem festivalu klap. V letih 2006, 2007 in 2008 so tako trikrat zapored postali absolutni zmagovalci tega festivala, tudi naslednja leta pa so sledile največje glasbene nagrade. Vrhunec in preboj so leta 2012 dosegli z uspešnico “NE DIRAJ MOJU LJUBAV” ki je postala največji hit klapske glasbe. Na kanalu YouTube ima namreč že več kot 29. milijonov ogledov! Njihove druge uspešnice so: Jubin te, Dvi riči, Zavezan, Proplakat će srce, Tako siguran, Nisam za tebe, Oprosti dušo, pri naštevanju pa zagotovo ne moremo mimo pesmi Kapi Kiše, zmagovalke festivala VDP Kaštela 2017, in pesmi Uzelo te nebo suncu, zmagovalke Večerov dalmatinske šansone 2017. Za to pesem je klapa posnela tudi zadnji videospot. Tudi v letu 2018 se lahko pohvalijo z številnimi uspehi in veliki nastopi, kateri so vedno množično obiskani.Izdali so nov album, z naslovom “Oprosti dušo” in z njim letos osvojili diskografsko nagrado “Porin”, za najboljši pop-folklorni album.

*Klapa Capris
Vokalno skupino Klapo Capris sestavljajo Vinko Badžim, Edvin Panger, Milan Lever, Stevica Vujič, Jadranko Oblak, Bojan Šturm, Teo Biloslavo in Marino Vižintin, prepeva tradicionalne dalmatinske, istrske in slovenske pesmi. V klapi najdemo naše Istričane in dalmatince. Kljub temu, da delujejo šele štiri leta, imajo za seboj že zavidljivo število koncertov in raznih dogodkov. Po Sloveniji, Hrvaški in v zamejstvu, gostovala je na Televiziji in Radiu Slovenija ter v eni najbolj gledanih oddaj Hrvaške televizije, Ljepom našom.

*Klapa Solaris*
Dalmatinska klapa Solaris iz Šibenika v različni zasedbi deluje že skoraj 40 let.. Gre za eno izmed najbolj prepoznavnih klap v Dalmaciji. Prejeli so že mnoge nagrade na Omiškem festivalu in posneli nekaj pesmi z legendarnim Vnko Cocejem. Glavni pevec skupine je tudi nekdanji član Klape Intrade in Klape Maslina.
” Pjevamo sve, od acapela i uz pratnju gitare i mandoline popularne pjesme, balade i slagere. Možemo napraviti i pravo dalmatinsko fešto. U zadnjih desetak godina redovni smo gosti na slovenskim pozornicama. Veselimo se dolaziti i u Škofje Loko …”

*Fantje s Praprotna*
Kot posebni gostje bodo nastopili še Fantje s Praprotna, ki jih v Sloveniji prav posebej ni potrebno predstavljati. Fantje s Praprotna je zasedba ljudskih pevcev, ki so najbolj prepoznavni zaradi dolgoletnega sodelovanja s Triom Lojzeta Slaka, s katerim so tvorili Ansambel Lojzeta Slaka. Skupina prihaja iz vasi Praprotno v Selški dolini. Zapeli pa nam bodo najboljše slovenske skladbe vseh časov: Čebelar, Domača hiša, Vrh planin, Studenček in številne druge.