D KOKKs: ‘Moramo biti glasni in direktni!’

Anže Gallus Petelin / D KOKKs / 25. 4. 2019 / CIRKUS klub / Foto: Nejc Mekiš
Družinski band D KOKKs je ena najbolj produktivnih in energičnih skupin pri nas. S svojo avtorsko glasbo, udarnimi besedili in karizmatičnimi nastopi nas zagotovo ne pustijo ravnodušne. Band je definiran kot rock band, ki pa vedno išče svoj zvok – ni jih strah eksperimentiranja.

ROCKER.SI: Anže, začniva pri televizijski oddaji ‘Znani prvič za volanom’. Je po snemanju ostalo sploh še kaj energije za koncerte?

ANŽE GALLUS PETELIN: Res je bilo naporno snemanje, ker smo bili aktivni po ves dan, tako da sem čas našel le za vaje, nisem pa mogel biti prav dosti ustvarjalen. Trajalo je kakšen mesec in pol, ampak sedaj je za mano in sem ponovno lahko sproščen (smeh). Nisem pristopil na mojo pobudo, poklicali so me in vprašali, če si želim imeti vozniški izpit. Seveda sem pristal, čeprav sem se tega že od nekdaj izogibal. Do svojih 37 let (smeh)! Ne rad vozim in prav na javnih prevoznih sredstvih sem najbolj ustvarjalen! Na vlaku je moja ustvarjalnost na višku! V avtu nimaš časa za ostale stvari, zato sem se verjetno tudi tako dolgo izmikal. Tukaj se je pojavila priložnost, ki sem jo moral izkoristiti.

ROCKER.SI: Igrate v kavarnah, lokalih, na festivalih, nocoj v Orto baru, pred kratkim v Cirkusu … Lahko rečeva povsod in kadarkoli?

ANŽE GALLUS PETELIN: Mogoče bom malo pihal na dušo, ampak v Orto baru smo najbolj domači. Ta prostor ima svojevrstno življenjsko energijo in tukaj smo preživeli svojo mladost. Mogoče edino oče ne toliko, ker je le malo starejši, ostali pa smo tukaj kot doma. Če je energija, potem je povsod lepo. Nimam pa sanj igrati pred velikimi množicami. Mislim, da vsi v skupini razmišljamo podobno. Na manjših koncertih je vse bolj osebno, vidim obraze, čutim publiko … Seveda obstaja čar velike množice, ampak ne stremimo k temu.

D KOKKs / 25. 4. 2019 / CIRKUS klub / Foto: Nejc Mekiš

ROCKER.SI: Družinski band Petelini. Je oče tisti, ki vas ima pod nadzorom?

ANŽE GALLUS PETELIN: Oče ima komando nad vsemi, tako je (smeh).

ROCKER.SI: Kaj generacijske razlike dodajo skupini?

ANŽE GALLUS PETELIN: To je velik plus za nas. Razlika v letih je velika, tega se zavedamo, saj kitarist šteje 25 let in oče kot najstarejši 64 let, ampak nam na srečo služi pri ustvarjalnosti. Oče ima več pameti in modrosti kakor kakšen drug, ki bi brez zadržka spil vsako pivo, ki ga vidi (smeh). Smo tista prava kombinacija rock n’rolla in še vedno dovolj divji, da se sprostimo.

ROCKER.SI: Veliko eksperimentirate v glasbi. Je lahko to dvorezen meč?

ANŽE GALLUS PETELIN: Lahko nam škodi, ampak ostajamo zvesti svoji surovosti, ki smo jo kazali predvsem na začetku. Poskušali smo tudi druge možnosti, ampak surovost je tista, ki nas ohranja. Vsi komplicirajo v glasbi, ni pa filozofije, da samo daj iz sebe. Tudi besedila so takšna, da preprosto moramo biti glasni in direktni.

ROCKER.SI: Od rojstva banda ste spisali že več kot trideset avtorskih skladb. kar je zelo veliko. Imate enak občutek? Od kje vsa ta kreativna energija?

ANŽE GALLUS PETELIN: Res smo aktivni, hkrati pa smo v tej postavi kakšno leto, torej se še iščemo. Sploh glede kreative, drugače smo uigrani. Z bratom sva bila zelo dober duet, medtem ko nama je oče polagal ritem. Ne vem, od kje izvira vse to. Veliko imamo za povedati, očitno (smeh). In vsi smo čustveni ljudje. Nismo na prvo žogo, pa čeprav morda zvenimo tako ravno zaradi omenjene surovosti, nemalo poslušalce, ki se loti globljega raziskovanja, ugotovi, da nismo plehki. Prav tako imamo že veliko novega materiala, ki ga bomo obdelali jeseni. Medtem ko bodo drugi koncertirali, bomo mi ustvarjali.

ROCKER.SI: Kaj je dodal skupini nov kitarist Nace Nagode?

ANŽE GALLUS PETELIN: Nace je v skupino prinesel svežino, ki smo jo več kot potrebovali. Z našim drugim kitaristom Jankom Šalijem se namreč prav lepo dopolnjujeta, ker on pa je izrecno v punk metal vodah. Tako da smo malo omehčali surovost našega rock n’rolla.

ROCKER.SI: Če bi glasbenega navdušenca, ki še ni seznanjen z vašim delom, moral napotiti k poslušanju, kam bi ga usmeril?

ANŽE GALLUS PETELIN: Jaz bi ga povabil na koncert. Studijska glasba je čisto nekaj drugega, zato nas je potrebno začutiti v živo. Slikarskih del prav tako ne gledaš preko računalnika. V galeriji se izkusi prava umetnost.

ROCKER.SI: Kaj mi lahko poveš o tvojem imidžu? Takšen vikingški je. Od kje si se odločil za ta pristop? Ti kdo svetuje pri izbiri oblek?

ANŽE GALLUS PETELIN: To je moj stil že od nekdaj. Že kot majhen sem bil poseben (smeh). Določen del sebe sem izrazil skozi slikarstvo, glasba pa je prinesla bolj uporniški duh. Niti ne toliko uporniški, pač pa priložnost, da povem, kar gre narobe v tem svetu. In kot viking pojava, morda pridobim kakšno uho več. Danes se je težko izraziti, že prek drugih medijev, kaj šele skozi glasbo, ki nikakor ni popevkarska. Ni vse tako rožnato, zato res lahko rečem, da imamo jajca, ker se v današnjem času gremo takšno glasbo.

D KOKKs / 25. 4. 2019 / CIRKUS klub / Foto: Nejc Mekiš

ROCKER.SI: Imaš kaj težav z glasilkami? Je ta glas naraven? Hudičevo glasni ste!

ANŽE GALLUS PETELIN: Povsem naraven je, in čeprav me starejši glasbeni kolegi še danes opozarjajo na morebitne težave, v šestih letih petja nisem imel problemov. Spomnim se, ko sem prvič dobil priložnost peti, to je tudi tisti čas, ko smo praktično čez noč ustvarili skladbo ‘Orkan’, nato pa še petnajst drugih skladb, ker smo bili dobesedno zaprti v naš prostor za vaje. Po slabih dveh mesecih smo že imeli koncert. Ampak ta glas je prišel povsem naravno, tako se izražam.

ROCKER.SI: Kako se spraviš v “agresivno” razpoloženje pred koncertom?

ANŽE GALLUS PETELIN: Oćitno imam to v sebi (smeh). Bes nad globalno situacijo. Marsikdo razume narobe, saj ne gre za čisto agresijo. Vedno je lep konec.

ROCKER.SI: Ti oder omogoča kaj, česar ti slikarstvo ne?

ANŽE GALLUS PETELIN: Tisti posamezniki, ki so na ven najbolj agresivni, so v resnici zelo nežne duše (smeh). Po poklicu gledam in rišem rožice! Slikam precej nežno in kot bi dejal kakšen kritik – zelo ženstveno! Je kar velik razmik med ustvarjalnima poljema, kar mi nadvse ugaja.

ROCKER.SI: Poleg tega si še slikar in umetnik. En trenutek zvezdnik na odru, naslednji s čopičem v roki.

ANŽE GALLUS PETELIN: Včasih ko slikam, dobim idejo za glasbo, in obratno. Zelo prepleteni umetnosti sta. Zato sem še toliko bolj vesel, da imam oba talenta. Kul je, res kul.

ROCKER.SI: Potem lahko nocoj med koncertom pričakujemo nastanek velike umetnine?

ANŽE GALLUS PETELIN: Upam, da bo nastala v glavi (smeh).