Crack Cloud v Kinu Šiška

Crack Cloud (Foto: Kino Šiška)

Kanadski kolektiv Crack Cloud je pot iz brezna odvisnosti našel v razburljivem postpunkovskem kolažu, na katerega vpliva vse od Gang of Four in Fele Kutija do hiphopa. Na krilih dveh izvrstnih EP-jev se bo ena najbolj vznemirljivih mladih zasedb ta hip junija prvič ustavila v Šiški.

The Quietus je njihov nastop novembra v Londonu npr. označil kar za “jebeno briljantnega”, zato tega res ne gre zamuditi. Pred njimi bodo nastopili domači pobi Lynch, ki so z drznimi kitarskimi izpeljankami med drugim poskrbeli za enega najboljših nastopov na znamenitem Tallinn Music Weeku.

Stalno spreminjajoča se skupnost, zbrana pod imenom Crack Cloud, danes šteje okoli 20 Kanadčanov in Kanadčank, ki so uteho in podporo v boju proti lastnim odvisnostim in duševnim težavam našli ne le drug v drugem, temveč tudi v glasbi. Jedro njihovega “ustvarjanja brez meja”, kot pravijo sami, predstavlja sedemčlanska zasedba, ki iz gradnikov glasbene preteklosti oblikuje vznemirljiv, radikalno nov zvok prihodnosti. V drzno odbitih komadih tako najdemo postpunkovske temelje Talking Headsov, nalezljiv gruv Fele Kutija, hiphopersko pripovedovanje, anarhično neposrednost punka,  mamljivo privlačnost temnih plati življenja in še kaj.

Na svojem lanskem istoimenskem prvencu je bend združil prejšnja EP-ja in požel kritiško hvalo, na sledeči turneji pa se izkazal z izjemno intenzivno koncertno izkušnjo. V začetku junija bo ta obetavna zasedba s svojim glasbenim vrtincem prvič obiskala tudi naše kraje.

Lynch je že dodobra odrsko udejanjena zasedba mladih in navitih, zgodovine kitarskih godb dobro napitih pobov, ki jim niso tuje ne osnovnejše ne dlje zagledane strunske formule, z njihovimi akrobacijami umeščene v generacijski milje, ki je daleč od tradicionalne rockerske poze. Njihove vse drznejše izpeljanke kitarskih žanrov še posebej zaživijo na odru, kjer tudi skozi telo začutimo prefinjen prijem vpreženih elektrificiranih konj in kopit. Na priznanem showcaseu Tallinn Music Week so leta 2018 pristali na večini seznamov najboljših koncertov festivala, že pred tem pa smo jih slišali na festivalu MENT Ljubljana in Klubskem maratonu. Letos so del mreže INES talentov, ki jih bo popeljala na različne showcase festivale širom Evrope.

Vstopnice že v prodaji prek spleta in prodajne mreže Eventim.

Organizacija: Kino Šiška.