CONAN: ‘Dokler igrajo Rage Against the Machine, bomo to prepustili njim’

Conan - Live at Freak Valley (Foto: Clemens Mitscher)

Britanski doom metal band CONAN (Facebook profil) iz Liverpoola je 12. marca pri Napalm Records izdal nov live album z naslovom ‘Live at Freak Valley’. “Zasliši krik bitke. Zavohaj smrad prelite krvi. Tisoč glav, nakopičenih visoko na strašljivi gmoti trpljenja – svetoskrunstvo narave.”

Jon Davis (kitara, vokal), Chris Fielding (bas, vokal) in Johnny King (bobni) so CONAN, glasni band iz Liverpoola, ki bo v kratkem izdal še tretji live album v karieri, tokrat s festivala Freak Valley. Tri leta bo njihova zadnji studijski izdaji ‘Existential Void Guardian‘ bodo ponovno mahali z zastavami bolečine. Najprej so kričali leta 2013 na Roadburn festivalu, nato so izdali ploščo Live At Bannermans (2015), tokrat pa ponujajo devet skladb, ki popolnoma zajamejo njihovo dolgoletno kariero.

Za več podrobnosti o novem albumu se nam je za pogovor pridružil pevec Jon Davis.

Naročite ‘Live at Freak ValleyTUKAJ. Obiščite njihovo spletno stran TUKAJ.

Conan Live-At-Freak-Valley

Seznam skladb:

1  Gravity Chasm
2  Throne of Fire
3  Thunderhoof
4  Battle in the Swamp
5  Hawk as Weapon
6  Satsumo
7  Foehammer
8  Total Conquest
9  Revengeance

 


Pregled diskografije:

Monnos (2012). Blood Eagle (2014), Revengeance (2016) in Existential Void Guardian (2018).


 

Skupina je pred kratkim pogumno in optimistično naznanila koncertne datume za leto 2021 (TUKAJ).

ROCKER.SI: Lepo pozdravljen, Jon. Kakšne so razmere v Veliki Britaniji?

JON DAVIS: Lep pozdrav tudi tebi! Počasi se izboljšujejo in upamo, da bo kmalu spet kot nekoč. Celo nekaj koncertnih datumov nam je uspelo potrditi. Samo čakamo lahko v tem trenutku, bomo videli.

ROCKER.SI: Če imate potrjene koncertne datume, potem je to dober znak.

JON DAVIS: Res je. Upam, da promotorji in organizatorji sprejemajo pametne odločitve, ko nam potrjujejo datum, in če nam bo dovoljeno igrati, potem bomo z veseljem igrali.

ROCKER.SI: Prihajte iz Liverpoola. Kakšna je tamkajšnja metal scena? Znani ste po dobri glasbi.

JON DAVIS: Ne zvenimo vsi kot The Beatles (smeh). Kar nekaj je dobrih bandov, na primer Zangief, Iron Witch, Ninkharsag, Video Nasties, The Bendal Interlude, lahko bi našteval še naprej. Kar nekaj dobrih metal bandov je pri nas. Liverpool je zelo umetniško mesto. In zanimivo, da čeprav je naše domače mesto, nas publika tukaj ni najbolje sprejela. Nekajkrat smo igrali v Liverpoolu, ampak to ni naša prva izbira za koncert. Ne morem razložiti, zakaj nam ni uspelo vzpostaviti pravega stika. Ker namreč tukaj imamo dobro publiko, mogoče ne tako dobro kot v Manchestru, ampak vseeno. Če bi igrali v severno-zahodnem delu Anglije, bi iskreno raje izbrali Manchester kot Liverpool.

ROCKER.SI: Če se ne motim, ste pred časom igrali blizu Slovenije?

JON DAVIS: Mislim, da smo igrali nekje blizu meje. Kar veliko časa smo preživeli v Trstu. Ne morem se spomniti, v katerem mestu smo igrali, vem pa, da smo nastopili skupaj z nekim italijanskim bandom. Tisto je bil dober koncert! Škoda ker se ne morem spomniti.

ROCKER.SI: Kje ste do sedaj doživeli najboljši sprejem?

JON DAVIS: Ne morem reči, da je drugod po Evropi boljši sprejem kot v Angliji, čisto odvisno je od posameznega večera. Skozi leta smo postali kar samozavestni, da bomo imeli odličen koncert, kadar igramo v Avstriji. Samozavestni smo za Berlin, Pariz, Barcelono in Madrid, itd. Prišli smo do točke, da smo samozavestni ne glede na to, kje igramo. V Sloveniji smo bili samo enkrat, ampak nam je bilo všeč. Z veseljem bi se še vrnili.

ROCKER.SI: In z veseljem bi vas imeli! Povejva še kaj o novi izdaji, posnetku koncerta ‘Live at Freak Valley’. Zakaj ta festival in ravno ta specifičen koncert?

JON DAVIS: Pogosto svoje koncerte, ampak ni bil posnet z naše strani. Ko smo igrali, sploh nismo vedeli, da snemajo. Izdaje nismo načrtovali. Šele ko sem lanskega oktobra govoril z organizatorjem, mi je omenil, da ima posnetek koncerta.. Zdelo se mi je zanimivo, zato sem ga prosil za kopijo, ki sem jo predvajal našemu basistu. On je hkrati tudi naš producent. Posnetek mu je bil res všeč, zato smo se odločili za ponoven miks. Vse se je zgodilo zelo hitro. Vse skupaj je trajalo približno en teden.

Conan (Foto osebni arhiv izvajalca)

ROCKER.SI: Ste v produkciji močno spremenili originalno zvočno sliko koncerta?

JON DAVIS: Posnetek smo spremenili, da zveni malo težji. Posnetki koncertov včasih ne zvenijo tako udarno kot skladbe na plošči, zato smo morali zadevo popraviti, preden smo izdali album.

ROCKER.SI: To je uradno vaš tretji v živo posnet album. Vedno sem bil mnenja, da bi bandi lahko izdali več koncertnih albumov.

JON DAVIS: Sam menim enako, sploh ker so koncertni albumi zelo v redu in so povsem legitimni za uradno izdajo. Za nas je ta album prišel še kako prav, ker v tem času nismo mogli v studio. Na ta način smo lahko nadaljevali tradicijo studijskih izdaj na vsake dve do tri leta. Naš zadnji album sega nazaj v leto 2018 in želeli smo izdati nekaj pred naslednjim studijskim albumom. Ta bi moral biti že zunaj, ampak ga zaradi pandemije nismo mogli dokončati.

ROCKER.SI: In kdaj misliš, da boste končali snemanje?

JON DAVIS: Delamo na tem. Trenutno si izmenjujemo ideje, ampak zaenkrat vse poteka preko spleta. Ustvarjamo nekaj, do zdaj nam je uspelo spisati nekaj zelo dobrih melodij, še boljših kot na zadnjem albumu in že tisti je bil zelo dober. Kljub vsem težavam, ki jih imamo, smo se odlločili, da nas ne bo iztirilo in da bomo iz te situacije prišli še močnejši.

ROCKER.SI: Prebral sem, da pišeš še boljšo glasbo, kadar so pred tabo take in drugačne ovire? Potem moraš v teh časih gotovo pisati izjemne riffe!?

JON DAVIS: Ja, ja (smeh). To je res. Vedno sem užival v pisanju, ki izvira iz neudobja. Naša glasba nikakor ni osebna, ampak se mi zdi, da lažje in bolje ustvarjam, če stvari niso popolne. In to, kar doživljamo zdaj, je neprijetno za vse. Dobro je, da imamo glasbo v teh časih.

ROCKER.SI: Ampak vaša glasba ni negativna, tako praviš. Lahko razložiš? 

JON DAVIS: Sem ter tja smo mogoče dovolili, da se je v naša besedila prikradlo kaj negativnega, ampak to bolj zaradi tega, da smo ilustrirali težavne izzive vsakodnevnega življenja. Bolj to, kot da bi jamrali o določenem problemu. Večkrat sem pisal o boju med dobrim in zlim. Ta koncept mi je zelo blizu. Ne pišem osebnih besedil, zdijo se mi dolgočasna.

ROCKER.SI: In prav tako ne pišeš o politiki.

JON DAVIS: V resnici mi je politika zelo vznemirljiva. No, ne bi rekel vznemirljiva, prej .. tako bom rekel, ljudje so že naveličani poslušati o politiki in jaz nikakor nisem dovolj izobražen, da bi drugim govoril, kaj naj si mislijo o politiki. Ne vložim dovolj energije v politiko. Dokler igrajo Rage Against the Machine, bomo to prepustili njim (smeh).  Naj U2 počnejo to. Jaz želim pisati o čarodejih, demonih in pošastih v velikosti planetov. To je dovolj zame (smeh).

ROCKER.SI: Kako se počutiš, po tem ko že osemnajst mesecev ne moreš igrati v živo?

JON DAVIS: Zaposliti se skušam na različne načine, ker če razmišljam o tem, je težko. Koncerte sem vedno uporabljam kot čustveni ventil. In ta trenutek nimam tega, tako da sem še bolj spoznal, kako pomirjujoč občutek mi daje glasba. Možnost, da potujem po svetu in vidim svoje prijatelje, igram metal v njihovih mestih, to je nekaj, kar me izpopolnjuje. Ne smem preveč razmišljati o tem, drugače postanem slabe volje. Prosti čas sem porabil za delo na aplikaciji, ki bo koristila bandom za turneje, mislim, da bo nekaj zares posebnega, ko bo končana. Preigral pa sem tudi nenormalno število ur video igre Elite Dangerous (smeh). Družim se s svojimi otroki, ženo, mačkami in psi. V tem uživam, ampak hkrati čakam, da bom spet lahko odšel na turnejo in da se vrne ta del mojega življenja.

ROCKER.SI: Bi nadaljeval z ustvarjanjem glasbe, če ne bi bilo več koncertov?

JON DAVIS: Poiskal bi si drugo službo, če ne bi mogel več nastopati, ampak še vedno bi ustvarjal.

ROCKER.SI: Se še spomniš, zdaj ko že toliko časa ni koncertov, kakšen je bil ponavadi tvoj proces, po tem ko si prišel z odra? Kako si se umiril?

JON DAVIS: Z odra nikoli ne pridem poln energije, kot je to značilno za druge glasbenike. Ponavadi mi ni treba narediti ničesar posebnega, kajti tudi ko sem na odru, sem zelo prizemljen. Umirjen. Ne pijem veliko, ne jemljem nobenih drog. Jaz sem tisti, ki skrbi za finance ali pa sem vsaj v navezi z našim menedžerjem. Jaz sem ta oseba. Ko pridem z odra, popijem kozarec vode. To je vse.

ROCKER.SI: Kaj pa družina – verjetno bi bili veseli, če še nekaj časa ne bi bilo koncertov?

JON DAVIS: Seveda, tudi jaz si želim tega. Zato vedno gledam na to, da ko sem zdoma, nisem odsoten predolgo. Na tak način sem redko odsoten več kot mesec dni. Pogrešajo me in jaz pogrešam njih.

ROCKER.SI: Ko delaš na skladbi, razmišljaš o tem, kako bo zvenela kot singel na studijskem albumu ali kako bolj o tem, bo izpadla v živo na odru pred poslušalci?

JON DAVIS: Dobro vprašanje. Hm … Na prejšnjem albumu smo se večinoma ukvarjali s tem, kako se bodo skladbe odrezale in zvenele v živo, na festivalih pred več tisoč poslušalci. Pri novem gradivu pa ne sledim več tej ideji. Predolgo je že od zadnjega koncerta. Mi pa pomaga pri kreativnosti, če si predstavljam, kako jih bom igral v živo.

Conan (Foto osebni-arhiv izvajalca)

ROCKER.SI: Ali je za vašo glasbo pomembno, da so skladbe tako zelo dolge?

JON DAVIS: Na začetku smo se namenoma osredotočali na dolge in počasne skladbe. Šele zdaj smo začeli s skladbami, ki so malo hitrejše, ker mislim, da je dobro imeti ravnovesje. Ampak tudi na novem albumu bo nekaj zelo počasnih. Vse ima svoje mesto v našem bandu. Ne bi mi bilo všeč, če bi nas videli kot band, ki piše zgolj počasne skladbe. Všeč mi je, da lahko tudi znorimo publiko.

ROCKER.SI: In za album posledično potrebujete zgolj šest skladb.

JON DAVIS: Vedno smo to počeli, kajne (smeh)? Verjetno se bomo še naprej držali preverjene formule, torej šest skladb na album. Misel, da bi moral spisati 10 ali 12 skladb, zame osebno, je zastrašujoča. To je preveč. Kot bi bral knjigo – če ima šest ali sedem poglavij, veš da bodo vsa pomembna. Če bi izdali 12 skladb, bi album moral biti dolg okoli 90 minut (smeh)!

ROCKER.SI: Včasih je bilo na albumu povprečno 16 skladb.

JON DAVIS: Založbe danes zahtevajo nekje 40-45 minut gradiva. To je minimum. Število skladb pa je vsekakor padlo, se strinjam. Potrebuješ vsaj šest ali sedem skladb, da zapolniš to minutažo.

ROCKER.SI: Kakšna je tvoja napoved za leto 2021?

JON DAVIS: Nogometni klub Everton bo prišel v Ligo prvakov ali vsaj končal med najboljšimi šestimi! Skupina Conan bo posnela nov album tja nekje do poletja in predvidevam, da ga bomo izdali do božiča. Upam, da bomo imeli nekaj koncertov. To je moja napoved.