Cobainova kitara na dražbi prodana za 6 milijonov dolarjev

Cobainova 1959 Martin D-18E je dosegla vrtoglavo ceno. (FOTO: Instagram cobains_team)
Cobainova 1959 Martin D-18E je dosegla vrtoglavo ceno. (FOTO: Instagram cobains_team)

Leta 1993 je Nirvana nastopila na legendarnem koncertu MTV Unplugged, kjer je Kurt Cobain igral na elektro – akustično kitaro 1959 Martin D-18E. Le to pa so zdaj na dražbi prodali za vrtoglavih 6 milijonov ameriških dolarjev.

 

To je najdražja kitara, ki je bila kadarkoli prodana na dražbi

Kitara je bila prodana v soboto na dražbi, kupil pa jo je ustanovitelj podjetja Rode Microphones Peter Freedman. Trenutno je to najdražja kitara, ki je bila kadarkoli prodana na dražbi. Pred tem je prvo mesto zasedala Gilmourjeva lepotica Fender Stratocaster, ki je bila prodana za 4 milijone ameriških dolarjev.

Freedman pa načrtuje razstavo kupljene Cobainove kitare po vsem svetu, da bi s tem podprl glasbenike in umetnike po vsem svetu. Takoj, ko je slišal za dražbo, je vedel, da je to odlična prilika, s katero bo lahko na pomoč priskočil glasbenikom, ki so se zaradi novega koronavirusa znašli v temačnem obdobju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Smells Like Nirvana (@cobains_team)

Freedman pa je ob tem povedal: ‘Medtem, ko se številne panoge postopoma normalizirajo, bo v glasbeni industriji trajalo še zelo dolgo, da bo glasbena industrija začela delovati kot nekoč.’ Poleg vsega je Freedman mnenja, da številne države po svetu zanemarjajo kulturni in gospodarski pomen glasbe.

Poleg kitare je prejel še torbo, na kateri je plakat Feel the Darkness zasedbe Poison Idea.

Spomnimo se še, da je bil Nirvanin koncert na MTV Unplugged 18. novembra 1993 in še danes velja za enega najpomembnejših nastopov v živo.