Bruce Dickinson postal častni meščan Sarajeva

Bruce Dickinson ob prevzemu nagrade. (FOTO: YouTube)
Bruce Dickinson ob prevzemu nagrade. (FOTO: YouTube)

Bruce Dickinson, priljubljeni pevec legendarne britanske heavy metal zasedbe Iron Maiden je v soboto, 6. aprila, postal častni meščan Sarajeva. S tem se mu je mesto poklonilo za koncert, ki ga je imel takrat s svojo solo skupino decembra leta 1994, ko je v Bosni in Hercegovini bila vojna.

Dickison je prispeval k razvoju in promociji mesta

Slovesnost je bil del tradicionalnega praznovanja obletnice osvoboditev mesta v drugi svetovni vojni. Sarajevske oblasti vsako leto podelijo priznanje posameznikom, za katere menijo, da so prispevala k razvoju in promociji mesta. Nagrado, je Dickinsonu v sarajevski mestni hiši predal župan Sarajeva Abdulah Skaka. Ob tem pa je poudaril, da je bila Dickisnova prisotnost v Sarajavu leta 1994 eden izmed ključnih trenutkov, ko so prebivalci Sarajeva dojeli, da bodo preživeli.

Dickinson je nagrado prevzel osebno in dejal, da je odlično, da je njegov obisk pred petindvajsetimi leti še vedno veliko pomeni ljudem, ki so mu iz tega razloga predali nagrado: ‘Čeprav je to izjemna čast, menim, da ta nagrada enako pripada prebivalcem Sarajeva, ki so še dandanes tukaj.’


Člani mestnega sveta so ga enotno izbrali in svojo izbiro pojasnili z besedami, da je Dickinson kot tuji državljan pomembno prispeval k razvoju in afirmaciji Sarajeva pa tudi k odnosom med ljudmi, ki temeljijo na solidarnosti, demokraciji in človekovih pravicah.