Bora Đorđević (Riblja Čorba): ‘Nisem si mislil …’

Bora iz skupine Riblja Čorba. (FOTO: Nejc Zupančič)
Bora iz skupine Riblja Čorba. (FOTO: Nejc Zupančič)

Čeprav je prihod moderne snemalne tehnologije v začetku osemdesetih let sprožil pravo poplavo glasbenih zasedb, ki so v prihajajočih letih nato bolj ali manj uspešno iskale svoj prostor pod soncem, se jih lahko le peščica pohvali s štiri desetletja dolgim obstojem, še manj pa z ravno tolikšno studijsko aktivnostjo. Biti nostalgični akt je namreč veliko lažje, kot pa biti kreativen tudi v kasnejših obdobjih kariere. Izgovori kova ‘oboževalci pač hočejo slišati le hite’ so namreč zgolj poceni trik za opravičevanje studijske neaktivnosti.

Kljub dejstvu, da od izida njihovega zadnjega albuma letos mineva šest let, spada v zgornjo kategorijo tudi Riblja Čorba. Eden najvplivnejših bendov s področja nekdanje skupne države, ki letos praznuje svoj štirideseti rojstni dan in katerega že ravno toliko časa vodi kleni Bora Đorđević, ki je pred nedavnim nastopom v Kisovcu spregovoril tudi za naš portal.

ROCKER.SI: Čeprav ste na sceni prisotni že štiri desetletja in da bi ljudi, ki vas ne poznajo težko prešteli na prste ene roke, pa vendar, kako bi predstavili svoj bend, sploh mlajšim sledilcem? Kdo ste Riblja Čorba?
BORA ĐORĐEVIĆ:
Pa, smo bend, ki letos praznuje svoj štirideseti rojstni dan (smeh). Smo skupina, s katero so do danes odrastle štiri generacije poslušalcev.
Verjamem, da nas mlajša publika mogoče res ne pozna najboljše. Pa vendar, ko nas bodo slišali, bodo vedeli, kdo smo. In nedvomno bodo pri tem uživali, morda še bolj kot tisti, ki nas že poznajo (smeh).

ROCKER.SI: Ko že govoriva o mladih in da ste sami na sceni prisotni že več kot štiri desetletja, kaj bi svetovali izvajalcem, ki šele začenjajo s svojo glasbeno kariero?
BORA ĐORĐEVIĆ:
Čim več nastopajte v živo in komunicirajte s publiko. Nastopi so namreč tisti, ki štejejo. Odrska kilometrina vam bo pomagala preživeti.
Se mi pa zdi, da imajo danes mladi nekoliko zgrešene predstave. Instrumentov se ne učijo igrati zaradi ljubezni do glasbe. Sprašujejo se le, kako obogateti z glasbo, ki jo ustvarjajo in igrajo. In to čez noč. S takšnim odnosom se ne pride daleč.

Bora med intervjujem za Rocker.si. (FOTO: Nejc Zupančič)
Bora med intervjujem za Rocker.si. (FOTO: Nejc Zupančič)

ROCKER.SI: Glede na vaše zasebno življenje se zdi naslednje vprašanje primerno. Ali spremljate slovensko glasbeno sceno?
BORA ĐORĐEVIĆ:
Seveda, spremljam vašo sceno. Všeč mi je njena pestrost, saj slednja kljub svoji velikosti ponuja veliko kvalitetnih izvajalcev.
Od nekoliko mlajših bi izpostavil Mi2, s katerimi smo pred kratkim tudi nastopili. Pa seveda, veterane, kot so Big Foot Mama. Še posebej pa bi izpostavil Laibach in Noctiferio, na katere ste lahko zelo ponosni.

ROCKER.SI: Dotakniva se še vašega jubileja. Vem, da bo vse skupaj izpadlo klišejsko, a vseeno, ste si kdaj predstavljali, da bo Riblja Čorba obstajala štiri desetletja?
BORA ĐORĐEVIĆ:
Ne. Nisem si mislil, da bomo sploh kaj posneli (smeh).
Drugače pa, vzpon na vrh je navadno vedno hiter, težje je ohraniti vodstveni položaj. Sploh zaradi človeških značajev. Če je nekdo na vrhu, samo čakamo na njegov padec, pri katerem mu, če je to le mogoče, še dodatno pomagamo.
Zadnje smo na srečo spoznali že zelo zgodaj, zaradi česar se z veseljem lotevamo priprave našega novega studijskega albuma. Plošča bo objavljena, ko bomo zadovoljni s celotnim materialom. Trenutno smo zadovoljni s petimi skladbami.

ROCKER.SI: Ste morda že razmišljali o njenem naslovu?
BORA ĐORĐEVIĆ:
Nimam pojma, kakšen naslov bo imela plošča. Za to je še prezgodaj (smeh).

ROCKER.SI: Se nam obetajo kakšne razširjene izdaje starih albumov?
BORA ĐORĐEVIĆ:
Malo verjetno, saj nismo bend, ki bi se vračal v preteklost.
Seveda, na koncertih igramo tudi klasike, brez katerih ne gre, pa vendar, še vedno skušamo ustvarjati nove skladbe.

ROCKER.SI: Nam lahko razkrijete še kakšno presenečenje, s katerim se nameravate pokloniti jubileju?
BORA ĐORĐEVIĆ:
V načrtu imamo nastop na beograjski Marakani [stadion Crvena zvezda], ki se bo po vsej verjetnosti zgodil naslednje leto. Drugače pa smo bend, ki je nenehno na turneji. Lani smo imeli obsežno turnejo v ZDA, letos pa se znova podajamo v Avstralijo.

ROCKER.SI: Ob vsem povedanem se zdi, da upokojitve še ni na vidiku?
BORA ĐORĐEVIĆ:
Ne. Čeprav sem svojo delovno dobo že dopolnil, saj se mi je samo s Čorbo nabralo štirideset let, o upokojitvi še ne razmišljam (smeh).

ROCKER.SI: Še kakšna zaključna misel?
BORA ĐORĐEVIĆ:
Najprej bi rad pozdravil glasbene brate in sestre, ki spremljajo vaš portal. Hvala za izkazano podporo!Morda se vam včasih zdi, da je rock ‘n’ roll propadel, vendar to ne drži. Malo se je utrudil, vendar še vedno brca!