Bogunov o prihajajočem nastopu z Mizar

Foto: Dallas Records, promo
Foto: Dallas Records, promo

Mizar se po 16. letih vračajo v Ljubljano, Reko in Zagreb, kjer bodo predstavili materiale iz prihajajočega šestega studijskega albuma. Poleg njih bodo nastopili še dvoji gostje. Domači posebneži Bogunov in zagrebški temačneži Phantasmagoria, ki so svojo pot začeli davnega leta 1988.

Vodja in motor zasedbe Bogunov Ognjen Zeljić je za naš portal strnil svoje občutke:

Deliti oder z legendarnimi in kultnimi velikani YU dark/rock scene Mizar je zame res izjemen dogodek. To so glasbeni heroji mojih srednješolskih in študentskih dni, zagotovo pa tudi del glasbenega izraza moje zasedbe Bogunov. Mizar zame še danes predstavlja tisti pravi  starocerkveni duh v preobleki vrhunske rock glasbe in prav ta kontrast, kombinacija dveh različnih svetov je to, kar me je vedno navduševalo pri njih. Morda je na trenutke pridigarski duh v nastopih Bogunov povezan prav s tem glasbenim vplivom. V čast nam je, da smo bili povabljeni nastopati skupaj s to kultno skupino. Bogunov smo se tik pred pred začetkom snemanja novega albuma, ki bo poleti, okrepili s štirimi novimi člani, tako da nas na odru pričakujte v velikem številu, glasni bomo. Iskreno vam priporočam ogled koncerta, saj gre tako za kulturološki kot glasbeni dogodek.

Na kratko o zasedbi Mizar

Mizar je kultna makedonska gothic rock skupina, nastali so davnega leta 1981 v Skopju ter so nedvomno pionirji, ki so mračne, dark zvoke pripeljali v naše prostore bivše skupne države. Ime je zasedba dobila po zvezdi Mizar iz ozvezdja Velikega medveda, zvezdi vodnici, ki je že pokazala pot mnogim popotnikom.

Mizar so edinstveni tudi zaradi dejstva, ker v glasbi uporabljajo izključno materni jezik – makedonščino, ter predvsem zaradi vnašanja makedonske etno in bizantinske glasbene tradicije v njihov prepoznaven, temačen zvok z globokimi, moškimi vokali, zasnovanimi na cerkvenem ortodoksnem petju. Zaradi edinstvenega avantgardnega zvoka in podobe, njihovi naklonjenosti pravoslavnim krščanskim tradicijam ter makedonski neodvisnosti, jih je bivši socialistični režim imel na črni listi. Klub vsemu je skupina tudi v bivši skupni državi dobila veliko medijske pozornosti ter več nastopov na nacionalnih televizijah širom bivše skupne države.

Na kratko o skupini Bogunov

Skupina Bogunov vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Popeljala vas bo stran od vsakdanjih skrbi, hkrati pa vas spodbudila k razmišljanju. Med poslušanjem se boste spraševali, v kakšen žanr bi jih umestili – zdaj so zabavni pop, naslednji trenutek mračnjaški rock, vmes preblisk šansona, na trenutke bluesa, novega vala, celo folka. Njihova besedila niso zgolj verzi, ki spremljajo glasbo, ampak samostojna umetniška dela. Ukvarjajo z odnosom posameznika do družbe in družbe do posameznika, dotikajo pa se tudi intimnih čustev, bolj ali manj prijetnih, vedno pa zanimivih in privlačnih.

Bogunov vsakič znova presenetijo z neverjetno iskreno in čustveno močno liriko, ki jo ustvarja pevec in avtor Ognjen Zeljić v obliki zgodb, med katerimi vsak najde kakšno, s katero se lahko poistoveti. Vzdušje se spreminja iz pesmi v pesem, od temačnih, nasilnih in surovih pa do čustvenih, melanholičnih in optimističnih, ljubezenskih in celo primernih za ples. Pri ljubljanskem ŠKUC-u so zapisali: “Pri pesmih zasedbe Bogunov gre v prvi vrsti za sporočilnost, oziroma za posameznikovo doživljanje sveta, ki ga obdaja in manj za preprosto zabavo publike, kar pa ne pomeni, da je užitek ob poslušanju manjši, zagotovo nasprotno”.

Na kratko o zasedbi Phantasmagoria

Phantasmagoria je kultna hrvaška temačna rock skupina. Njeni člani so odraščali ob zvoku skupin, kot so Joy Division, Bauhaus, The Sisters Of Mercy, Fields Of The Nephilim, Killing Joke in podobnih. Nastali so na post-punk sceni v poznih osemdesetih, po razpadu punk rock skupine Exodus. Skupino so ustanovili Tomi Phantasma, Robert Gelo in Darko Toth, ime pa so ji nadeli po istoimenskem albumu The Damned. Označena kot temačna in provokativna zasedba ter pogosto primerjana z nekaterimi svetovno znanimi skupinami, kot so The Sisters Of Mercy, Killing Joke, The Fields Of Nephilim in drugimi, je zasedba kmalu pridobila kultni status na hrvaški underground sceni. Leta 1993 je bila Phantasmagoria v televizijski oddaji Izvan struje poleg KUD Idijote in Overflow izbrana za enega najboljših alternativnih ansamblov na Hrvaškem. Čeprav je vojna na Hrvaškem resno prizadela celotno glasbeno sceno, tudi Phantasmagoria ni nikoli prenehala nastopati v živo, med drugim tudi na vojnih območjih in na številnih protivojnih festivalih.