Orto Bar: poleg Mizar še Bogunov in Phantasmagoria

Foto: Dallas Records, promo
Foto: Dallas Records, promo

Mizar se po 16. letih vračajo v Ljubljano, Reko in Zagreb, kjer bodo predstavili materiale iz prihajajočega šestega studijskega albuma. Poleg njih bodo nastopili še dvoji gostje. Domači posebneži Bogunov in zagrebški temačneži Phantasmagoria, ki so svojo pot začeli davnega leta 1988.

Na kratko o zasedbi Mizar

Mizar je kultna makedonska gothic rock skupina, nastali so davnega leta 1981 v Skopju ter so nedvomno pionirji, ki so mračne, dark zvoke pripeljali v naše prostore bivše skupne države. Ime je zasedba dobila po zvezdi Mizar iz ozvezdja Velikega medveda, zvezdi vodnici, ki je že pokazala pot mnogim popotnikom.

Mizar so edinstveni tudi zaradi dejstva, ker v glasbi uporabljajo izključno materni jezik – makedonščino, ter predvsem zaradi vnašanja makedonske etno in bizantinske glasbene tradicije v njihov prepoznaven, temačen zvok z globokimi, moškimi vokali, zasnovanimi na cerkvenem ortodoksnem petju. Zaradi edinstvenega avantgardnega zvoka in podobe, njihovi naklonjenosti pravoslavnim krščanskim tradicijam ter makedonski neodvisnosti, jih je bivši socialistični režim imel na črni listi. Klub vsemu je skupina tudi v bivši skupni državi dobila veliko medijske pozornosti ter več nastopov na nacionalnih televizijah širom bivše skupne države.

Kratka diskografija skupine Mizar

Status kultnega benda so si dokončno pridobili ob izidu istoimenskega album prvenca ‘MIZAR‘, ki je izšel leta 1988. Na albumu je bil objavljen nepozaben hit ‘Devojka od bronza‘, poleg avtorskih pesmi pa so objavili zelo opaženo pesem ‘Zlatno sonce‘, ki je priredba makedonske narodne pesmi ‘Zajdi, zajdi‘.

Album je bil istega leta proglašen najboljši jugoslovanski glasbeni izid tistega leta, skupina Mizar pa je postala koncertna senzacija ter lokalni odgovor na svetovni gothic rock trend.

Drugi album so poimenovali ‘Svjat Dreams 1761 – 1991‘, ali krajše Svjat Dreams (vsak izid albuma člani zasedbe Mizar poimenujejo ukazanje, prikazovanje op.p), naslovna pesem je zanimiva priredba skupine Eurythmics, ‘Sweet Dreams‘, priredbi so dodali vokalno ortodoksno interpretacijo, podprto z etno tradicijo, ki jo spremja slovanska glasbena podloga. Na albumu izstopajo tudi pesmi ‘1762‘, priredba makedonske pesmi ‘Dom‘ ter pesem ‘Dumanje‘.

Tekom drugega tisočletja so Mizar objavili še tri albume (tri ukazanja): 2004- ‘Kobna ubavina‘, 2007. – ‘Pogled kon cvetnata gradina‘ in leta 2010. – ‘Deteto i beloto more‘ v izvedbi skupine Mizar ter bizantinskega moškega crkvenega zbora (Harmosin), ki je prevzel vlogo glavnega vokala na albumu. Peti album (peto ukazanje) obeležuje glasba, ki se precej razlikuje od vseh prethodnih albumov skupine. Sakralni moment v glasbi je še bolj poudarjen, ambientalnost je še bolj izstopajoča v naklonjenosti do makedonske etno glasbe.

Šesto ukazanje so najavili že leta 2020 s singlom ‘Galeb‘, to je bil tudi pričetek sodelovanja zasedbe s cenjenim makedonskim pesnikom in književnikom Tihomirjem Jančovskim. Jančovski je napisal vsa besedila za prihajajoči, šesti album zasedbe, izšlo pa je že nekaj singlov, poleg Galeba še : ‘A Day Is Coming / Доаѓа Ден‘, ‘Luzna / Scar‘, in ‘Messengers Of The Downfall‘ (Glasnici na padot)’.

Zadnji objavljeni singel je ‘1903‘, ki je nastala po besedilu makedonskega književnika Petra M. Andreevskog, ki je nastalo pred petdesetimi leti.

Vse od nastanka skupine pa do danes je edina konstanta zasedbe skladatelj, kitarist ter ideološki vodja skupine, Goran Čapovski, ki v mesecu juniju najavlja predstavitev šestega studijskega albuma v mestih Zagreb, Reka ter Ljubljana.

! POZOR! Prvih 50 kupcev vstopnice za koncert (Mizar) bomo nagradili z gratis exclusive Mizar CD-jem, ki bo vseboval 4 popolnoma nove skladbe in 4 starejše, že objavljene. Kupci z oznako + GRATIS MIZAR CD bodo slednjega ob predložitvi vstopnice prejeli na večer dogodka v Orto baru.

Na kratko o zasedbi Bogunov

Skupina Bogunov vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Popeljala vas bo stran od vsakdanjih skrbi, hkrati pa vas spodbudila k razmišljanju. Med poslušanjem se boste spraševali, v kakšen žanr bi jih umestili – zdaj so zabavni pop, naslednji trenutek mračnjaški rock, vmes preblisk šansona, na trenutke bluesa, novega vala, celo folka. Njihova besedila niso zgolj verzi, ki spremljajo glasbo, ampak samostojna umetniška dela. Ukvarjajo z odnosom posameznika do družbe in družbe do posameznika, dotikajo pa se tudi intimnih čustev, bolj ali manj prijetnih, vedno pa zanimivih in privlačnih.

Bogunov vsakič znova presenetijo z neverjetno iskreno in čustveno močno liriko, ki jo ustvarja pevec in avtor Ognjen Zeljić v obliki zgodb, med katerimi vsak najde kakšno, s katero se lahko poistoveti. Vzdušje se spreminja iz pesmi v pesem, od temačnih, nasilnih in surovih pa do čustvenih, melanholičnih in optimističnih, ljubezenskih in celo primernih za ples. Pri ljubljanskem ŠKUC-u so zapisali: “Pri pesmih zasedbe Bogunov gre v prvi vrsti za sporočilnost, oziroma za posameznikovo doživljanje sveta, ki ga obdaja in manj za preprosto zabavo publike, kar pa ne pomeni, da je užitek ob poslušanju manjši, zagotovo nasprotno”.

Njihova glasba je raznolika, hkrati pa smiselno povezana, energična in odločna, hkrati pa nežna in melanholična. Zanjo je odgovornih pet glasbenikov v klasični, razširjeni rockovski zasedbi. Na bobnih za ritem in tempo skrbi Rok Skoliber, ki s svojim znanjem in izkušnjami zanesljivo daje temelj glasbi. Na kitarah sta izvrstna glasbenika Peter Pavičić in Vladimir Zelić, ki se odlično dopolnjujeta in poskrbita za močan rockovski zvok. Basist Boris Holešek drži kompozicijo na tirih in vas ne pusti, da bi stali pri miru.

Bogunov bodo v vas spodbudili čustveno, telesno in umsko razgibavanje ter vas z neverjetno karizmo in nežnostjo, hudomušnim humorjem in mračnjaško strastjo popeljali po skrivnih kotičkih uma in duše, ki v današnji histeriji sveta pogosto ostanejo skriti.
Igrajo in pojavljajo se vsepovsod, zato jih nikar ne zamudite, ko pridejo v vaš konec.

Na kratko o zasedbi Phantasmagoria

Phantasmagoria je kultna hrvaška temačna rock skupina. Njeni člani so odraščali ob zvoku skupin, kot so Joy Division, Bauhaus, The Sisters Of Mercy, Fields Of The Nephilim, Killing Joke in podobnih. Nastali so na post-punk sceni v poznih osemdesetih, po razpadu punk rock skupine Exodus. Skupino so ustanovili Tomi Phantasma, Robert Gelo in Darko Toth, ime pa so ji nadeli po istoimenskem albumu The Damned. Označena kot temačna in provokativna zasedba ter pogosto primerjana z nekaterimi svetovno znanimi skupinami, kot so The Sisters Of Mercy, Killing Joke, The Fields Of Nephilim in drugimi, je zasedba kmalu pridobila kultni status na hrvaški underground sceni. Leta 1993 je bila Phantasmagoria v televizijski oddaji Izvan struje poleg KUD Idijote in Overflow izbrana za enega najboljših alternativnih ansamblov na Hrvaškem. Čeprav je vojna na Hrvaškem resno prizadela celotno glasbeno sceno, tudi Phantasmagoria ni nikoli prenehala nastopati v živo, med drugim tudi na vojnih območjih in na številnih protivojnih festivalih.