Balladerov tretji album ‘Neon Srce’

Balladero (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Balladero (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Balladero je umetniško ime Dominika Bagole, ‘vodilnega domačega klavirskega kantavtorja’, kakor ga je za oddajo Izštekani leta 2021 napovedal legendarni radijski voditelj Jure Longyka. Balladero z unikatnim avtorskim stilom že desetletje uspešno združuje navdihujoči klavirski indie-pop, udarne rokovske rife in prefinjene klavirske balade. Njegove skladbe odlikujejo tudi odlična besedila, ki se dotikajo tako osebno-izpovednih kot tudi družbeno-kritičnih tematik.

Balladero ima pestro preteklost

Po dveh izvrstno sprejetih dolgometražnih albumih ‘Club Deuce‘ in ‘Perfect You‘ (izbran za ploščo leta 2016 po izboru portal 24ur.com) je plodoviti in vsestranski ustvarjalec izdal svoj dolgo pričakovani tretji studijski album (‘Neon Srce‘). Album namenoma nosi zelo kontrasten naslov in je tudi zvočno zelo razgiban. Neon kot energija in element svetlobe, bleščavosti, razsvetljenosti, tudi privlačnosti, srce pa kot emocija in tisto, kar je osnovni gradnik vse umetnosti, glasbe in čutnega ustvarjanja nasploh. Posebnost tega albuma je, da je nastajal v precej daljšem obdobju kot njegova predhodnika, v različnih studijih od Slovenije, do Münchna, Berlina in Miamija.

Nov album je nastajal v sodelovanju s številnimi vrhunskimi producenti, pod večino skladb pa se je produkcijsko znova podpisal nemški glasbeni superkategornik Uwe Bossert, član svetovno znane skupine Reamonn. Mednarodno zasedbo na albumu ob številnih izvrstnih domačih glasbenikih dopolnjujeta italijanski kitarski virtuoz Lorenzo Corti in Ash Soan, ‘najbolj prodajani’ studijski bobnar Velike Britanije, ki je sodeloval z zvenečimi imeni svetovne glasbene scene kot so Adele, Dua Lipa, Sam Smith, Tori Amos, Joss Stone in drugi. Napoved težko pričakovanega novega albuma je Balladero začel že z novo izdanimi singli (‘Drugačen svet’, ‘Najina’, ‘Potujem’, ‘Marelice’ in ‘Toplo’) prav danes pa uradno premiero doživlja še pesem Verjet. Medtem iz radijskih postaj še vedno odmevajo tudi najbolj predvajana skladba leta 2016 na Valu 202 – Zlati časi ter druge Balladerove klasike kot sta ‘Le bdi’ in ‘Če bi‘ v duetu z Jadranko Juras.

Balladero je tudi odrsko prekaljeni ustvarjalec. V desetletju ustvarjanja je nastopil na številnih vidnejših festivalskih, klubskih in drugih odrih. Ob nastopih v Nemčiji in Švici je že leta 2012 nastopil s samostojnim koncertom na berlinski Alex tv. Kot osrednji gost slovenskega mladinskega orkestra je na 68. Festivalu Ljubljana predstavil presek svojega glasbenega ustvarjanja, še isto leto se je kot avtor in izvajalec uvrstil tudi v finale slovenske popevke. Še posebej pa velja izpostaviti nastop na minulem ‘žlahtnem izboru izštekanih ustvarjalcev, z razprodanim koncertom Izštekanih10 v Kino Šiška. Je tudi prejemnik MTV Adria nagrade in polfinalist tekmovanja International Songwriting Competition.