Balašević predstavil svoj edinstveni koncertni spektakel

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević

Đorđe Balašević, pesnik, pisatelj, igralec in režiser, je na včerajšnji tiskovni konferenci v Mestni hiši v Ljubljani pred zbranimi predstavniki medijev – teh je bilo kar okoli 35 -, predstavniki Eventima in Športa Ljubljana, predstavil svoj edinstveni veliki koncertni spektakel, ki ga pripravlja ob 40. obletnici delovanja 25. maja v Areni Stožice z velikim orkestrom.

 

Predstavil svojo prvo knjigo

Kot veliko presenečenje pa je ob tej priložnosti predstavili tudi svojo prvo knjigo, ki je prevedena v Slovenščino, avtobiografsko delo ‘Koledar mojega otroštva‘, 1. del, dan pred svojim rojstnim dnem, ki ga ja praznoval, 11. maja. Balašević, ki je znan po skladbah, kot so ‘Svirajte mi jesen stiže’, ‘Dunjo moj’, ‘Neki novi klinci’, ‘Prva ljubav’, ‘Računajte na nas’, ‘Odlazi cirkus’ in mnoge druge iz njegove štiridesetletne kariere bomo lahko slišali na enkratnem arenskem koncertu v Sloveniji ob spremljavi Panonske filharmonije, kot jo sam imenuje, v njej pa je 17 izvrstnih glasbenikov. ‘ … Naredil sem pesem Računajte na nas, meni je bila ta država všeč. Sam sem bil vedno Jugoslovan, iz mešanega zakona, mama Hrvatica, oče pravoslavec, kaj bom drugega kot Jugoslovan? V to sem verjel.’

Medijem je predstavil svojo prvo knjigo. (FOTO: organizator dogodka)
Medijem je predstavil svojo prvo knjigo. (FOTO: organizator dogodka)

Rdeča nit tiskovne konference, ki jo je vodila Mojca Mavec, je bila predstavitev ljubljanskega koncerta, ki sodi v turnejo velikih arenskih koncertov po nekdanji skupni državi, ki ga pripravlja s 17-članskim orkestrom in posebnim programom njegovih največjih uspešnic ob 40. obletnici delovanja, ki bo tako enkraten veliki koncertni dogodek za vse njegove ljubitelje. Temu primerno je turneja poimenovana ‘Baronov bal’ in je neke vrste poklon njegovi prvi objavljeni pesmi izpred 40 let ‘U razdeljak te ljubim’, v kateri poje ‘…Bal je pripravil Baron, a Fon Ligestul je poklican, da pride tudi on ..’. ‘Razdeljak’ je single plošča, ki jo je kot njegov prvenec izdala RTV Ljubljana, zadnji koncert na tej turneji pa bo tudi zato ravno v Ljubljani, prvič v Areni Stožice.

Ob tej priložnosti je predstavil tudi svojo prvo knjigo, prevedeno v slovenski jezik, ‘Koledar mojega otroštva’, v katere prvi izvod je na tiskovni konferenci prejel tudi župan MOL Zoran Janković, ki pa je se takoj spomnil njegovega rojstnega dne in mu podaril komplet kozarcev Oskarja Kogoja, organizator pa mu je kot velikemu ljubitelju nogometa podaril komplet slovenske nogometne reprezentance. V prijetnem klepetu sta se z županom Ljubljane kot resnična prijatelja že 40 let spomnila mnogih anekdot iz življenja, ob tem pa se mu je zahvalil, da bo Ljubljana gostila njegov največji koncert v zgodovini Slovenije. Nato je predstavil koncert, ki bo kot resnično edinstven 25. maja v Areni Stožice v Ljubljani v sklopu turneje, na kateri so bili razprodani arenski koncerti decembra lani že v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Splitu in Skopju in poudaril, da v Sloveniji takšnega velikega dvoranskega nastopa še ni imel. Ob temu je povedal, da zelo rad nastopa po novonastalih državah iz Jugoslavije in kot je zaupal predstavnikom medijev, ima v resnem načrtu, da si bo dal tiskati majico z napisom – Regija, moja dežela.

Pridružil se mu je tudi župan MOL-a g. Zoran Jankovič. (FOTO: organizator dogodka)
Pridružil se mu je tudi župan MOL-a g. Zoran Jankovič. (FOTO: organizator dogodka)

Na odru ga bo spremljal orkester

Na odru obljublja velik, 17. članski orkester, kjer so vsi izvrstni glasbeniki, imenuje pa jo kar Panonska filharmonija.‘Boljši pevci bodo obiskali vaše mesto, veliko boljših orkestrov pa ne,’ se je pošalil. Balašević je znan po temu, da pripravlja dolge, tudi po štiriurne koncerte. ‘Zato sem se med drugim odločil za koncert v ljubljanskih Stožicah, kajti vse pogosteje se dogaja, da moja generacija dokaj težko zdrži na nogah štiri ure. Tako bodo pa lahko sede uživali v izboru pesmi iz moje dolge kariere,’ je poudaril najbolj sloviti panonski mornar, kot mu radi rečejo.

‘Ljubljana pa je bila vedno na mojem seznamu koncertov. Lani sem pel v Križankah, zdaj pa prihajam v Stožice, moji koncerti so kot maraton. Potem pa prilagodim, odvisno ali ljudje vztrajajo ali odhajajo,’ je povedal veliki kantavtor iz nekoč skupne države in se posvetil še predstavitvi knjige.

Balaševićeva avtobiografija ‘Koledar mojega otroštva’ je delo, za katerega si je resnično želel, da izide tudi v Slovenščini. Je v 99 odstotkih avtobiografsko in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, a je kljub vsemu zamenjal nekatera imena, ‘da se v likih ne bi kdo prepoznal in ga tožil’. Rodil se je v Vojvodini in neskončna ravnina s slika tudi v njegovih delih. ‘To zagotovo razumejo moji rojaki iz Prekmurja,’ je dodal. Knjiga je posebna tudi po temu, da se z ene strani bere v srbskem, z druge strani pa v slovenskem jeziku, v Slovenščino pa jo je prevedla Aleksandra Gačić.

V Areni ljubljanskih Stožic bo tako v petek, 25. maja 2018 na ekskluzivnem koncertu nastopil en najbolj znanih kantavtorjev iz nekdanje skupne države: poet, glasbenik, pripovedovalec zgodb, humorist in komentator Đorđe Balašević. Če ne želite zamuditi njegovega edinstvenega koncerta, doslej največjega z največjo zasedbo in njegovimi številnimi uspešnicami, so vstopnice na voljo na www.eventim.si in vseh Eventimovih prodajnih mestih!