Bajaga i Instruktori konec novembra v Cvetličarni

Momčilo Bajagić- Bajaga (FOTO: organizator)
Momčilo Bajagić- Bajaga (FOTO: organizator)

V soboto, 27. novembra 2021, v ljubljansko Cvetličarno prihaja priljubljena zasedba Bajaga i Instruktori.

Na kratko o izvajalci

Momčilo Bajagić – Bajaga se je rodil 19. februarja 1960. Otroška in najstniška leta je preživel v Zemunu, glasbeno kariero pa je začel že pri 14 letih, kot pevec skupine TNT. Konec leta 1978 ga je Rajko Kojić pripeljal v Ribljo čorbo, na mesto ritem kitarista. Na začetku je igral le na nekaterih delih koncertov, sčasoma pa se je dokazal tudi kot dober avtor glasbe in besedil. Tako je že na drugem albumu sodeloval kot avtor glasbe nekaterih pesmi, na kasnejših albumih pa kot avtor kompletnih pesmi. Z Ribljo čorbo je posnel pet albumov in skomponiral glasbo za številne hite.

Njegov prvi izlet iz skupine je bil sodelovanje s skupino Frka, za svoj prvi solo album ‘Pozitivna geografija‘ pa je zbral okoli sebe preverjeno ekipo beograjskih glasbenikov. Album je izšel januarja 1984, Bajaga pa še ni imel velikih teženj po solo karieri. Želel je le objaviti pesmi, ki so se nakopičile, sicer pa je želel še naprej sodelovati s Čorbo. Na prigovarjanje drugih je solo ploščo vseeno promoviral z nekaj koncerti. Prvi je bil v zagrebškem klubu Kulušič, uradno promocijo plošče pa so imeli v beograjskem Domu sindikata 21. aprila istega leta. Takrat so prvič nastopili pod imenom Instruktori.

Kmalu je prenehal delovati v Riblji čorbi in takrat se je uradno pričela njegova solo kariera. Že konec leta so ga bralci revije Rock v anketi okronali z nazivom roker leta, glasbeniki pa ‘Pozitivno geografijo‘ označujejo kot najboljšo ploščo tega obdobja. Glasbeni uspehi so se začeli nizati eden za drugim. Že v začetku leta 1985 so posneli drugo ploščo ‘S druge strane jastuka‘. Po glasovanju kritikov v reviji Rock so jih razglasili za najboljšo skupino leta, Bajago pa za rock glasbenika sezone. ‘Zažmuri‘ je bila najboljša pesem, ‘S druge strane jastuka‘ pa album leta. Uspešno kariero je Bajaga nadgradil v osemdesetih s trofejnimi albumi ‘Jahači magle‘, ‘Prodavaonica tajni’ in ‘Neka svemir čuje nemir‘. V času, ko je razpadala Jugoslavija pa je leta 1991 objavil nov material, mini LP ‘Četiri godišnja doba‘. Na plošči je gostovala tudi operna pevka Jadranka Jovanović.

Leto 1993 je prineslo kar dva nova albuma, LP ‘Muzika na struju‘ in kompilacijo ‘So Far The Best Of Bajaga&Instruktori‘, naslednje leto pa je s Sašo Loknerjem skomponiral glasbo za film ‘Ni na nebu, ni na zemlji‘ režiserja Miše Radivojevića in napisal glasbo za TV serijo ‘Otvorena vrata‘. CD ‘Od bižuterije do ćilibara’ je Bajagine oboževalce razveselil konec leta 1996, naslednji, ‘Zmaj od Noćaja‘ pa šele pet let kasneje. Material za zadnji živi album z naslovom ‘Best of Live‘ je bil posnet na turneji ‘Zmaj od Noćaja‘ v letu 2002 …

Leta 2003 je Bajaga napisal glasbo za film Profesionalac, ki je vključeval uspešnico ‘Pada vlada‘. Bajaga & Instruktori so izdali kompilacijo uspešnic, ki se navezujejo na mesto Beograd, poimenovano ‘Ruža vetrova Beograda‘, ki med drugim vključuje dve novi skladbi ‘Novosti‘ in ‘Ruža vetrova‘, za slednjo je bil narejen tudi remix.

V letu 2005 so Bajaga & Instruktori izdali novo studijsko ploščo ‘Šou počinje u ponoč‘, ki vsebuje devet novih skladb in mešanico glasbenih žanrov. ‘Šou počinje u ponoč’, ‘Otrov’, ‘Padaj kišo, keve ti’ in ‘Kap po kap’ je le nekaj skladb s te plošče. Pevka Bebi Dol nastopi kot gostja pri skladbah ‘Bademi i so’ ter ‘Pesma slobode’.

Bajaga i instruktori, 19.12.2019, Kurzschluss (Foto: Aleš Žnidaršič)

V letu 2008 za potrebe serije ‘Vratiće se rode’ naredi pesem ‘Bežiš od mene ljubavi‘, kot tudi duet z vodjo Plavega orkestra, Sašo Lošićem z naslovom ‘A ti se nečeš vratiti‘. Istega leta posname za srbsko teniško reprezentanco himno ‘Dejvis kup‘, ki je predelava Bajagine skladbe ‘220 u voltima‘. Instruktori z Bajago gostujejo na festivalu Lent, kjer nastopi tudi Riblja Čorba.

Leta 2008 je Bajaga z Instruktori nastopil na veliki avstralski turneji, ki je presegla vsa pričakovanja obiskanosti skupaj s skupino Crvena jabuka, Zabranjeno pušenje, Željkom Bebekom in Alanom Islamovićem. Konec istega leta Bajaga ustvari glasbo za humoristično serijo To toplo ljeto. Brez dovoljenja Bajage, izide kompilacija uspešnic, ki jih je ustvaril z naslovom ‘Gde stižu moja sečanja‘.

Najbolj znana ex jugoslovanska rock skupina je objavila 10 rock albumov i 10 kompilacij, prodala je več kot 3 milijone nosilcev zvoka, imeli pa so več kot 2.500 koncertov po vsem svetu.

KDO: Bajaga i Instruktori
KDAJ: sobota, 27. novembra 2021
KJE: klub Cvetličarna, Ljubljana, Slovneija
VSTOPNICE lahko kupite TUKAJ.