AVVEN: ‘Kastalija’ (2011)

Naslovnica albuma 'Kastalija'.

Korenine slovenske zasedbe Avven segajo vse tja v leto 2003, ko so pričeli s prvim ustvarjanjem lastne glasbe in, ker inspiracijo črpajo iz vsega zahodnjaškega, so se poimenovali kar ‘rock vzhoda’.

Pomembnejši datum za skupino je bilo leto 2006, ko so kot strele z jasnega udarili s prvencem ‘Panta Rhei’ in si zaradi kvalitetne glasbe in zanimivih besedil na svojo stran pridobili veliko število oboževalcev …

In piše se leto 2011, ko je skupina Avven izdala drugi studijski album z naslovom ‘Kastalija’. Album je pred tem sicer napovedal že udarni singel ‘Ros’, ki se je res neverjetno hitro navdušil poslušalce. Nato je sledil še drugi singel ‘Zmaji’, ki pa je bil res zadetek v polno, brez večjih težav so Avven na svojo stran dobili še večje število oboževalcev in dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske glasbe.

Album se na vso moč odrine s pesmijo ‘Zmaji’, katera ima res odlično dodelan aranžma … Kitarski riffi so red odlično dodelani in vloženi v samo skladbo. Poleg vsega so predrzno dodali v pesem še trobente, ki prav prijetno poživi. Gre za bojevniško pesem, nabito z energijo, ki človeku nekako vlije moč in upanje, da se ne preda.
A njihov temo ne upade, lepo nadaljujejo s pesmijo ‘Ros’, ki je prav tako rahlo predrzna saj gre na nek način za balado, z močnim in udarnim refrenom. Hkrati pa so tu skladbo razdelili nekako na dva dela – kitice ki jih poje prečudovit ženski vokal pri refrenu pa se Anam pokaže v vsej veličini s svojim vokalom. Tudi tu gre za izredno dodelan aranžma, ki človeka kar preseneti.

Sledi prekrasna balada ‘Nuala’, ki se znova prične z nežnim ženskim vokalom. Gre za prekrasno ljubezensko pesem, ki nas nekako popelje v svet gozdov, vil, škratov in popolnosti … Tudi tu so fantje lepo vložili osnovne inštrumente, ki so jim znova izredno kvalitetno dodali še godala.

Vvile’ pa zopet poskrbi za malce hitrejši ritem. Poleg odlično vložene ritem sekcije ter izredno melodične kitare so tudi tu predrzno dodali še godala, sploh do izraza pridejo violine, ki so res vrhunsko odigrana. Tudi tu gre za ljubezensko izpovedno pesem, le da ni klasična balada.
Ibo se znova pokaže z veličastno dodelanim aranžmajem, gre za folk metal skladbo, ki se lepo poigrava z ritmi. Tega v domači glasbi ne slišimo pogosto, zato skupini Avven res iskrene čestitke za drzno izvedbo pesmi.

Šesta skladba na albumu je ‘Tarak’, ki je v angleščeni in iskreno povedano, če ne bi vedela kateri album imam v predvajalniku bi mislila, da gre za odlično tujo folk metal zasedbo. Tu je skupina dokazala, da lahko ob bok stopi celo velikanom kot so Luca Turilli, Rhapsody in podobni.
‘Hej ti’ je znova bojevniško razpoložena, ki ima znova odlično dodalan aranžma, ritem sekcija je udarna, pesem pa izredno melodična, ki človeku hitro zleze pod kožo. Svoj čar pa dodajo še keltske piščali.

Pesem ‘sPain’ je znova rahlo bojevniška, ki ima zelo predrzno vloženo trobenta, morda na trenutke človeka celo ponese v bližnjo Španijo, bikoborbe … Še eno prijetno presenečenje na albumu torej.
‘L. 78’ je znova ljubezensko in hkrati bojevniško razpoložena z znova dodelanim aranžmajem, ki človeka ne pusti hladnega.
Pesem ‘Tornach’ poskrbi za še eno presenečenje, čeprav človek prve kitice ne razume kaj nam želi povedati, je to povsem nemoteče. Nato se nadaljuje v angleškem jeziku iz katerega lahko razberemo, da gre znova za zelo čustveno pesem, ki ima predvsem več kot le odlično vloženo violino in čelo. Sledijo še pravljično vložene piščali.

V celoti gledano gre za enega izmed najboljših albumov domače produkcije, ki človeka dobesedno prevzame. Prav vsi aranžmaji so vrhunsko dodelani, pesmi pa izredno predrzne, a hkrati lepe in pravljične. Skupina Avven je od prvenca ‘Panta Rhei’ res izredno napredovala in mirno lahko rečemo, da so lahko konkurenčni tujim folk metal zasedbam.
Gre za edinstveno skupino v Sloveniji, katere tisti pravi čas šele prihaja!

SEZNAM SKLADB:
01. Zmaji
02. Ros
03. Nuala
04. Vvile
05. Ibo
06. Tarak
07. Hej ti!
08. sPain
09. L.78
10. Tornach

Sodelujoči glasbeniki:
Eva Dobravec – Evelyn (vokal)
Helena Vidic – godalni aranžmaji (pesmi 3, 4, 6 in 10)
Samo Dervišić – čelo (pesmi 3, 4, 6 in 10)
Eva Dukarić – violina (pesmi 3, 4, 6 in 10)
Gašper Namestnik – trobenta (pesmi 1 in 8)
Jernej Poglajen – spremljevalni vokal (pesem 3)
Gašper Kačar – dodatne klaviature (pesem 3)

Posneto v: Studio ORK, 2009
Producent: Matej Režek
Snemalca: Matej Režek in Rožle Kisovec
Mastering: Slobodan Milunović – Boban (Fabrika 13, d.o.o.)
Grafični dizajn: Primož Lajovic in Anej Ivanuša
Fotografije: Nejc Hötzl