Andre Rieu obudil klasično glasbo in slovensko občinstvo pripravil do plesa

Andre Rieu in njegov Johann Strauss orkester (Foto: Darja Štravs Tisu)

“Argentina! Južna Amerika! Sicilija! Kitajska!” Prišli so s celotnega sveta, da bi videli in slišali znameniti orkester Johann Strauss, ki ga že 32 let vodi karizmatični in energični Andre Rieu. Dirigent, violinist in nastopač. Eden tistih, ki je čudoviti svet klasične glasbe uspel približati splošni javnosti. Zapakiral ga je in transformiral iz visoke kulture v koncertno izkušnjo, ki si jo lahko privošči, predvsem pa uživa vsak.

Njegovi šovi so sestavljeni iz humorja, zgodbic in pripovedk; celoten orkester je oblečen v pravljične barve, ki se tekom predstave menjujejo, oder okrasujejo rože, na publiko v parterju pa pada umeten sneg. Veliko snega! Zime kar ni bilo konec, ko so starejše gospe spremenile izraz in sprostile grd pogled. Ampak vse skupaj je bilo pospremljeno s šalo. Cilj? Neponovljiv večer čistih glasbenih užitkov, dobre volje in barvite predstave.

Vedno očarljiv in nasmejan Rieu (Foto: Darja Štravs Tisu)

Svetovna glasbena zvezda André Rieu je nedvomno eden najbolj priljubljenih mednarodnih glasbenikov našega časa. Poznan tudi kot “kralj valčka”, na leto igra več kot 600.000 oboževalcev, in s to številko preseže tudi svetovno znane zvezdnike kot so Bruno Mars, AC/DC ali Rihanna. 24. maja 2019 je André Rieu nastopil v Areni Stožice že tretje leto zapovrstjo, s svojim fenomenalnim nastopom, ki je del njegove prihajajoče svetovne turneje.

Ko je bil star pet let, mu je mama v roke položila violino in od tega trenutka je imel vedno le ene sanje – da bi na velikih odrih igral številnim ljudem in vse ljudi po svetu osrečeval s svojo glasbo. Danes André Rieu, nizozemski violinist in dirigent, z okoli 60-članskim orkestrom Johanna Straussa podira rekorde po svetu in s klasično glasbo osvaja tudi pop lestvice. Je najbolj uspešen violinist modernega časa. Z okoli sto koncerti letno zaigra milijonu ljudem na vseh celinah, njegova koncerta pa sta bila razprodana tudi v ljubljanskih Stožicah.


Po eni uri je sledil krajši premor (Foto: Gal Jerman)

Glasba povezuje ljudi. Nič ni lepšega kot glasba. Pa naj bo kakršna koli že, ampak nekaj se skriva v tej klasični, spisani že pred več sto leti. Arije in simfonije, kot so jih pisali včasih, takšnih ne delajo več. Rieu se tega zaveda, in čeprav je sam največji oboževalec Johanna Straussa – po katerem je tudi poimenoval svoj svetovno znani orkester, ki ga sestavljajo sami najboljši inštrumentalisti in pevci ter pevke – je glasbeno potovanje ponudilo vse od ‘Na lepi modri donavi’ do ‘Raise me up’ in ‘Nessun Dorma’.

Z raznimi gosti –  kot so trije tenorji, pa dih jemajoče sopranistke, ki so si večkrat zaslužile stoječe ovacije, ruski trio Viktor-Igor-Sergej, ki ga je Rieu zasledil na mrzlih ulicah domačega Maastrichta – je Rieu uspelo pričarati še nekaj več kot samo unikaten dogodek – slovensko publiko je pripravil do plesa. Večinoma starejše občinstvo se je veselilo in radostilo, ob spremljavi lepega valčka pa so mnogi pari vstali in zaplesali. V parterju pa tudi na tribunah visoko zgoraj. Gospe so se oblekle v najlepše oprave, gospodje pa so jih zvesto spremljali. Lepo je videti starejši poročen par, ki se med koncertom ves čas drži za roke. To je glasba, ki jo predstavlja Andre Rieu.

Koncert je trajal več kot dve uri (Foto: Gal Jerman)

Že dolgo ni bilo tako poskočnega koncerta, pa čeprav se ga težko primerja z rock glasbo. Morda je edino Rieu nekakšen rock zvezdnik, s svojimi grimasami, gibi in karizmo na odru. Njegove rutine se včasih ponavljajo, ampak to mu ne gre zameriti. Še vedno je izjemno prisrčen, vedno nasmejan in dobre volje. Pravi, da ima najlepši poklic na svetu in vsak noč živi svoje sanje. Že pri petih letih je vedel, kaj si želi početi, kasneje pa sploh, ko se je vključil v cerkveni zbor. Pozval je vse starše, da svojimi otroki naredijo enako, kajti nič ni lepšega kot glasba v srcu mladih.

Da pa se večer ni prehitro zaključil, je orkester poskrbel z lahkotnejšim finišem. Z vrha so se spustili barvni baloni, ki so se odbijali po celotni dvorani, na odru pa so si privoščili šampanjec. ‘Tutti Frutti’ in podobne so se zvrstile, medtem ko je Rieu “provociral” in spraševal, če smo morda že imeli dovolj in če si želimo spati. Na velikem zaslonu so sijali obrazi, ki so zahtevali še več. In Rieu je seveda odgovoril. Čudovit dialog, ki ga je prevajala Mojca Mavec, in brezčasne melodije so odmevale celotno pot domov in pozno v noč. Spomin ostane. 


André Léon Marie Nicolas Rieu se je rodil 1. oktobra 1949 v Maastrichtu na Nizozemskem. Njegov oče je bil dirigent simfoničnega orkestra, zato je André z glasbo živel že od majhnega. Kamor koli gre, potuje s svojo violino znamke Stradivarius iz leta 1667, ki naj bi bila danes vredna več milijonov. Njegovo imetje je sicer ocenjeno na okoli 36 milijonov evrov. Do danes je prodal že 40 milijonov CD- in DVD-plošč. Živi v dvorcu iz 15. stoletja, v katerem je živel in naj bi svoj zadnji zajtrk pojedel tudi D’Artagnan, francoski mušketir, prav na dan, ko je v bitki za kralja Louisa XIV. izgubil življenje.

Njegov Orkester Johanna Straussa je največji zasebni orkester na svetu, šteje okoli 60 članov. Za potrebe orkestra je zgradil svoj studio, v katerem vadijo in snemajo, tudi vsa slavnostna oblačila v studiu šivajo posebej zanje. Zaradi izdelave koncertne kulise v podobi avstrijske palače Schönbrunn je skoraj bankrotiral. Za svoje nastope ima vsak trenutek pripravljene štiri identične sete opreme, oblačil in vsega, kar potuje z njimi na koncert, saj ničesar ne prepušča naključjem.