Alo!Stari x Emkej – ‘Nea guši’ – mariborski collab v obliki singla in spota

Alo!Stari x Emkej . na snemanju spota Nea guši. Foto Klemen Golob

Alo!Stari predstavljajo novo skladbo – ‘Nea guši’ je nastala v sodelovanju s še enim glasbenikom, ki se izraža skozi mariborski urbani sleng, reperjem Emkejem.

Skladba ‘Nea guši’ je plod sodelovanja dveh izvajalcev in dveh glasbenih scen. Skejtpankerji Alo!Stari in reper Emkej se z njo soočajo s časom, v katerem živimo. S časom, kjer se vse bolj zdi, da se vračamo nazaj v zgodovino in kot človeštvo ne napredujemo nikamor.

Na eni in na drugi strani se razraščajo ekstremi in dolgoročno to ne obeta nič dobrega. Nea guši je mariborska fraza, ki se uporablja izključno takrat, ko imaš res že vsega dovolj, ko je že vse šlo predaleč. Je tisti prvinski afekt, ki pride na plano, ko razum odpove.

Za skladbo ‘Nea guši’ so Alo!Stari naravno zavezništvo sklenili s še enim Mariborčanom, ki se izraža v narečju – z raperjem Emkejem. Korenine je skladba začela poganjati pred dvema letoma, kmalu zatem, ko so Alo!Stari prileteli na našo glasbeno sceno. Začeli so se pogovarjati, da bi bil čas, da naredijo en dober, mariborski collab z nekom, ki, tako kot sami, poje v njim domačem narečju. Valda, brez debate je padlo eno ime – Emkej.

Čeprav niso ravno iz iste scene, so se pa poznali. In tako je naneslo, da so imeli Alo!Stari zametke skladbe, v katero bi res pasalo rapanje. Dve leti je sicer trajalo, da so se planeti poravnali ampak so se. Tematsko so Alo!Stari in Emkej ostali zvesti koreninam muzike, ki jo sicer vsak zase ustvarja – uporniški punk so združili z (pogosto) družbeno-kritičnim hip hopom. Tukaj je skladba ‘Nea guši’.

Boj z mlini na veter, Sizifovo delo in lov na čarovnice – Nea guši ima tudi videospot

Vizualizacijo kritike modernemu svetu so Alo!Stari postavili v ruralno okoljeVideospot je poln simbolike – od bojevanja z mlini na veter sredi kupa gnoja do Sizifovega dela in lova na čarovnice, ki se konča z zažigom protagonista na grmadi. Drzno? Da. Ampak svet ni vedno lep, ljudje niso vedno prijazni in ekstremi se razraščajo po vseh sporah družbe. A kljub temu, da nam gredo ljudje, svet, situacije in dejanja okoli nas (pre)večkrat na živce, pravzaprav radi … živimo.
Alo!Stari x Emkej . na snemanju spota Nea guši. Foto Luka Hernet

Alo!Stari tokrat spota niso posneli sami (vse ostale namreč so). Spot je nastal v sodelovanju z ekipo Film Factory, režiserjem Miho Šubicem in DoP-jem Mitjo Mlakarjem.