ALO!STARI: ‘Uspeh čez noč pride po petindvajsetih letih’

Alo!Stari Orto Bar, april 2022 (Foto: Aleš Žnidaršič)

Novinci leta 2019 (po izboru RTV MMC), ki so pred tremi leti pomlad osvežili sceno s komadom ‘Nea vem kam’, so pravzaprav stari mački na glasbeni sceni. Z različnimi projekti, kot so Happy ol Mc’Weasel, Trash Candy in drugimi so odigrali več kot 300 koncertov po celotni Evropi, potem pa je bil čas za nekaj novega, svežega, lokalnega. Nastali so Alo!Stari. 

  • Tine Matjašič – glavni vokal
  • Matic Mlakar – kitara
  • Jernej Metež – kitara
  • Matej Kosmačin – bas kitara
  • Tomaž Medvar – bobni

Njihov zadnji singel ‘Kaj naj zaj nareim’ je bil izdan pred enajstimi mesecimi, v aprilu pa so prvič letos prišli v prestolnico za skupni koncert z Manifest. Pred nastopom smo jim postavili nekaj vprašanj.ROCKER.SI: Mariborčana, kakšna je bila pot do Ljubljane?

TINE MATJAŠIČ: Razburkana! Med tednom je kar zahtevno imeti koncert, glede na to, da smo vsi zaposleni. Ni najlažja stvar dobiti dopust, zato smo šli ločeno, ampak smo se zabavali. Prvič imamo “roadieja” s sabo! Smo res veseli, da smo prišli do te točke. Drugače pa se je naš basist celo pot pritoževal nad izbiro glasbe. On je bolj oboževalec Davea Matthewsa in podobnih zasedb. Mi pa smo poslušali malo bolj hard core zadeve (smeh).

TOMAŽ MEDVAR: Mi smo se odpravili nekaj ur kasneje.

ROCKER.SI: To je torej mejnik, kako veš, da je bend uspel? Ker ima svojega “roadieja”.

TINE MATJAŠIČ: Veš, kaj je smešno, ljudje res mislijo, da so roadiji preseravanje, toda vsako leto imamo več opreme. Tehnike je preveč in ne moreš vsega sam, morali smo razširiti ekipo, ne gre drugače.

ROCKER.SI: Je to vaš uradno prvi koncert letos? Tisti v Štuku je odpadel, kajne?

TINE MATJAŠIČ: Tako je, jaz sem bil tisti, ki je podlegel.

ROCKER.SI: Sem ravno slišal novico o zasedbi King Foo, ki naj bi nastopila z vami, pa sem mislil, da je bilo kaj povezano s tem, da so imeli menjavo člana.

TINE MATJAŠIČ: Ne, ne, sem bil kar jaz. Po dveh letih sem staknil covid-19, a ni bilo hudo.

Alo!Stari Orto Bar, april 2022 (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Rokerji ste navajeni vsega hudega.

TOMAŽ MEDVAR: Gej virus si fasal (smeh).

TINE MATJAŠIČ: Ti bom dal (smeh).

TOMAŽ MEDVAR: Blagega.

TINE MATJAŠIČ: V bistvu res.

ROCKER.SI: Štajerci, ki jih pozna celotna Slovenija. Kako se počutite ob tej misli?

TINE MATJAŠIČ: Veš, kam še nismo šli? Na Primorsko.

TOMAŽ MEDVAR: Na Obalo pa res še ne.

ROCKER.SI: Tam bi vas imeli radi.

TINE MATJAŠIČ: Tam bi nas oboževali.

TOMAŽ MEDVAR: Tudi mi njih.

TINE MATJAŠIČ: Ker smo kompatibilne duše, glede temperamenta, ampak tja nas res še ni zaneslo.

TOMAŽ MEDVAR: Počasi, počasi, najprej do Postojne (smeh).

Alo!Stari Orto Bar, april 2022 (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Morda bi kdo rekel, da vam je uspelo čez noč, saj ste že s prvim singlom poželi velik uspeh, ampak ste prehodili kar dolgo pot.

TOMAŽ MEDVAR: To vse drži, ampak igramo že petindvajset let.

ROCKER.SI: Gre torej za vas vse po planu ali se premika še prepočasi?

TOMAŽ MEDVAR: Vedno je želja, da vse narediš in dobiš čim prej, ampak ne gre tako. Po drugi strani pa smo hvaležni, saj zdaj vemo, kaj je pomembno. Znamo ceniti vsak uspeh in nam ni izpod časti igrati za trideset ljudi na dvajsetih kvadratih.

TINE MATJAŠIČ: Ker smo teh koncertov imeli že kar nekaj.

TOMAŽ MEDVAR: Temelji so pravi.

ROCKER.SI: Imate veliko izkušenj, po drugi strani pa nov bend vseeno pomeni nov začetek. Ste si postavili omejitve, ko ste začenjali? Cilje, ki jih morate doseči v določenem času?

TOMAŽ MEDVAR: Nikoli. Drugače bi imeli že osemindvajseti bend po vrsti (smeh). Težko govorimo o uspeh, je pa Alo!Stari verjetno najbolj prepoznaven projekt od vseh v petindvajsetih letih. Starejši kot si, bolj si želiš tistih dvajset evrov in da lahko greš proti domu (smeh).

TINE MATJAŠIČ: “Timing is everything.”

Alo!Stari Orto Bar, april 2022 (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Se spomnita trenutka, ko ste se začeli zavedati, da lahko še nekaj nastane iz tega benda? Je prišlo do takšnega prelomnega momenta ali ste vedeli od začetka?

TOMAŽ MEDVAR: Bom jaz povedal zgodbo. Šlo je za vaje s prejšnjim bendom, Trash Candy. Bili smo na vajah, ko je Tine rekel, da je ustvaril nov komad in če bi ga poslušali. Ampak da je v slovenskem jeziku, naj se ne smejimo, pa še hujše – v mariborščini!

TINE MATJAŠIČ: V dialektu, pač.

TOMAŽ MEDVAR: Že po nekaj kiticah se spomnim, da sem dobil kurjo pot. Navdušeni smo bili.

ROCKER.SI: To je bilo zaradi mariboriščine.

TINE MATJAŠIČ: V tem jeziku vlada specifika, v rapu bi že šlo, ampak z melodijo zraven pa je zahtevno.

ROCKER.SI: Je bila zate odločitev, da boš pel v dialektu, povsem naravna?

TINE MATJAŠIČ: Zelo naravna. Sicer so se v tistem času zgodile neke spremembe, ampak saj veš, kako pravijo, najboljša kreativa pride takrat, ko si na tleh. Nenapisano pravilo, ki žal velja. Imel sem nekaj komadov, ki sem jih zavrtel fantom, ampak ‘Nea vem kam’ sploh ni bil med njimi. Tega, ki sem ga zavrtel, še danes ne znamo (smeh).

TOMAŽ MEDVAR: Ne uspe nam ga spraviti skupaj, da bi ga lahko igrali!

TINE MATJAŠIČ: Takrat je zvenel odlično.

TOMAŽ MEDVAR: Tisti je bil nekaj ekstra.

TINE MATJAŠIČ: Uspeh čez noč pride po petindvajsetih letih. Nikoli nismo delali s ciljem, pač pa po korakih, ker ne veš, kaj se bo zgodilo. Zdaj je šlo, kar je težko verjeti po resnici povedano.

Alo!Stari Orto Bar, april 2022 (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Ste po prvem albumu zadovoljni z zvokom, ga boste obdržali za nov material ali se boste za studijsko nadaljevanje igrali z zvočno podobo? 

TOMAŽ MEDVAR: Prav dosti ne bomo spreminjali, ker smo v tej glasbi že od trinajstega leta. Pri snemanju nismo veliko spreminjali, tudi če smo začeli z novim bendom, smo vedeli, kaj se gremo. Na odru želimo, da je sproščeno in da se zabavamo. Vse izhaja iz nas, nič ni umetno. Nič preštudiranega do potankosti, ker potem se izgubi občutek.

ROCKER.SI: Koliko vadite?

TOMAŽ MEDVAR: Enkrat na teden, kar je v redu, poleg službe in otrok. Nismo pa tako vrhunski glasbeniki, da bi si lahko privoščili vaditi vsak zase.

ROCKER.SI: Vadite torej vsi skupaj na vajah?

TOMAŽ MEDVAR: Dejansko, verjetno veliko zasedb deluje podobno.

TINE MATJAŠIČ: Ampak smo že izkušeni in ideje hitro stečejo – dve vaji pa imamo postavljene zadeve.

TOMAŽ MEDVAR: Napredovali smo do te mere, sploh Tine, res, da lahko idejo izpilimo do potankosti že doma. Tine nariše bobne, vse dele, tako da dobimo občutek, kako bo na vajah, potem pa vsak doda svoje. Osnova je že zgrajena.

ROCKER.SI: Bi rekla, da hitro pridete do končnih rezultatov ali sledi veliko popravkov?

TOMAŽ MEDVAR: Velikokrat poskusimo več različnih načinov, ampak kot celota ponavadi deluje. Hitro postavimo aranžmaje.

ROCKER.SI: Prisegate na tri do štiri single pred albumom? 

TINE MATJAŠIČ: Nasplošno prisegamo na single pred albumom. Včasih je bilo drugače, takrat smo čakali na album, zdaj pa tisti, ki mu je všeč, kar sliši, kupi album. Ljudje ne kupujejo albumov, da bi slišali novo glasbo. Vse poznajo od prej. Nima smisla.

ROCKER.SI: Odraščali ste v 90. letih prejšnjega stoletja. Se še spomnite takratne scene? Ste imeli walkmane? Jaz se ne spomni, kdaj so prišli k nam CD-ji.

TINE MATJAŠIČ: Kaj niso bili že CD-ji?

TOMAŽ MEDVAR: Jaz sem imel walkman, se prav spomnim. Rdečega s srebrnimi tipkami.

TINE MATJAŠIČ: V srednji šoli sem imel že CD-je in predvajalnik, tisti z veliko denarja pa so si lahko privoščili mini disk (smeh).

Alo!Stari Orto Bar, april 2022 (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Šlo je vedno na manjši format, zdaj pa ravno obratno …

TINE MATJAŠIČ: Ljudje pogrešajo nekaj fizičnega, vinilka je res dober format. Imam kar obsežno kolekcijo, in ko najdem čas zase – ki ga ni veliko – poslušam vinilno ploščo. Hvala bogu, da je kratka, ker na eno stran spraviš res malo glasba, ampak tisto je prav doživetje. Eni imajo pa CD-je. Podobna zgodba.

TOMAŽ MEDVAR: Ničesar nimam na USB, CD je čisto drug občutek.

ROCKER.SI: Dogodek, kot si rekel, se strinjam. Spregovorita kakšno besedo o zasedbi Manifest, s katero si boste nocoj delili oder.

TINE MATJAŠIČ: Sodelujemo z istim booking agentom, tako smo se spoznali. Fantje so super “pubeci”. Spominjajo me nase, ko sem bil njihovih let, ampak so na pravi poti.

ROCKER.SI: Oni so bolj politično usmerjeni, vi pa družbeno-kritično?

TINE MATJAŠIČ: Mi smo padli v drugo smer panka, ravno zaradi tega, ker smo odraščali v 90. letih prejšnjega stoletja. Takrat je bila bolj liberalna pank scena. Proti Bushu in podobno, bolj kot zajebancija. Imaš tudi nihilistični pank, Sex Pistols scna, pa potem ljubezenske komade, The Clash so bili delavski razred … Naša glasba vleče na pop, besedila pa so še vedno proti ali sistemu ali mainstreamu. Predstavljamo alternativni način razmišljanja. Okoli tega je nastala velika industrija. Ljudje niti ne poznajo vseh teh bendov, ki se dejansko preživljajo s preigravanje takšne glasbe, kar je fascinantno. V tej smeri razmišljamo tudi mi. Cenimo pa tudi hard rock, ki nam je osnova.

ROCKER.SI: V Mariboru ste imeli kar močno skejt generacijo. Prebral sem, da ste bili nekateri zelo dobri. Kdaj in zakaj ste zamenjali skejt za inštrument?

TINE MATJAŠIČ: Ko smo videli, da smo levi (smeh). Skejtali smo in nogomet je bil zelo priljubljen. Naš basist je bil zelo dober skejter, ampak potem ga je začela zanimati glasba. Tomaž je itak takoj začutil bobnanje, ko je prvič prijel za palčke. Res ima občutek za bobne, ne da ni garal, ampak velik talent ima.

TOMAŽ MEDVAR: Še vedno sem premalo vadil.

ROCKER.SI: Ste se takrat že poznali?

TOMAŽ MEDVAR: Ja, ampak nismo bili v bendu.

ROCKER.SI: Ste si mislili, da boste dvajset let kasneje skupaj v bendu?

TOMAŽ MEDVAR: Ne, nihče (smeh).

ROCKER.SI: Sklepam, da ustvarjate naprej, ste sistematični pri delu?

TOMAŽ MEDVAR: Ustvarjamo po sklopih.

TINE MATJAŠIČ: Vzamemo tri skladbe in jih razvijemo. Težava je, ker imamo vsak vikend koncert.

Alo!Stari Orto Bar, april 2022 (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Če je to problem, potem nimate problema.

TINE MATJAŠIČ: Ja, res (smeh). Ampak vseeno izgubiš čas za kreativo.

TOMAŽ MEDVAR: Po eni strani je dobro, da smo imeli več časa, ko ni bilo koncertov.

Alo!Stari Orto Bar (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Moram vprašati – od zadnjega singla je minilo enajst mesecev, kdaj lahko pričakujemo kaj novega? Je to preveč pritiska?

TOMAŽ MEDVAR: Sem vedel (smeh).

TINE MATJAŠIČ: Naslednji komad, če bo šlo po načrtu, pride junija. Težko rečemo zagotovo.

TOMAŽ MEDVAR: Vse imamo že posneto, ampak po covidu-19 se je zgodil naval in ne moremo izdati singla brez videospota. Zdaj čakamo, ampak kot kaže, bo izšel prvega junija. Čisto nekaj drugačnega boste slišali, ker gre za sodelovanje, a ne bomo povedali s kom. Potem sledita še dva singla. Nekaj od tega materiala bomo igrali tudi nocoj.

TINE MATJAŠIČ: Do konca leta pridejo torej še trije.

ROCKER.SI: Ničesar ne smete izdati?

TINE MATJAŠIČ: Ne, niti besede (smeh).

TOMAŽ MEDVAR: Prihaja iz Ljubljane.

TOMAŽ MEDVAR: Ne, nič več!

ROCKER.SI: Gre za izvajalca?

TOMAŽ MEDVAR: Moški, tako je. V bistvu bo mariborsko sodelovanje!

ROCKER.SI: Srečno nocoj, uživajte, ker to je najbolj pomembno! Potem tudi publika to začuti!