“Alfa ženska” Anna Calvi hipnotizirala s pogledi in kitarskimi riffi

Anna Calvi (Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška)

V Šiško se je vrnila strastna pevka in kitaristka Anna Calvi, ki je tako kot že leta 2014 veliko dvorano napolnila do zadnjega kotička. Kapaciteta je bila izkoriščena celo toliko, da je kar nekaj ljudi koncert poslušalo pred vrati. Ali pa so se odšli hladiti na cigareto. V vsakem primeru so imeli kaj za slišati. Energičen nastop mladenke, ki buri domišljijo s svojo seksualno prezenco, je večino zbranih navdušil. Najlepši del njenega nastopa je, da njena erotična energija nikoli ne zasenči mojstrske predstave na glavni električni kitari, ki jo iz ozadja spremljajo še bobni in klaviature.

Spremljevalnih članov skorajda ne opazimo, to pa zaradi njenega stalnega hipnotičnega pogleda. Vedno je v središču fokusa ona. Na podaljšanem odru sredi publike preigrava in “ruši” z glasnimi efekti. Nikoli se ne boji šokirati s prodornim zvokom, pomiri pa s čutno izvedbo akustične pesmi. V dvorani je popolna tišina.

(Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška)

To se zgodi res malokrat, še posebej, če je drugače izvajalka tako glasna in uživa tako močno podporo. Razprodana dvorana ji je v tišjih izvedbah namenila celotno pozornost, rezultat pa je bil resnično osupljiv. Težko pričakovana plošča ‘Hunter’ je bila dobro sprejeta, navsezadnje ji je album prinesel nominaciji za prestižni nagradi Mercury Music Prize in BRIT Award. Skladbe pa, kot zanjo že značilno, raziskujejo seksualnost in spolne vloge.

Ženska ima pravilen, samozavesten in drzen “attitude”, od katerega ne odstopa niti za centimeter. Za šalo prekaša kakšne druge moške kitariste in tako prevzame vlogo “the ultimate female lead”. Primerjali so jo že s Patti SmithPJ Harvey ali Nickom Caveom, a je to nikakor ne zamejuje na njeni lastni ustvarjalni poti. Na odru pa je nezaustavljiva. V vsej tej čutnosti in kričeči bolečini njen glas ostane močan in lep.

(Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška)

Anna Calvi, setlista 20. november, Kino Šiška

 1. Hunter
 2. Indies or Paradise
 3. Swimming Pool
 4. As a Man
 5. Wish
 6. Away
 7. Rider to the Sea
 8. Suzanne & I
 9. I’ll Be Your Man
 10. Don’t Beat the Girl Out of My Boy
 11. Alpha
 12. Desire
 13. Ghost Rider (Suicide cover)

Več o izvajalki

O veličini Anne Calvi se je v glasbenih krogih šušljalo še pred izdajo njenega odličnega prvenca leta 2011, ta in njegov prav tako izjemen naslednik, One Breath leta 2013, pa sta edinstveno avtorico uveljavila kot zvezdo svetovnega formata, ki lahko med fene šteje tudi Briana Ena, Morrisseya in Davida Byrna. Zdaj je končno čas za naslednje poglavje, ki ga glasbenica piše z novo ploščo Hunter, na kateri sta poleg Anninega benda sodelovala tudi klaviaturist Adrian Utley (Portishead) in basist Martyn Casey (Nick Cave and the Bad Seeds), njen izid pri založbi Domino pa je napovedan za avgust.

Surovo katarzično ploščo, na kateri raziskuje seksualnost in spolne vloge, je Anna označila za kvirovsko in feministično, na njej pa zveni bolj svobodno kot kadarkoli prej. “Nova glasba je vse, kar sem želela, da bo. Želim, da slišite, kaj sem ustvarila in z ljubeznijo delala tako dolgo, za vas, za nas. […] Namen te plošče je biti prvinska in čudovita, ranljiva in močna, lovka in plen,” je zapisala. Naše hrepenenje bo končno potešeno novembra.