Aleš Klinar ob 30. obletnici podarja dva zimzelenčka

Slo Band Aid - Samo Miljon
Slo Band Aid

Aleš Klinar s svojimi glasbenimi prijatelji sloveniji ob 30. obletnici podarja osveženi verziji svojih dveh zimzelenčkov.

Bližajočemu okroglemu jubileju nastanka naše samostojne države se je glasbenik Aleš Klinar odločil pokloniti z novo verzijo dveh svojih že ponarodelih skladb: Samo milijon in Svobodno sonce.

Tega pa se ni lotil sam, ampak s svojimi prijatelji, ki jih je združil pod imenom Slo Band Aid. K sodelovanju je povabil skoraj sto pevcev in glasbenikov.

“Skladbi Samo milijon in Svobodno sonce sta preživeli test časa in danes sodita v železni repertoar slovenske glasbe ter širše (pop)kulture. Bili sta soundtrack osamosvajanja in ljudje ju povezujejo s pozitivnimi vrednotami. Živimo v času, ko so svoboda in pridobitve demokratične družbe spet na preizkušnji, zato smo želeli Slovence spomniti na to, kaj lahko dosežemo, če smo enotni, strpni, solidarni in raje iščemo tisto, kar nas povezuje, kot stvari, ki nas razdvajajo. Projekt Slo Band Aid je naše darilo Sloveniji in njenim prebivalcem ob 30-letnici države,” pojasnjuje Aleš.

Aleš Klinar
Aleš Klinar

Uvod v praznovanje glasbeniki začenjajo danes z izidom skladbe Samo milijon nas je 2021, pri katerem poleg Aleša Klinarja (Agropop, Rock Partyzani), sodelujejo še: Matjaž Zupan (California, MZ Hektor), Jure Doles in Sergej Škofljanec (San Di Ego), Vlado Poredoš (Orlek), Urška Majdič – UMA (Billysi, UMA), Raiven, Simon Vadnjal (CoverLover), Bor Zuljan, Cveto Polak in Matjaž Jelen (Šank Rock), Manca Trampuš (Koala Voice), Mare Novak in Karmen Klinc (Rock Partyzani), Trkaj, Rok Ahačevčič (Lumberjack) in Renata Mohorič (I.C.E.).

“Novo verzijo pesmi Samo milijon nas je 2021 sem si zamislil kot energično budnico, rock komad, ki bo predramil in premaknil Slovence. V studiu mi je pomagal Miha Gorše, v aranžmaju pa izstopa Trkajev rap četrte kitice Prešernove Zdravljice: ‘Edinost, sreča, sprava, k nam naj nazaj se vrnejo; otrók, kar ima Slava, vsi naj si v róke sežejo, de oblast in z njo čast, ko préd, spet naša boste last!’ Naj poudarim, da tega projekta nismo posneli po naročilu kogarkoli, ampak je naše darilo sodržavljanom ob jubileju Slovenije,” pojasnjuje Klinar.

Za pesem so glasbeniki na ulicah in strehi ene najvišjih stavb v prestolnici posneli tudi videospot, ki bo premierno na ogled 9. maja v nedeljski popoldanski oddaji Vikend paket na TV Slovenija 1.

Praznovanje se bo nadaljevalo na dan mladosti z izidom nove verzije skladbe Svobodno sonce 2021, pri ustvarjanju katere je sodelovalo kar 67 glasbenikov in pevcev. Tudi ta bo (še v mesecu maju) dobila vizualno upodobitev.