Akustični Big Foot Mama v Izštekanih 10

Big Foot Mama (Foto: Luka Kaše)

Tradicionalni decembrski koncert Izštekanih 10 tokrat iz varnega studijskega zavetja. Radijska oddaja Vala 202 Izštekani bo v letošnji praznični december vstopila s celovečernim akustičnim programom ene najbolj prepoznavnih rock skupin pri nas – Big Foot Mama. Oddaja bo potekala v živo iz studia v torek, 1. decembra 2020, ob 20.00, z neposrednim radijskim in spletnim videoprenosom. Izbor skladb bo segel v vsa obdobja trideset let trajajoče kariere skupine.

Big Foot Mama so edini celovečerni nastop v Izštekanih doslej izvedli že leta 1999, ki pa ni bil akustičen. Skladbe so takrat na duhovit način sicer preoblekli, a se akustičnemu izzivu izognili. Za kratek utrinek so se vrnili v Izštekanih 10 2014, ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija so odigrali dve skladbi. Tokrat so izziv sprejeli, v oddaji Izštekani jih bomo spoznali v akustični verziji, z izborom največjih uspešnic 30-letne kariere v aranžmajih, kakršnih od njih nismo vajeni.

Jure Longyka, avtor in voditelj Izštekanih (Foto: Alen Orlič Belšak)

»O akustiki smo že razmišljali, a doslej ni bilo priložnosti in časa. Zdaj je časa na pretek, prihodnost nas je dohitela: ker so razmere negotove, so intimnejši nastopi trenutno edina perspektiva. In nas je akustika res izzvala, raziskujemo drugačne zvoke in ritme in se zelo zabavamo. Občutek je seveda drugačen že na vajah: prvič v karieri sedimo in ne stojimo!,« pripovedujejo Bigfooti.

Jure Longyka, avtor in voditelj Izštekanih, dodaja: »Vsakega rockovskega velikana prej ali slej čaka to soočenje. Ki je soočenje s samim sabo in svojo ranljivostjo. Kakšni so Big Foot Mama, ko sestopijo z velikega zvočnega zidu? Izvrstni. Na prvih vajah, ki sem jih obiskal, mi je postalo jasno: modeli iz obstoječih komadov delajo – novo glasbo.«

K soustvarjanju pogovornega dela oddaje bo vabljeno tudi občinstvo na drugi strani etra ali spletnega prenosa. Nastop bo posnela Televizija Slovenija, koncertni posnetek bodo Bigfooti v letu 2021 izdali na nosilcu zvoka in ga predstavili javnosti na akustični turneji po Sloveniji.

DOSEDANJI POSEBNI DECEMBRSKI IZŠTEKANI
Izštekani so od leta 2013 že sedemkrat priredili slavnostno decembrsko poslastico pred občinstvom. Po dvajsetletnici leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na kateri so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simboličnega orkestra, leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia, in leta 2017 skupino Siddharta z desetimi gosti. Leta 2018, ob petindvajsetletnici oddaje, je koncert dobil ime Izštekanih 25, pred dvakrat razprodano dvorano je nastopilo skupno osem zasedb na čelu z Dan D. Leta 2019 so se izvajalci poklonili petindvajsetletnici izida Leve scene AliEna, prvega pravega rap albuma pri nas. Vsakič se je v odmevnem, razkošnem, ekskluzivnem in v večini primerov razprodanem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Posnela jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.