Akustična Rudi Bučar in Hamo osvojila Zagorje

Foto: Nejc Zupančič
Foto: Nejc Zupančič

Ker je od mojega zadnjega obiska koncerta Hama in soborcev minilo že nekaj let, Rudija Bučarja pa sploh še nisem videl v živo, je petkov koncert predstavljal odlično priložnost za odpravo zamude. Najboljše z obeh svetov bi lahko rekli. Tovariša v glasbi in opojni kapljici, Matevž Šalehar – Hamo in Rudi Bučar, sta se namreč v sklopu svoje aktualne serije koncertov ustavila tudi v Zagorju ob Savi. Bolj natančno na letošnji izvedbi Mlade zagorske noči.

Naša tokratna koncertna avantura se je začela malo po enaindvajseti uri, ko sta glasbenika, opazno dobre volje, stopila na oder. Del razlogov za slednje gre verjetno iskati v dejstvih, da je aktualna pandemska norija do dobro spremenila samoumevnost nastopanja in da je šlo za njuna prva nastopa v tem delu Slovenije. Predvsem pa je tukaj kemija. Neverjetno sproščen prijateljski odnos, ki je še dodatno oplemenitil koncertno izkušnjo. Glasbenika sta se namreč tekom odnosa spontano zapletla v najrazličnejše debate, s čimer sta poskrbela še za komično plat koncerta. Značilen šaleharski humor, začinjen z Bučarjevimi istrskimi modrostmi, ki je poskrbel, da prisotni nismo dobili zgolj glasbenega nastopa, temveč tudi spodobno dolžino stand upa.

Kakovost glasbenega nastopa je sledila nivoju vmesnih vložkov, saj sta nam glasbenika v dobri dve uri dolgem nastopu pripravila pester nabor materiala iz njunih karier. Nekaj v smislu »moja – tvoja«. ‘Plešem’ je sledila ‘Zabluzu,’ ‘Kakšni so takšni,’ ‘Pomlad’ in tako naprej. Nekaj minut je bilo namenjenih tudi voščilu oboževalki iz občinstva, ki je dopolnila petdeset let. Izvajalca nista pozabila niti na ‘Dolgo nisva pila,’ s katero sta začela in končala nastop.

Petkov nastop je opravičil moja visoka pričakovanja glede Hama. Slednji je namreč z leti postal nekakšna ikona domačega bluesa, znotraj katerega je (so?)ustvaril edinstven podžanr. Svojo različico bluesa po slovensko, ki se navkljub zavidljivemu studijskemu katalogu zasedbe Hamo & Tribute 2 Love še vedno ni izpela. Podobno velja tudi za Rudija, ki nekaj podobnega ustvarja v svetu istrske ljudske glasbe. Dva različna, a izredno združljiva glasova in veliki karizmi. Ali sploh obstaja možnost, da gre kaj narobe?

V zaključku bi se rad zahvalil tudi Mladinskemu centru Zagorje ob Savi, ki je poskrbel za izvedbo dogodka.