2B: ‘Lahko sva pastirja sodobne glasbe’

2B (Foto: Promo)

Pogovarjali smo se z electro-organic duetom 2B.


Skupina 2B obstaja že od leta 2009, ko so bratje Gašper, Primož in Jernej Mihelič začetek svoje skupne glasbene poti obeležili z izidom prvega albuma Frnikule. Drugi album, B2, je nastal šele leta 2015, v letu 2017 pa so izdali tretji album Koromandija, ki so ga posneli v sodelovanju s producentom Zmagom Šmonom. Producent poznan tudi pod imenom Zed Smon je v preteklosti svoje znanje že posodil številnim domačim in tujim zasedbam. Jernej je v bandu sodeloval do leta 2019, zdaj pa dela na svojem solo projektu.

2B imajo za sabo že pestro paleto koncertnih spominov. Nastopili so tako na velikih festivalih, kot sta Schengenfest in Urbano Dejanje, ter odrih Cankarjevega doma in Slovenske filharmonije, kot tudi v manjših klubih in lokalih po Sloveniji in tujini. V letih 2013 in 2014 so izvedli akustično turnejo, v okviru katere so se predstavili po celi Sloveniji, nekaj koncertov pa so imeli tudi na sosednjem Hrvaškem, v Bosni in Srbiji. Skupino povezujejo glasba, strast do ustvarjanja ter skupna ambicija do uspeha.

Zasedbo 2B daes sestavljata brata Gašper Mihelič (ritem kitara, glavni vokal) In Primož Mihelič (sample pad, bobni, tolkala, vokal). Glasba ki jo 2B ustvarjata, ima »drugačen in optimistični značaj, na trenutke zasanjana, vendar zmeraj v koraku s časom glasbene podobe. Besedila so večinoma ljubezenska in so vsa v slovenskem jeziku, mestoma pa je v njih mogoče zaslediti tudi belokranjsko narečje.


ROCKER.SI: Iz ptičje perspektive, svet je drugačen …” Kakšen je svet trenutno, ko še vedno čakamo, kdaj se bodo ukrepi sprostili do mere, da bodo glasbeniki lahko sproščeno nastopali?

2B: Res je, kakorkoli ga obrneš, je zmeraj drugačen. Trenutno vse nekako »visi v zraku«, vsi čakamo in iz dneva v dan upamo, da čim prej spet začnemo normalno koncertirati in se vrnemo med ljudi. To nama iskreno povedano zdaj že res manjka!

2B (Foto: Matevž Kocjan)

ROCKER.SI: V izolaciji sta bila ustvarjalna. Pred kratkim sta razkrila, da snemata nov material. Kdaj ga bomo lahko slišali?

2B: Karanteno sva preživljala produktivno in sva delala na novem materialu. Izdala sva tudi priredbo ‘Pastirče mlado’ ter se vsako nedeljo oglasila na družabnih omrežjih z live stream koncerti. Bilo je zabavno, čas je hitro minil. Nova glasba 2B pa bo slej kot prej ugledala luč sveta. Kdaj točno, pa razkrijeva kmalu …

 

ROCKER.SI: Snemala sta v domači “viniški republiki”, kjer sta se tudi slikala za promocijsko fotografijo, in sicer med ovcami. Kdo je opravil photoshooting?

2B: Pastirče mlado je pesem, ki naju spremlja že od malih nog, tudi na koncertih je nepogrešljivi del repertoarja. Tokrat pa nama je dalo še večji zagon to, da si je najin posnetek (koncert za zvestobo), ki je nastal na balkonu doma, ogledalo več kot 250.000 ljudi. Nisva dolgo razmišljala in se takoj lotila studijske različice, ki jo že lahko slište na radijskih postajah, Ker sva delala s tem, kar sva imela takrat na razpolago, je tudi sam photoshooting delo naju, tako da sva lep sončen dan izkoristila za poziranje med ovcami in se kar sama poslikala s telefonom (smeh).

ROCKER.SI: Se znajdeta na podeželju? Bi lahko živela takšno življenje? Kot pastirja?

2B: Lahko sva »pastirja« sodobne glasbe (smeh).

ROCKER.SI: Čestitke za skladbo, ki je sicer narodna, ampak vajina verzija je bila med TOP 5 iskanih komadov v mesecu aprilu na Valu 202! Zakaj sta se odločila posneti ravno to skladbo, ki je vseeno odmik od vajinega klasičnega repertoarja, po drugi strani pa jo redno izvajata na nastopih?

2B: Kot sva že prej omenila, je skladba del najine poti, tako da jo imava kar za svojo, čeprav je ljudska. Enostavno ima v sebi to noto, ki nama odgovarja. To je bil tudi eden izmed razlogov za izdajo. To, da je bila med top 5 iskanih na Val 202, je pa še toliko večje potrdilo, da je bila odločitev za snemanje prava.

ROCKER.SI: Povabljena sta bila tudi v studio Vala 202 za nastop preko live stream povezave. Kako se vama je zdela izkušnja, za katero sta takrat morala celo dobiti dovolilnico za prihod v Ljubljano? Ni bilo poslušalcev, le voditeljica, če se ne motim, in nekaj tehnikov?

2B: Povabila Vala 202 sva se res razveselila, še toliko bolj, ker v času, ko sva nastopila, ni bilo možno kar tako iti od doma. Za naju je bil koncert zares nekaj posebnega in ga bova imela zmeraj v lepem spominu. Tudi odziv ljudi je bil pozitiven in množičen. Zaradi odlične voditeljice in celotnega angažmaja ekipe Vala 202 sva se počutila res domače.

ROCKER.SI: Eden zadnjih nastopov, ki smo ga na Rocker.si videli v živo, je bil ravno vajin koncert v Ljubljani, 10. marca 2020. Sta se takrat zavedala, da bo prav tisti nastop vajin zadnji pred korona krizo? Se ga zdaj spominjata kaj bolj nostalgično?

2B: Joj, ravno kak dan nazaj sva našla playlisto z napisanim datumom tega koncerta. Ne bi si nikdar mislila, da bo to najin zadnji koncert pred tako veliko pavzo.

ROCKER.SI: Kakšno prihodnost vidita za koncerte v naslednjih šestih mesecih?

2B: Upava, da se stvari uredijo in se glasbeniki vrnemo na odre, če ne na velike, vsaj na tiste manjše.

Po dolgem času spet skupaj, pa še to na najlepši lokaciji! 💚💚💚 #za22B Andet Akvepop

Objavil/a Martina Mravinec dne Petek, 22. maj 2020

 

ROCKER.SI: Mislita, da bo glasbena scena doživela kakšno inovacijo (na primer drive-in koncerti)? Se mi zdi, da so live stream koncerti imeli določen uspeh, sedaj pa je ta efekt upadel. Ljudje si želijo LIVE glasbe.

2B: »Drive in« se sliši zanimivo, ampak nič ne more nadomestiti občutka, ko si z nogami na tleh ali v zraku, s pivom v roki, na koncertu s prijatelji, se družiš in deliš občutke, ki jih doživljaš. Osebni stik je nekaj najlepšega, kar imamo, tega se zdaj zavedamo še bolj kot kadarkoli prej.

ROCKER.SI: Glede na to, da bodo ukrepi še nekaj časa prepovedali večje nastope, pa bi lahko manjše zasedbe prišle na svoj račun. Mislita, da bodo manjši bandi znali to izkoristiti?

2B: Misliva, da po tolikšnem času izolacije, bandi komaj čakajo/mo, da se vrnemo na odre, tudi če samo za 50 ljudi. Upamo pa na čimprejšnje ukrepe, ki bi uredili tudi večje število obiskovalcev in normalno delo za organizatorje in glasbenike, ter vse ostale, ki so del glasbenega posla.