Siddharta držala obljubo in razdevičila nov stadion

Tomi Meglič
Tomi Meglič

Takrat se je pisalo leto 2003, ko je skupina Siddhata, kot prva in edina uspela napolniti stadion za Bežigradom.

Koncerta se je takrat udeležilo 30.000 obiskovalcev, in če spomin malce prevrtite nazaj, se lahko spomnite, ko je Tomi čisto na koncu koncerta dejal sledeče: ‘Hvala lepa, lahko noč! Naslednjič na novem štadionu!’

Leta so tekla in prestolnica je dobila nov stadion v Stožicah, ki je nekoliko večji, predvsem pa tehnološko precej bolj napreden od znamenitega Plečnikovega stadiona. Kar so fantje daljnega leta 2003 obljubili 30.000 glavi množici, so v soboto, 18. junija 2011 izpolnili in sploh, kot prva skupina razdevičili stadion Stožice (gledano iz glasbenega stališča seveda).

Siddharta, prva skupina, ki je nastopila na stadionu Stožice

Čeprav stadion ni bil nabito poln, se ob ta podatek sploh ne bomo spotikali, to ni bilo bistvo večera!

Za skupino Siddharta je bilo primarnega pomena, da posnamejo nov album ‘v živo’ ter celoten koncert zapečatijo še z DVD posnetkom, ne glede na število obiskovalcev, in tu fantom lahko resnično damo kapo dol, saj so ‘žgali’ tisti pravi, pristni in glasni rock več kot tri ure in pol.

Udarno in na vso moč so stadion Stožice najprej za ogrevanje razdevičili s pesmijo ‘Napoj’. Publika ni rabila dosti časa, da se je prepustila vodenju skupine. Že drugo pesem ‘General’ pa so posneli za nov, koncertni album.

Nato je sledila pesem ‘Dviga Slovenija zastave’, ki jo je Tomi posvetil novemu stadionu ter našim junakom, ki nas razvajajo s športnimi dosežki. Na odru so se Siddharti pridružili še plesalci, energija in vročina pa se je samo še stopnjevala …

‘Klinik’, ‘Pot v X’, ‘Domine’ in ‘Japan’ so bile pesmi, ki so bile znani veliki večini obiskovalcev, ki so iz minute v minuto začeli bolj uživati in v en glas prepevati skupaj s fanti na odru.

Siddharta je razdevičila stadion Stožice.

Naj izpostavim še plesno točko pri pesmi ‘Domina’, ki je bila naravnost genialna in je dala pesmi še dodatno pristnost.

Sledila je pesem ‘Hollywood’, ki so jo fantje znova snemali za nov album, res da publika ni glasno pela, a ne ker ne bi želeli, ampak ker vsi še ne znajo besedil.

Sledila je prečudovita balada ‘Baroko’, nato pa še ‘Homo Carnula’. Fantje so ves čas vedeli, da vrhunca večera še niso doživeli …

‘Na soncu’ prebudila še najbolj mirne

Komad ‘Na Soncu’ pa je ‘zbudl’ prav vse obiskovalce enkratnega in neponovljivega koncerta skupine Siddharta.

Sledilo je ‘presenečenje’, čeprav se je že nekaj časa pred koncertom vedelo, da bo gostja večera med drugim tudi primadona, z neverjetnim glasovnimi sposobnostmi – ena in edina Josipa Lisac.

Publiko je presenetila saj je res vrhunsko odpela pesem Neon. Iskreno povedano, ker je pesem že sama po sebi rahlo mistična in ovita v tančico skrivnosti, je vokal izredno podkovane Josipe Lisac naredil pesem neverjetno čarobno. Ekstravagantna in ekscentrična kot je, je vsekakor v trenutku dobila publiko na svojo stran in ne boste verjeli, a karizmatični dami se je dalo z obraza razbrati, da na odru uživa!

Noraterra je prav tako skladba, ki bo na prihajajočem koncertnem albumu in jo je Tomi posvetil vsem obiskovalcem stadiona Stožice.

Še pomnite pesmi ‘T.H.O.R.’, za katero je bil na bežigrajskem stadionu leta 2003 posnet tudi video? Fantje so pesem naredili še bolj vrhunsko in še bolj nabito z energijo!

 

Poskrbeli so tudi za koreografijo.

Skladba ‘Narava’ je bila ena izmed bolj čustvenih tega večera. Poleg prekrasnega besedila in mirnega ritma sta plesalca naredila pesem spet popolno. V malce mirnejših ritmih so nato nadaljevali s pesmijo Napalm 3.

Glede na to, da je bil še dolg večer pred nami ter, da so fantje morali posneti še kar nekaj novih skladb za album sta povsem logično sledili pesmi Bel labod ter Spet otrok. Spet otrok se je izkazala za še eno najbolj čustveno pesem večera.
In sledila je še njihova najbolj uspešna balada, kar jim je kdaj uspela – Samo edini. Tu pa je Tomi prevzel vlogo dirigenta in pod njegovo navidezno taktirko je publika glasno prepevala v en glas … To so tisti trenutki, ki jih nikoli ne pozabiš.

Pesem Sam, ki bo prav tako na prihajajočem albumu je spet zaradi izredno podkovanih plesalcev dobila tisti pravi pomen … V odpevu Tomi lepo zapoje: Ko me lovijo neveste … Sam … In na odru so se pojavile kar štiri neveste …

Stadion vse bolj pokal po šivih

Iz mirnih ritmov, so fantje dvignili tempo z eno izmed njihovih najbolj uspešnih pesmi Ring. Stadion je znova pokal po šivih, slišalo se je glasno prepevanje, seveda pa nihče ob vsem tem ni moral stati na miru!

Postavi se na mojo stran bo prav tako na prihajajočem izdelku, ki so ga snemali tekom večera in pesem je doletela na prijeten odziv publike. Ob vsem tem je Tomi še povedal, da je danes prvič na koncertu tudi njegov sin (ki je sicer verjetno že spal), a publika je bila nad tem dejstvom neizmerno zadovoljna, zato je sledil bučen aplavz.

Tudi pesem Indian Boy marsikateremu obiskovalcu ni bila znana, a nič ne de, na odru zveni fantastično.

Brata Meglič.

Pesem Malishka je bila prva, ki so jo objavili na svojo spletno stran, zato je bila znana. In ker so oboževalci bili rahlo kritični do nje, češ v smislu, da je Siddharta s tovrtstnim zvokom neprepoznavna (pesem zveni rahlo surfersko in swingersko) so jo fantje zato rahlo predelali in izvedli v precej bolj divji in rock izvedbi (čeprav roko na srce, prvotna pesem je zvenela zelo odlično, celo bolje, kot predelana verzija).

Platina, še ena klasika Siddharte, ki je navdušila prav vse, tako stare, kot mlade, tako dekleta, kot tudi fante …

Nato pa je sledila legendarna pesem, ki jo v originalu izvaja sicer Vlado Kreslin, Od višine se zvrti. Tudi tu je Tomi prepustil petje publiki in sam rajši prevzel vlogo dirigenta.

Pred prvim bisom pa so fantje posneli še eno pesem, ki jo bodo po vsej verjetnosti naslovili kar z Bonsai.

Sledil je prvi bis

Po prvem bisu so poleg Siddharte na oder stopili še kultni in legendarni Laibach (kljub temu, da sta skupini med seboj že sodeloval, smo jih tokrat prvič lahko videli skupaj na istem odru) in skupaj na res vrhunskem nivoju odžgali nepozabno B Mashino.

A temo so samo stopnjevali, sledila je namreč pesem Rave.

Nato pa so se fantje vrnili nekoliko nazaj v čas … K svojem prvencu in odigrali še eno izmed najlepših in najboljših pesmi – Le Mavrica, pri kateri je najbolj do izraza s svojim solo vložkom prišel Jani Hace in s tem dokazal, zakaj je eden izmed najboljših slovenskih basistov.

Vsi nastopajoči poleg Siddharte.

Sledilo je še snemanje zadnje skladbe za nov album – pesem Arena. Juhej, za fanti je bilo najpomembnejše delo že opravljeno, a kot pravi profesionalci so nadaljevali, kot da morajo album še v celoti posnet.

Sledila je še balada Male Roke, nato pa so fantje zapustili oder …

Po več minutnem ploskanju in žvižganju se je na oder najprej vrnil samo Tomaž ter povedal, da bo sledeči komad po izboru publike …

Sledila je seveda pesem Orion Lady, a tokrat v nekoliko zanimivejši izvedbi, kot smo jo bili vajeni. Poleg Tomija je stopil še njegov brat Boštjan, ki je sicer v skupini bobnar, a se je tokat v duetu z bratom izkazal tudi kot vokalist.

Predvsem pa je bil dogodek sam zelo čustven, sploh Boštjan je pokazal kar precej navdušenja in emocij.

Koncert se je bližal koncu

Čisto za konec pa so Siddhata dobesedno odžgali še Vojno idej. Definitivno so v to pesem vložili največ truda in energije, kar je na odru vse skupaj delovalo naravnost osupljivo.

Čeprav so skupaj žgali kot celota, je v resnici vsak od njih odjadral v svoj svet … Tako zelo so odplavali, da jim skoraj ni bilo moč slediti, a tisti končni produkt, ki je prihajal izpod njihovih prstov je bil resnično neverjeten. Ob vseh teh emocijah je Tomi na odru pred vsemi razbil eno izmed svojih kitar …

Zaključili so celo z ognjemetom.

Tri ure in pol pristnega rock ‘n rolla, fantje na odru brez ene samcate napake … Kaj naj po vsem tem rečem? Ja, lahko vam je žal, da ste ostali doma, mi smo se imeli fenomenalno, vi … Vi pa nas boste poslušali na prihajajočem albumu ‘Vi’ ter gledali po DVD-ju kako smo se zabavali!

Fantje, se vidimo na vašem naslednjem (pre)drznem projektu pa naj si bo to znova stadion ali koncert v vesolju!