20 let umazanega skaja v Trbovljah

Skupina Red Five Point Star (FOTO: Vid Šteh)

20 let. Trije studijski album in en živi. Številne turneje po Sloveniji in tujem, med drugim tudi enomesečna turneja po Južnoafriški republiki. S takšnimi dosežki se lahko pohvali zasavska skupina Red Five Point Star, ki je letos dopolnila drugo desetletje svojega delovanja. Sprva zamišljena kot punk rock trio, kjer se je bratrancema Urošu na kitari in Jerneju Grahku za bobni pridružil basist Tadej Roglič, se je zasedba tekom let razširila na sedem članov ter hkrati v ostro kitarsko glasbo začela vnašati elemente skaja, reggaeja in surf rocka. In ker 20 let delovanja ni mačji kašelj, se je skupina dogodku poklonila s prav posebnim koncertom, odgiranim na domačem odru Doma Svobode Trbovlje oz. tam, kjer se je vse začelo.

FOTO: Vid Šteh

Za ogrevanje poskrbeli Super Action Heroes

Koncert je odprla ljubljanska skupina Super Action Heroes, katero sestavljajo … da, uganili ste; super heroji. Na odru so se tako predstavili ikonični Superman, Batman, Robin, Spider Man in Flash, vendar tokrat brez zanje značilnih nadnaravnih moči, ampak oboroženi z nečim bistveno nevarnejšim; s kitaro, basom, bobni, trobento in pozavno. Skupina je v slabi šolski uri predstavila šopek poskočnih in lahkotnih pesmi, ki so sledile sicer preverjeni formuli prepletanja punka in skaja, manjkale pa niso tudi izvirne priredbe zimzelenčkov kot sta ‘What is love’ in ‘Touch Me’ Samanthe Fox. In četudi skupina po zvočni plati ne odkriva tople vode, je zavoljo energičnega in teatralnega nastopa (s tem ne mislim ničesar slabega, da ne bo pomote).

 

Za vrhunec večera pa Red Five Point Star

Po krajšem premoru je nekaj pred enajsto napočil čas za Red Five Point Star, ki tudi po 20. letih neprekinjenega igranja in osvajanja svetovnih koncertnih odrov niso izgubili na energičnosti in pristnosti. Njihov nastop je minil v preigravanju novejših skladb kot tudi uspešnic, ki so pri občinstvu kakopak najbolj vžgale. Skupini se pozna, da ji je oder postal drugi dom, saj se na njem počuti izredno spročeno, ravno zaradi tega pa njen ‘umazani ska’ zveni tako prepričljivo, močno ter nepretenciozno. Ob svečani priložnosti je skupina na oder povabila tudi nekatere lokalne glasbenike; poleg Vlada Poredoša, frontmana legendarnih Orlekov se je občinstvu med drugim predstavila tudi Maruša Zmrzlak, sicer letošnja zmagovalka pevskega natečaja Slovenska Nota, ki jo moja malenkost uvršča med najboljše vokalistke na območju Zasavja.

Red Five Point Star so na noge spravili celotno dvorano. (FOTO: Vid Šteh)
Red Five Point Star so na noge spravili celotno dvorano. (FOTO: Vid Šteh)

Publika je norela, šaljivi medklici kitarista in vokalista Uroša Grahka so prijetno popestrili premore med posameznimi komadi in lahko bi rekli, da je skupina več kot zadovoljivo obeležila svoj jubilej. Se vidimo čez deset let!