2. teden 22. celomesečnega mednarodnega festivala OrtoFest

Vsako leto je aprila v Orto baru pestro.
Vsako leto je aprila v Orto baru pestro.

Od 31. marca do 30. aprila 2022 v Orto baru v Ljubljani poteka že 22. mednarodni, največji klubski festival v Sloveniji, Orto Fest, ki je unikum v našem prostoru. V svoji zgodovini je gostil že skoraj 900 glasbenih skupin in izvajalcev. Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 20 domačih in 7 tujih glasbenih skupin in izvajalcev in bo žanrsko tudi tokrat izjemno barvit. Za festivalom je že prvi teden polnih koncertov. Otvoritveni koncert 31. 3. je pripadel sloviti domači zasedbi Siddharta, že naslednji dan so nastopili Elvis Jackson, 2. 4. pa je oder Orto Festa zasedla skupina Dan D.

 

Drugi teden festivala se nadaljuje v sredo, 6. aprila

Drugi teden festivala se nadaljuje v sredo, 6. 4. z domačima skupinama Alo!Stari in Manifest. Manifest so koroški glasbeniki, ki z mešanico punka in hard rocka tvorijo mladostno uporniško skupino, ki še ni podlegla kastraciji sodobne ‘šopingcentr’ industrije. Alo!Stari pa so novinci leta 2019 (po izboru RTV MMC), ki so letošnjo pomlad osvežili sceno s komadom ‘Nea vem kam‘, kateri na youtube-u že krepko presega 100.000 ogledov, so pravzaprav stari mački na glasbeni sceni. Še pred poletjem je padel drugi single z naslovom ‘Star‘ in tako kot ‘Nea vem kam’ bil izjemno dobro sprejet.

V četrtek., 7. 4. bo na oder festivala stopil še en slovenski dvojec, Kokosy in Plateau. Kokosy so 4-dimenzionalno bitje pretežno glazbene nature, ki slovenski glasbosferi ponuja svež vetrič nedefiniranosti. Žanrsko se Kokosy ne opredeljujejo pretirano, lahko bi dejali, da predstavljajo nov val indie-pop-jazz-funk-punk-softboirocka. Skupina Plateau se je leta 2021 udeležila tekmovanja Špil Liga, ki ga organizira Kino Šiška. V prvem delu tekmovanja so osvojili prvo mesto po izboru žirije in po mnenju gledalcev ter dobili nagrado za najboljše besedilo avtorske pesmi Neimenovana. V polfinalu je bil rezultat identičen, kar pomeni, da so se uvrstili v finale in zasedli odlično drugo mesto.

V petek, 8. 4., bo oder rezerviran za legendarno srbsko rock skupino Partibrejkers. Marca 1988 so izdali drugi album, na katerem je bilo nekaj njihovih že legendarnih pesmi, kot so ‘Put’, ‘Ja se ne vračam’, ‘Prsten’, ‘Mesečeva kći’, ‘Pet ispod nule’, ‘Nema cure’. Tretja plošča je izšla 1989 s pesmimi ‘Kreni prema meni’, ‘Zemljotres’, ‘Hipnotisana gomila’ in ‘Ono što pokušavam’. Istega leta so izdali ploščo z naslovom ‘Zabava još traje’. Leta 1994 so posneli album ‘Kiselo i slatko’, na katerem so pesmi ‘Molitva’, ‘Ljudi nisu isti’, ‘Hoču da znam’ in druge. Sledile so plošče ‘Ledeno doba’, ‘San i java’, leta 2002 pa je izšel album ‘Gramzivost i pohlepa’

Na sobotnem koncertu 9. 4. boste lahko videli zelo priljubljeno slovensko zasedbo Koala Voice, slovenski četverec, ki se je z neobremenjenostjo, razbijaško indie punk prezenco polno nalezljivih melodij in zasoljenih kitarskih riffov zelo hitro prirastel k srcu množicam, tako po Sloveniji kot tudi drugje po Evropi, predvsem po zaslugi prvenca ‘Kangaroo’s a neighbour‘ (2015) in drugega albuma ‘Wolkenfabrik‘ (2017)..