1NA1: Gušti in Tomi M. sta najboljši par

1NA1: Gušti & Tomi M.
1NA1: Gušti & Tomi M.

Mlada, razigrano mlada sta znova moči združila na koncertu 1NA1 v SiTi Teatru pod zvezdami, v seveda prijetni romantični atmosferi. Dva najboljša tekstopisca slovenske pop in rock scene. V devetdesetih sta poskrbela, da smo vsi vedeli, kdo je Big Foot Mama in kdo je Siddharta. Z besedili in drznim zvokom sta takrat premikala meje in pisala zgodovino slovenskega rocka.

Dve legendi na odru ter uro in pol odlične glasbe

Čeprav sta bila v tistem obdobju tekmeca, sta tokrat na odru bila velika prijatelja, ki sta v življenju skupaj doživela marsikaj, kar sta nam med koncertom pripovedovala tudi preko različnih anekdot, ki so med občinstvo povzročile predvsem salve smeha. Izvedeli smo lahko tudi, kakšen je bil njun prvi stik. Presenečena sem bila, kako zabavna znata biti rock velikana na majhnem odru v intimnem vzdušju. To je tisto, kar loči stadionske koncerte od ‘malih odrov’. Izvajalce doživimo precej bolj intenzivno, komunikacija je izjemna, razkrila pa sta nam marsikakšno podrobnost iz zasebnega življenja.

Na odru sta le Gušti in Tomi s svojima akustičnima kitarama, a zvok, ki jima ga uspe ustvariti, je pravi balzam za ušesa. Pravzaprav bi bilo karkoli dodatnega na odru odveč. Tomi je tako izbral komade, ki jih je Gušti spisal bodisi za Big Foot Mamo, bodisi za solo projekte, Gušti pa je izbral pesmi, ki jih je spisal Tomi. Večinoma je vsak prepeval svoje skladbe, s kitarami pa sta vedno združila moči. No, ker je roko na srce Tomi nekoliko bolj podkovan pevec, je nekaj Guštijevih skladb prevzel na svoja pleča in se teko za trenutek spremenil v legendarnega Skočirja in celo v Polono Kasal.

Ker njun sklop 1NA1 traja že tri leta, sta seznam skladb za tokratni koncert rahlo spremenila, ‘B Mashino‘ sta celo izvajala prvič v živo. Se je fantoma na odru pripetila kakšna napaka? Absolutno, a tudi to je del koncertov v živo, pri akustičnih izvedbah se je treba zavedati, da res vsaka minimalna napaka pride hitro do izraza. Kdor ne igra, ne greši. Vseeno sta nama fanta postregla s hiti, kot so ‘Led s severa‘, ‘Samo edini‘, ‘Nisem več s tabo‘, ‘Ledena‘, ‘Vedno zame‘, ‘Nova romantika‘, ‘Pot v X‘ ter še številnimi drugimi uspešnicami. Posebno ganljiv trenutek je bil, ko je Tomi odkrito spregovoril o svoji babici in zakaj ima prav skladba ‘Samo edini’ posebno mesto v njegovem srcu. A ne bom vam izdala vsega, v nasprotnem primeru vam namreč koncert (ko/če) ga boste obiskali, ne bo zanimiv. Lahko pa povem, da sta si pred začetkom projekta 1NA1 in pred prvim koncertom nekoliko pomagala s portalom trzalica.com, na katerem sta brskala za akordi skladbe ‘Platina’. Ja, včasih pozabiš, kaj in kako si kaj napisal, se zgodi tudi najboljšim.

Na odru pa velemojstra rock lirike izgledata mlada, razigrano mlada. Proti koncu koncerta jima je uspelo publiko spraviti na noge, kljub temu, da je koncert sicer sedeč, a energiji ki sta jo širila, se enostavno ni dalo upreti. Tako smo preživeli res lep večer pod toplim in zvezdnatim nebom v družbi dveh legendarnih rockerjev, ki sta se izkazala za neverjetno prijazna, zgovorna in gostoljubna. Hvala obema in še na mnogo takšnih romantičnih večerov.

P.S. Ali Tomi pod jeansom res nima spodnjih hlač pa boste morali preveriti sami. ?