11°, novi EP avstrijsko-koroških rokerjev Bališ

11° je naslov nove zgoščenke koroške glasbene skupine Bališ. 11 stopinj, neprijetna temperatura, v zimskem času pretopla, poleti premrzla.

Zamisel za naslovno pesem  se je rodila leta nazaj, ko je hladilnik v zakulisju kazal točno enajst stopinj. »To naj bo naslov pesmi«, so si rekli člani skupine, se spominja dr. prof. Dani Bališ, eden od treh kitaristov skupine. Kot običajno se je okoli besedila, ki ga je napisal Marko, v skupnem procesu izoblikovala glasba. V sami pesmi temperatura ni omenjena, opisuje pa duševno stanje v nekem prehodnem času. Refren pravi: »Šteješ ti in štejem jaz, avantura za dva«.

Nehote so se pesmi nove zgoščenke od zadnjega singla »ljubo doma, kdor ga ima« zgostile v koncept, ki pripoveduje o ljubezni, o dveh, ki se ljubita. »Revolucija« je pesem o vrsti ljudi, ki z besedami veliko obljubljajo: ne poslušaj jih, ker sta revolucija in sprememba zasidrani v vsakem posamezniku.

»Ljubo doma, kdor ga ima«, opisuje ponovni prihod zoprnih razprav pri omizjih na temo domovina.

»So einfach«, pesem v nemškem jeziku, je predelava bojev v času vojne, kjer še danes ruševine in sledovi orožja pričajo o hudih časih. Dandanes se kristjani in muslimani še vedno izključujejo. Lahko bi rekli – Romeo in Julija, leta po vojni, kajti »So einfach« je ljubezenska pesem, ki poraja nadaljnja vprašanja.

Kdor posluša površinsko, sliši pesmi o ljubezni, toda v sedmih pesmih plošče je skrito še veliko več. Nove  pesmi pripovedujejo zgodbo o ljubezni, ki na začetku vseh svetov pozdravi sonce iz oči v oči! Pravijo, da je ljubezen bolezen, ki odpira oči za najlepše stvari in za lepoto sveta. Prav tako pa zavaja in slepi, človek pa ji je  pripravljen slediti brez zdrave presoje.

Za konec pa je tudi za zagrizene oboževalce skupine še razveseljiva novica: kitarist Davorin se je, po službeno pogojenem premoru, zopet vrnil v skupino kot šesti redni član.