Zucchero že čez teden dni v Stožicah

Adelmo Fornaciari - Zucchero.
Adelmo Fornaciari - Zucchero.

Samo še dober teden nas loči, ko nas bo ponovno obiskal italijanski blues zvezdnik Adelmo Fornaciari, ki je vsem najbolje poznan pod imenom ZUCCHERO. Nadimek, ki mu je že v osnovni šoli dodelila učiteljica, se je zagotovo usedel v spomin vseh ljubiteljev dobre glasbe, sicer pa bo glasbenik, ki je v aprilu in maju letos v italijanski Veroni nastopil pred 150.000 ljudmi, nedavno pa ob boku Erica Claptona navdušil 22.000 obiskovalcev v Berlinu, kmalu obeležil že pol stoletja glasbenega udejstvovanja.

Vse kaj drugega kot ‘klasični italijanski žrebec’, kot se je pred leti izrazil sam, nedvomno pa vrhunski glasbeni ustvarjalec, ki ga cenijo praktično po vsem svetu, se ponaša z izjemnim občutkom, veličastno odrsko prezenco in potrebimi izkušnjami, da zna navdušiti s svojo strastno in s čustvi nabito glasbo.

Zucchero je novembra lani izdali prvi album priredb v svoji karieri, ki ga je poimenoval ‘Discover‘, na njem pa so sodelovali tudi Bono iz U2, Elisa and Mahmood, posebej pa je treba poudariti tudi prvi virtualni duet s Fabriziom de Andrejem. Potem, ko je 8. oktobra 2016 pozitivno navdušil občinstvo v polnih ljubljanskih Stožicah, se 15. junija 2022 vrača v okviru turneje WORLD WILD TOUR, ko nas čaka nova glasbena poslastica.

SLADKE PODROBNOSTI O ZUCCHERU

Leta 1955 rojeni Adelmo Fornaciari je poleg Erosa Ramazzottija in Jovanottija eden redkih italijanskih glasbenikov, ki je širše mednarodno prepoznaven. Preboj mu je uspel leta 1991 s pesmijo ‘Senza una donna (Without s Woman)‘, ki jo je posnel skupaj s Paulom Youngom. V karieri je izdal trinajst studijskih albumov, prodal preko 60 milijonov plošč in sodeloval z glasbenimi veličinami kot so Sting, Luciano Pavarotti, B.B. King, Tom Jones, Andrea Bocelli, Elton John, Eric Clapton, Bono in Joe Cocker.

V njegovi glasbi se kaže ljubezen do bluesa, a z značilnim italijanskim pridihom. Je prejemnik številnih nagrad, nominiran pa je bil tudi za prestižnega grammyja. Na koncertih tako ne morete zgrešiti pesmi so ‘Baila (Sexy Thing)’, ‘Diamante’, ‘Diavolo in Me’, ‘Senza una donna’, ‘Il Volo’, ‘Occhi’, ‘Cosi Celeste’, ‘Rispetto’ in drugih.

Po izletu v kubanske ritme z albumom ‘La Sesion Cubana‘ (2012) si je Zucchero po ameriški turneji tekom leta 2014 vzel čas za premor, oktobra 2016 pa navdušil Stožice, ko je predstavljal zadnji album ‘The Black Cat‘, zagotovo pa se kdo spominja tudi prejšnjega albuma ‘Chocabeck‘, ko je leta 2011 ob fantastičnem vzdušju krepko na noge dvignil ljubljanske Križanke.

35 let kariere je obeležil s kompilacijskim albumom ‘Wanted (The Best Collection, 2017)‘, kar je obeležil z vrsto koncertov po Evropi, posebej markantna sta bila na Markovem trgu v Benetkah in v londonskem Hyde Parku. Zucchero je prejemnik nagrade ‘premio tenco’, ene najpomembnejših italijanskih glasbenih nagrad.

Leta 2019 je izdal album ‘D.O.C.‘, ki je v naslednjih letih doživela še ‘deluxe’ in akustično različico. Tudi med pandemijo ni počival, saj je saj je novembra 2021 izdal album ‘Discover’, ki je njegova prva plošča priredb, z Bonom (U2) pa sta skupaj zapela pesem ‘Canta la Vita‘. Gre za album ikoničnih pesmi iz italijanske in mednarodne glasbene zapuščine, v neponovljivem slogu, saj je črpal iz italijanske melodične tradicije in najglobljih afroameriških korenin.

Privoščite si nov zalogaj glasbene magije Zucchera, ki bo 15. junija 2022 vnovič zavzel ljubljanske Stožice!

Vstopnice lahko kupite TUKAJ.