Zucchero navdušil s svojim še vedno močnim glasom

Zucchero, 15.6.2022 Arena Stožice (Foto: Aleš Žnidaršič)

Malokrat se zgodi, da Slovenijo obišče mednarodni zvezdnik. Zucchero je eden izmed tistih, ki je dosegel svetovni nivo slave, pa čeprav morda pri nas ni tako dobro poznan kot denimo njegov italijanski kolega Eros Ramazzotti. To bi pojasnilo malo slabši obisk na nedavnem koncertu v Areni Stožice, kar pa nikakor ne odraža kvalitete njegovega nastopa.

Pri častitljivih 66 letih starosti še vedno premore izjemno močan glas, s katerim nas je obdaroval več kot dve uri. Koncertna setlista je ponudila praktično vse, kar bi si lahko želeli in prav osvežujoče je bilo poslušati koncert, ne pa le gledati efekte, ki praviloma maskirajo raven glasbenega nastopa.


Več o izvajalcu

Preboj mu je uspel leta 1991 s pesmijo ‘Senza una donna (Without s Woman)‘, ki jo je posnel skupaj s Paulom Youngom. V karieri je izdal trinajst studijskih albumov, prodal preko 60 milijonov plošč in sodeloval z glasbenimi veličinami kot so Sting, Luciano Pavarotti, B.B. King, Tom Jones, Andrea Bocelli, Elton John, Eric Clapton, Bono in Joe Cocker.

Po izletu v kubanske ritme z albumom ‘La Sesion Cubana‘ (2012) si je Zucchero po ameriški turneji tekom leta 2014 vzel čas za premor, oktobra 2016 pa navdušil Stožice, ko je predstavljal zadnji album ‘The Black Cat‘, zagotovo pa se kdo spominja tudi prejšnjega albuma ‘Chocabeck‘, ko je leta 2011 ob fantastičnem vzdušju krepko na noge dvignil ljubljanske Križanke.

35 let kariere je obeležil s kompilacijskim albumom ‘Wanted (The Best Collection, 2017)‘, kar je obeležil z vrsto koncertov po Evropi, posebej markantna sta bila na Markovem trgu v Benetkah in v londonskem Hyde Parku. Zucchero je prejemnik nagrade ‘premio tenco’, ene najpomembnejših italijanskih glasbenih nagrad.

Na starejša leta ostaja aktiven

Leta 2019 je izdal album ‘D.O.C.‘, ki je v naslednjih letih doživela še ‘deluxe’ in akustično različico. Tudi med pandemijo ni počival, saj je saj je novembra 2021 izdal album ‘Discover’, ki je njegova prva plošča priredb, z Bonom (U2) pa sta skupaj zapela pesem ‘Canta la Vita‘. Gre za album ikoničnih pesmi iz italijanske in mednarodne glasbene zapuščine, v neponovljivem slogu, saj je črpal iz italijanske melodične tradicije in najglobljih afroameriških korenin.

Zucchero je novembra lani izdali prvi album priredb v svoji karieri, ki ga je poimenoval ‘Discover‘, na njem pa so sodelovali tudi Bono iz U2, Elisa and Mahmood, posebej pa je treba poudariti tudi prvi virtualni duet s Fabriziom de Andrejem. 


Zucchero, 15.6.2022 Arena Stožice (Foto: Aleš Žnidaršič)

Italijanski zvezdnik, ki se je pri nas mudil že dan pred koncertom, drugače nosi ime Adelmo Fornaciari, a je svetu bolje poznan preprosto kot ZUCCHERO. Nadimek, ki mu je že v osnovni šoli dodelila učiteljica, se je zagotovo usedel v spomin vseh ljubiteljev dobre glasbe, sicer pa bo glasbenik, ki je v aprilu in maju letos v italijanski Veroni nastopil pred 150.000 ljudmi, nedavno pa ob boku Erica Claptona navdušil v Berlinu, kmalu obeležil že pol stoletja glasbenega udejstvovanja.

Kaj reči torej o koncertu? Manj mednarodno zastopan glasbeni dogodek, kot so morda vajeni njegovi najbolj zvesti poslušalci, ki so ga lahko že štirinajstkrat poslušali v razprodani areni v Veroni, pa zato nič manj zanimiv. Še vedno so prednjačili zanj značilni latino ritmi v kombinaciji z italijanskim rockom. Ravno z udarnejšimi ritmi je požel še največji aplavz, za primerjavo s tistimi nežnejšimi skladbami, ki so sicer čudovite, a je bilo moč čutiti, da so na trenutke držale koncert nazaj. Občinstvo pa se je ves čas koncerta rinilo naprej – sploh v parterju (kjer so bila drugače prav tako sedišča), kar kaže na to, kako zelo priljubljen je omenjeni možakar. Ne zgolj zaradi glasbenih uspešnic, temveč njegove osebnosti in dobrodušnega karakterja, ki ga je kazal tudi na koncertu, pa čeprav je bil res redkobeseden. Milo rečeno. Občinstvo je pozdravil šele po uri in pol koncerta.

Obdan z odličnimi “soigralci” v bendu je Zucchero poskrbel za še en fantastičen koncert. Takšnih si v prestolnici želimo več. To je bil namreč tisti pravi Zucchero z izjemnim občutkom in odrsko prezenco, zaradi katere še vedno zna navdušiti s svojo strastno in s čustvi nabito glasbo.

Foto: Aleš Žnidaršič