ZMELKOOW: ‘Razgaljene striptizete, stroboskop in dimne mašine’

Skupina Zmelkoow
Skupina Zmelkoow

Po dveh razprodanih koncertih v Kopru in Mariboru, da sploh ne omenjamo velikega uspeha v ljubljanski Cvetličarni oktobra lani, se Zmelkoow podajajo naprej na turnejo ‘Bolje biti v rožicah kot v službi sil zla!’, v okviru katere jih boste lahko v živo konzumirali že 23. februarja v kranjskem KluBaru.

Če pohitite z nakupom, ne boste prikrajšani za vse njihove uspešnice v živo, kot so ‘Čau sonček’, ‘Bit (Smisel življenja …)’, ‘Poredni gosti’, ‘YO!’, ‘Ko pogledam to nebo’, ‘Sentiš – navadni’, ‘Klub ljudi z resnimi težavami (Problemi so, problemi bojo …)’, ‘Zlata ribica’, ‘Gravitacija (Več kot spijemo …)’ in številne druge.

Koncerti v okviru prvega dela turneje skupineki že dobrega četrt stoletja kontinuirano in vztrajno trese slovensko glasbeno sceno in je v tem času izdala 9 CD-jev, nekaj vinilov in kaset pa tudi par izdaj na precej bizarnih nosilcih zvoka, vam prinašajo vse najboljše, kot tudi tiste manj, pesmi skupine. Čeprav jih organizatorji pogosto umeščajo med zabavljaške skupine, so tako oni kot njihovi teksti pogosto zelo angažirani, provokativni in izpovedni. Zmelkoow ves čas mojstrsko krmarijo med (samo)ironično kritiko sodobnega sveta, eksistencialnimi vprašanji, glorifikacijo bizarnosti in norim veseljaštvom. Vse to počnejo na zelo svojstven, inteligenten, neponovljiv, iskren način.

Zmelkoow se odpravljajo na turnejo! (FOTO: Zmelkoow)
Zmelkoow se odpravljajo na turnejo! (FOTO: Zmelkoow)

ROCKER.SI: Po več kot petdesetih letih ponovno odkrivate “flower-power” slogan in pravite, da je bolje v rožicah kot v službi sil zla. Ste sami rešeni teh sil zla? Bosta kdaj prevladala mir in sožitje nad jezo in egoizmom?

ZMELKOOW: Sile zla so in bodo vedno prisotne. Težava je, da so vse močnejše in divje – smo kot pregreta lokomotiva, ki drvi v prepad (do katerega jo loči še 150 m). Obstaja resna nevarnost, da bo zlo premagalo dobro, kar za nas v praksi pomeni, da bomo najbrž v doglednem času raztreščili Zemljo. Vsi smo že z vsakodnevnimi aktivnostmi vsaj občasno vpeti v poganjanje te lokomotive in pomembno je, da se tega zavedamo, in če že temu ne moremo ubežati, vsaj minimiziramo delanje škode s tem, da jo delamo v rožicah in nekvalitetno.

ROCKER.SI: Bi sebe uvrstili med potencialne rešitelje sveta? S cvetjem v laseh in s svojimi skladbami?

ZMELKOOW: Seveda, to je naša ambicija. Jasno nam je, da je pristop butasto naiven in nima velikih možnosti za uspeh, ampak, ko vrag odnese razum, je včasih učinkoviteje iti v boj z nečim tako čudnim in brezupnim, kot so rožice v puškinih ceveh, da sovragu od šoka zakrknejo možgani, kot orožjem, ki ga pozna.

ROCKER.SI: Na koncertu ste imeli znak “LSD”. Ali podpirate uporabo psihadeličnih substanc?

ZMELKOOW: Znak LSD na našem koncertu je bil sicer mišljen kot promocija Ljubezni-Solidarnosti-Dobrote, ampak tudi v pomenu psihadelične substance ima svoje mesto v našem boju. Bolj kot so posamezniki zabredli na temno stran, več drog bi morali uživati – v duhu že prej omenjene logike: če že delaš škodo, jo delaj nekvalitetno! Samo vodstvo temnih sil pa bomo poskusili prepričati, da gre še korak dlje in se predozira; torej da ali fizično škripne ali pa vsaj vodi svoje delovanje s popolnoma skurjenimi možgani. Potem jih ni težko premagati.

ROCKER.SI: Na uradni strani imate rubriko ‘hvalisanje’, v njej pa ‘žuta štampa’ objave. Glasba ni dovolj velik “outlet” energije? Se kdaj zresnite?

ZMELKOOW: Znamo biti tudi resni, ampak z resnostjo ni za pretiravati. Resnost je potrebna, ko gre za pomembne stvari – na primer, ko se odločaš ali vreči prazno piksno med splošne odpadke ali embalažo, ko rešuješ sudoku ali moraš ob točni uri vzeti antibiotik; v rock in pop muziki pa je resnost pogosto patetična. Sploh, če je glavno sporočilo benda/izvajalca, kako mu krvavi srce zaradi neuslišane ljubezni – seveda v vsakem komadu zaradi druge ženske.

“Z resnostjo ni za pretiravati,” pravijo v skupini.

ROCKER.SI: Kaj je najbolj »odštekana« stvar, ki se vam je zgodila na koncertu v zadnjem letu?

ZMELKOOW: Prejšnji teden so recimo na oder priskakali delfini iz bližnjega lunaparka in hoteli od nas avtogram od Dražena Zečića – šalim se … Sicer sem s časovno orientacijo bolj švoh, tako da ne vem, če je to bilo v zadnjem letu, ampak mi prvo pade ne misel. Na bikerskem žuru nekje na Štajerskem so med špilom na oder priskakljale tri razgaljene striptizete in del benda (ne bom omenjal imen, gre pa pretežno za člane t. i. ritem sekcije) tako vrgle iz tira, da so kar spontano začeli igrati Kuža pazi. In punce so se v trenutku vrgle na vse štiri in začele lajati. Nisem si predstavljal, da imajo dekleta v tem poslu toliko smisla za humor.

ROCKER.SI: Delujete povsem brez pravil, pa naštejte kakšno pravilo, ki se ga vseeno držite.

ZMELKOOW: Damam prednost. Razen seveda, če že ne zmanjkuje hrane in pijače … Ajde, če sem malo resen – ne igramo na privat feštah, na političnih prireditvah in z bendi, ki nam izrazito niso všeč. Res pa je, da še nikoli nismo bili v situaciji, ko bi nam kdo za tak nastop ponudil ekscesno veliko denarja.

ROCKER.SI: Do katerega leta starosti boste nastopali?

ZMELKOOW: Do 27! Da se postavimo ob bok velikanom rokenrola, ki so nam pri tej starosti pomahali v slovo.

ROCKER.SI: Veste (brez da bi pogledali), koliko albumov ste izdali?

ZMELKOOW: Rekel bi devet; je pa zaradi ne-enoznačne definicije albuma za plus-minus 1-2 lufta.

ROCKER.SI: Kaj vas vrže iz tira?

ZMELKOOW: Razgaljene striptizete na odru, stroboskop v oči in pretirana uporaba dimnih mašin med nastopom, in ko evforični fen iz prve vrste trese stojalo za mikrofon, tako da te mikrofon udarja v zobe. Verjetno pa še kaj, sporočim naknadno, ko se spomnim.

ROCKER.SI: Kdo je najbolj nor v skupini?

ZMELKOOW: Vsi v bendu skrbno gojimo žlahtno norost v sebi. To je zelo učinkovito zdravilo proti dolgčasu, samoumevnosti, konformizmu in zakrnelosti. Sicer pa je prvak v norosti, če gledamo celotno ekipo, naš manager-šofer-tatica Primitivc. Vsaka vožnja z njim, ki vključuje tudi modrovanje o ustroju in bistvu sveta in vesolja, je kot avantura z vlakcem smrti in vsak prihod domov s špila v enem kosu je za nas novo rojstvo – najbrž smo zato kljub bremenu stoletij delovanja tako mladostni.