Zgodba za jutri: Tabu (dokumentarni film)

Skupina Tabu
Skupina Tabu (Foto: Management skupine)

Če ima glasbena skupina veliko oboževalcev, še ne pomeni, da bo veliko ljudi tudi v kinu. Ampak Tabuji so dali skozi že marsikaj; od dolgoletne kariere, ki jih je peljala čez težave z menjavo treh  pevk, do sprememb v glasbenem slogu in spopadanja z novejšo generacijo oboževalcev. Vedno so uspeli in postali še močnejši.

Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi glasbeni skupini, ki po letih truda, vztrajnosti in unikatne ustvarjalnosti končno uživa v aplavzih zveste publike in polnih dvoranah? To je bilo vprašanje, ki si ga je v dokumentarcu o legendarni slovenski glasbeni skupini Tabu zastavil režiser Rudi Uran.

V 20 letih ustvarjanja skupine so bile ob vzponih tudi preizkušnje, o katerih film odkrito spregovori. Skozi intervjuje s člani skupine in arhivske posnetke prikaže tako delovanje skupine skozi čas kot dinamiko znotraj ekipe. Edino, kar je pogrešljivo v filmu, je pomanjkanje posnetkov iz zakulisja in morda malce bolj tvegan pristop, da bi še bolje spoznali skupino, katere člani so izjemno duhoviti. Tisti, ki so ustvarjali z njimi, imajo svoje zgodbe, tako kot tudi Tabu pišejo zgodbo za jutri. Za naslednje generacije, ki se lahko od njih samo učijo. Še danes so močna sila v pop rock zvrsti, in morda šele ob preseku njihovega glasbenega opusa ugotovimo, kako veliko število dobrih skladb v bistvu majo. Takšne, na katere smo mogoče tudi že malo pozabili.

Vsaka pevka je prinesla nekaj novega, glavno pa je, da so obstali. Da so držali skupaj in poganjali naprej. Še največji pritisk je bil morda res na tretji pevki Evi Beus, ampak ta se je z nalogo spopadla več kot odlično. Njena energija na odru, pozitiven pogled na življenje, predvsem pa kvaliteta, ki jo v skupino prinaša kot pevka. Prerodila je skupino, pa čeprav so mogoče bolj popovski kot kdajkoli prej. Še vedno so odlični. Zato je sedaj tukaj celovečerni dokumentarni film o skupini, ki je leta 1998 zrasla iz druščine podobno mislečih in po odru hrepenečih mladostnikov. Tabu je postal in ostal način življenja vse do danes.

Še zadnji ogled dokumentarca in akustičen koncert skupine Tabu v Ljubljani, že v soboto v CSKFP.

FB dogodek: facebook.com/events/407355560085993/

Nakup vstopnic: https://bit.ly/2JPAFYm