Začenja se Festival Urbane kulture Slovenija

Danes se začenja festival Urbane kulture. (FOTO: Marko Delbello Ocepek)
Danes se začenja festival Urbane kulture. (FOTO: Marko Delbello Ocepek)

Tobačna mesto v Ljubljani bo v petek, 15. in soboto, 16. junija gostilo glavni dogodek v sklopu Festivala urbane kulture Slovenije – #FUKSi 2018.

 

Nastopili bodo številni glasbeniki

V koncertnem delu bodo nastopili eden najbolj prepoznavnih velikih britanskih bendov, Morcheeba, tehno pionir Umek, prvak baltske elektronske scene, Ten Walls, vedno razigrani Matter, eklektična Sladica, pa tudi Mike Vale, Urban Pfeifer in Žiga K iz ekipe Vala 202.

Letos bo nastopil tudi DJ Umek. (FOTO: Gašper Pintarič)
Letos bo nastopil tudi DJ Umek. (FOTO: Gašper Pintarič)

MORCHEEBA se vrača v Ljubljano na krilih devetega albuma Blaze Away v sklopu nove svetovne turneje, ki jo bo preko samostojnih koncertov in kot nosilce festivalov popeljala čez vse kontinente. Na YouTubu že lahko slišite novi singel ‘Never Undo’, seveda pa na nastopu ne bodo manjkali hiti, kot so ‘Rome Wasn’t Built in a Day’, ‘Enjoy the Ride’, ‘Wonders Never Cease’, ‘Everybody Loves a Loser’, ‘Trigger Hippie’ in drugi.

Še prej pa bo Ljubljano, prvič po štirih letih pod milim nebom, razplesal fotr UMEK. Uroš se je v zadnjem času vrnil k robatemu, temačnejšemu, trdemu, tehnu, ki so ga navdušeno pograbile založbe Intec (Carl Cox), Form (Popof) in Tronic (Christian Smith). Teren mu bosta pripravila najprodornejši regionalni hišnik, MIKE VALE, in prekaljeni ogrevalec mojstrov, kot so Luciano, Oliver Dollar, Sonny Fodera in TheMagician, URBAN PFEIFER. Za piko na i bo v sklopu plesnega petka prvič pri nas nastopil prvak baltske elektronske scene in znanec z vrhov lestvic, TEN WALLS.

Drugi večer bo žanrsko še bolj razgiban in pisan na kožo koncertni publiki. Osrednjim gostom festivala #FUKSi 2018 bo oder v Tobačno ogreli enkatni trojček MATTER, zaključni nastop je rezerviran za SLADICO, vse skupaj pa bo v celoto povezal ŽIGA K., didžej, ki sceno kultivira tudi kot glasbeni urednik Vala 202, v preteklosti pa se je kot sonični selektor razdajal tudi na MTV in s kolegi postavil Radio Terminal.

 

ZAČUTI UTRIP MESTA, KI ŽIVI IN DIHA

Urbani festival ob začetku poletja je del širšega projekta, ki bo v nadaljevanju obiskal še nekaj slovenskih mest, že v sklopu glavnega dogodka pa ob izbrani glasbi ponudil marsikaj tudi za ljubitelje športa, razvajanja brbončic, umetnosti in druženja v naravi. Del celodnevnega dogajanja bodo tudi ustvarjalne in aktivne delavnice za velike in male otroke, tržnica novih in starih reči, zeleni urbani kotiček, humanitarne kulinarične kreacije iz odpadne hrane (v sodelovanju institutom SURF in društvom Food For Life), na več točkah v prestolnici pa bo #FUKSi 2018 s programskim sklopom Mesto kot oder in igrišče prisoten že pred samim dogodkom. Projekt organizira potovalna agencija za mlade Collegium Mondial Travel. Partnerja
Festivala Urbane Kulture Slovenija sta Cockta in Red Bull. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.