Zablujena generacija pravi: ‘Še en Whisky’!

Skupina Zablujena generacija (FOTO: Sara Žigon)
Skupina Zablujena generacija (FOTO: Sara Žigon)

Alarm, alarm, ostanite z nami in sledite našim navodilom. Uredništvo sporoča, bodite pripravljeni na najhuje. Poskrbeli bomo za vas. Z vami bomo spet nazaj in to takoj … po oglasih.

O skladbi ‘Še en whisky!’

Nekako smo se že navadili na vsakodnevno tovrstno ustrahovanje. V bistvu, če si priznamo, si ga po tihem že prav malo želimo. Kje bo danes počilo, bo vihar povzročil nepopravljivo škodo, demonstracije, begunci, umori, virusi v vseh možnih oblikah. To so novice, ob katerih človeka postane strah in edino logično je, da sledi navodilom ….

Zablujena generacija v prihajajočem singlu ‘Še en Whisky‘ zaplava v stanje pred začetkom konca. Takrat se človek umiri, si morda privošči ‘Še en Whisky’ in se pripravi na konec. V stilu filma Braveheart in glavnega igralca Mela Gibsona – tragičnega junaka, ki ob začetku odločilne končne bitke dvigne v roke meč, nam ostane edino, da dvignemo v roke z iztegnjenim sredincem za vse tiste, ki jim ni mar za nas. No konec filma in z njo usoda glavnega igralca nam je znan.

 

Na kratko o skupini Zablujena generacija

Od začetnega razmišljanja kako s kitaro in znanjem treh akordov prepričati punco iz sosednje ulice jih je zavidljiva odrska kilometrina izoblikovala v koncertno atrakcijo-katero lahko potrdi vsak, ki si je vsaj enkrat ogledal njihov nastop. Ti panksi so na odru rojeni in oder je njihov dom.

Komunikacija s publiko jim je pisana na kožo, po žilah se jim pretaka kerozin tako, da vnamejo vsakogar, ki jih je pripravljen sprejeti, jim prisluhniti, se znoreti z njimi- in teh ni malo. Bend ima za sabo posnetih šest studijskih albumov, kar pomeni šest različnih zgodb občutenja in posledično delovanja, katerih rdeča nit je definitivno spontanost, z energijo našponana melodika in v stilu dobrih starih Ramonesov razmišljanje na način – brez filozofije.

Prvi trije albumi ‘Fajht‘, ‘Pank zabloda‘ in ‘Ultra lahko‘ zajemajo obdobje, ko je bend prekrižaril vse pomembnejše koncertne place v Sloveniji, ter se celo podal na turnejo po Nizozemski in Nemčiji.

Albuma ‘Pozitiv vabrejšan‘ ter ‘Pop idoli‘ pa nakazujeta, da je četverica zrela za nekaj več. Albumu ‘Pozitiv vabrejšan’ je z zlato naklado uspelo to, kar v Sloveniji po Pankrtih ni uspelo še nikomur – pankrock vibracije približati širšemu krogu poslušalstva, ter hkrati obdržati pokončno držo in trezno razmišljanje.

Fantje se v leto 2020 podajajo kreativno. (FOTO: Sara Žigon)
Fantje se v leto 2020 podajajo kreativno. (FOTO: Sara Žigon)

Novo obdobje delovanja, ter nov zagon je bend doživel pozimi 2006, ko se je prijavil bolj kot ne iz zafrkancije na predizbor EME 2007 (Evrovizijskega festivala), ter tako gledalcem oz. poslušalcem ponudil eno od alternativnih možnosti kako se dokončno rešiti poplave instant pop komadov. Uspelo jim je. S komadom ‘Kdo hoče plesati z menoj?‘ so prepričali ogromno množico tako mladih kot tudi tistih malo starejših, ter se po njihovi zaslugi uvrstili na odlično četrto mesto. Za ‘Kdo hoče plesati z menoj?’ je bil posnet videospot, celotno dogajanje pa je predstavljalo uverturo v že šesti studijski album z naslovom ‘Mi smo stare pizde‘.

Po tem albumu v naslednjih ducat letih med koncertiranjem po raznih klubskih in festivalskih odrih bend naniza še single: ‘Čas ustavil bi‘, ‘Men ni dolgcajt‘, ‘Razvajena do konca‘, ter za ploščo ‘Za Tebe – A Tribute To Kud Idijoti‘ priredijo pesem ‘Ali nije to još gotovo‘ legendarnega hrvaškega benda KUD Idijoti.

V dekadi 2020 znova udarijo s pesmijo ‘Še en whiskey‘, ki nadaljuje niz singlov in je tako peti v tej vrsti.