Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Ven Jemeršić

Ven Jemeršić (Foto: Jože Bojec)

Ven Jemeršić je umetnik na več različnih področjih. Slovenski režiser, direktor fotografije, glasbenik in pesnik, ki je kot basist aktiven član zasedbe Lusterdam, s katerimi so ravno izdali skladbo ‘Suši’, za katero bodo decembra predstavili še videospot, leta 2023 pa napovedujejo drugo studijsko ploščo. To je njegov seznam albumov, ki jih priporoča za poslušanje.

Kot snemalec je posnel 8 celovečernih filmov in več kratkih filmov. Kot režiser in snemalec dela na reklamah, televizijskih oddajah, showih in glasbenih spotih. Posnel je več kot 500 reklam za velika podjetja v Sloveniji in na Hrvaškem. Po več kot 170 glasbenih spotov je še vedno eden slovenskih najboljših režiserjev, kateremu rečejo kar Guru slovenskega videospota. Leta 2001 je skupaj s Karpo Godino bil soustanovitelj Združenja Filmskih snemalcev Slovenije – ZFS. Kot pisatelj je objavil svojo prvo knjigo Ultrapas v letu 2004.  Leta 2014 izide njegova druga knjiga z naslovom Električni golaž. Leta 2017 izide njegova tretja knjiga poezij PWC. Ustanovil je podjetje Supermarket d.o.o., ki se ukvarja z avdio in video produkcijo.

Vodi pa tudi Zavod Partizanka, podjetje za izposojo filmske opreme. V televizijskih vodah je režiral in snemal več kot 120 serij nadaljevanke “Lepo je biti sosed” za PopTV. Produciral in režiral je oddajo “Planet Stand Up” in oddajo “Ustreli” za Planet TV ter otroško oddajo “Srečo kuha Cmok” za RTV Slovenija. Leta 2016 je kreiral slovensko humoristično serijo “Da, dragi!, Da, draga!” (Planet Tv), kot producent in režiser. Kot basist je bil ustanovni član glasbene jazz fusion skupine Black Balloon še v 80-tih letih, s skupino Buldožer je soustvarjal od leta 1991-1998 s katero je posnel album “Noč”.

Leta 1996 je ustvaril skupino “Central Problem” s katero je leto kasneje posnel album “149” na kateri se nahaja njihov prvi hit “Zagor”. Skupina je leta 2016 začela ustvarjati nov material za nov album. S skupino “Sestre” je kot basist sodeloval pri pesmi za Eurosong 2002 “Samo ljubezen”. Soustvarjal je tudi album Pero Lovšina – “Hiša nasprot sonca”. Skupino “Phonomonics” je ustvaril skupaj s Katarino Nastesko in Sebastijanom Duhom s katero sodeluje še danes. Trenutno igra bas tudi pri skupini “Lusterdam” in ustvarja lastno elektronsko glasbo pod imenom “Ven”. [Vir: Wikipedija]

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


Prince – Around the World in a Day (1985)
BillyIdol – Idol Songs: 11 of the Best (19889
Adam and the Ants – Kings of the Wild Frontier (1980)
Chilly Gonzales – Solo piano 1 (2004)
Jimi Tenor – Organism (1999)
Digital Underground – Sex Packets (1990)
Azra – Azra (1980)
Portishead – Dummy (1994)
The Human League – Dare (1981)
The Beatles – Let It Be (1970)